Záměna

Záměna https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356796/bmid_zamena-fag-356796.jpg 4 114 51

Při nárazu v tramvaji přeskočí duše osmadvacetileté Jasmíny a dvaaosmdesátileté Almy do těla té druhé. Než si obě této výměny všimnou, jejich cesty se zase rozdělí a vznikne slušný chaos. Proti své vůli se obě ženy pokoušejí zorientovat v životě té druhé. Není to vůbec snadné, když nemáte ani pořádné spodní prádlo, jen podivné šňůrky a „pušapky“ (jak si stěžuje „omlazená“ Alma), když musíte mezi lidi s chlupatýma nohama, protože tu není epilátor (jak se rozčiluje „zestárlá“ Jasmína) a když vyhazovač v klubu vám se soucitným úsměvem doporučuje taneční hodiny pro důchodce. Obě zjišťují, že svůj každodenní život mohou zvládnout jedině tak, když si vzájemně pomůžou. Ale má život v těle té druhé pokračovat už napořád? Když pak ještě do hry vstoupí láska, bude to teprve komplikované...... celý text

Přidat komentář

bagel
06.12.2023 5 z 5

Něco takového jsem přesně teď potřebovala - vtipné a pod čarou s hlubším smyslem.

Allena24
02.07.2023 5 z 5

Úžasná věc pro pobavení. K této knize mě přivedly komentáře zde na databázi. Posílám velké díky a přidávám jedno moudro z knihy: "Na cizí řiti snadno ohněm projedeš."


Tina.orl
01.07.2023 4 z 5

Hledala jsem nějaké oddychové čtení a našla jsem ho. Při čtení této knihy není potřeba přemýšlet, ale pouze si užít jednoduchý příběh o osudu dvou žen.
Dvě naprosto rozdílné ženy začnou žít život té druhé, kvůli výměně duší. Už tato představa je absurdní. K tomu všemu si ale duše prohodily 28 léta Jasmína a 82 léta Alma, jejichž životy jsou samozřejmě naprosto rozdílné.

Autorka zpracovala příběh lehce, zajímavě, zábavně a s přidáním každodenních starostí naprosto rozdílných generací. Jedná se o příjemné čtení, s ponaučením pro obě zmíněné ženy. Doporučuji, pokud se chcete odreagovat od psychothrillerů jako já.

mariva
30.08.2022 5 z 5

Nečekaně zajímavá a zábavná kniha, podle obalu jsem nic zvláštního neočekávala. O to příjemnější překvapení to bylo. Záměna duší mladé a staré ženy může být zajímavá, ale že bude popsána s takovou dávkou humoru na jedné a vážného ponaučení na druhé straně, bych nevěřila. Velmi dobře napsaná kniha.

Jitty502
26.05.2022 4 z 5

(SPOILER) Kniha vypráví o životě 2 zcela odlišných postav co si vymění identitu, při nárazu tramvaje, kde na sebe přeskočí duše 28 leté Jasmína do těla 82 Almy. Jejich životy se vymění a to tak že mladou, tedy už starou Jasmínu bolí klouby, nohy apod. A řeší dluhy co po ní zanechal zesnulý manžel Almy. Dále Jasmínu povýší v práci. Na konci se zase při srážce vrátí idendity zpátky k hrdinkám.

hzd
11.05.2022 4 z 5

Moc hezká a milá knížka, která každého potěší.

4xbabča
21.04.2022 5 z 5

Skvělá kniha a báječné čtení, které pobaví od začátku až do samého konce. Příběh záměny těla osmadvacetileté Jasmíny a dvaaosmdesátileté bezva seniorky Almy je plný spousty veselých situací, které opravdu pobaví a často jsem se nahlas zasmála. A hlavně je důležité, že život může být prima v každém věku.

shecoola
17.02.2022 5 z 5

Posolstvo tejto knihy je jednoduché: nikdy nezáviď život niekomu inému, a ten svoj ži s pokorou a vďačnosťou. V každom veku sa môžu ukrývať nástrahy, zrady, nešťastia a taktiež radosti, krásy a lásky. Aj keď 28ročná Jasmína pôsobila skôr ako puberťáčka, ktorou to trieska zľava doprava a neviem si predstaviť, že by v tom autobusovom momente závidela život 82ročnej zasmušilej babke... No budiž. Príbeh to bol pekný, čtivý, ani po výmene tiel sa mi postavy neplietli, malo to dej, spád, humor aj poučenie, koniec dobrý, všetko dobré, za mňa pekná oddychovka.

Květinka008
23.01.2022 5 z 5

Vzhledem k tomu, že mám ráda záměnové komedie ve filmovém zpracování, byla tato knížka v Levných knihách za 79 Kč (!) jasnou volbou na páteční večer. A rozhodně nezklamala očekávání! Originální pojetí, nepostradatelná lovestory i zábavné okamžiky. Knížka splnila účel oddechu po náročném týdnu, proto plný počet :-)

Katka2382
23.12.2021 5 z 5

Přiznávám se že mi tahle kniha ležela na nočním stolku dobře víc než měsíc a vůbec se mi do ní nechtělo,ale pak jsem ji zhltla za dvě odpůldne.
Je to super oddechovka a fakt se mi moc líbila.
Jo jo,každý věk má své plusy a i minusy,ale každý věk je prostě krásný. Hlavně člověk nesmí ztrácet naději a smysl pro humor pak se dá přežít všechno.

katynka78
11.09.2021 3 z 5

Musím přiznat, že jsem se také nechala nalákat od paní Goliášové, které si velmi vážím a která umí o knihách moc hezky vyprávět.
Chtěla jsem se zasmát a vystřídat drsné knihy za něco jemného. Ale asi mám jiný smysl pro humor nebo co, protože i když naprosto chápu tu legraci, tak já se nahlas nesmála.
Ale taky mi pak došlo proč a že jsem si sama zvolila špatně - obecně totiž to téma vyměňování těl nemám ráda - odjakživa mě nebavil film Já nejsem já a jakékoliv zápletky tohoto druhu ve mně vyvolávají spíše nervozitu než zábavu.
Ale smysl knihy jsem pochopila a ta myšlenka se mi líbila. To poselství, že žádný věk není špatný, že v každém věku lze najít něco krásného a že každý věk nese svou noblesu, moudrost a nadhled - to se mi líbilo.
Takže kdo nemá rád zmatky, tak ho to asi bavit nebude a komu zmatky nevadí, má rád humor, tak ať se do toho pustí.
Za mě - nevyhovující téma, ale to je můj osobní problém. Jinak bezva.

Marekh
23.03.2021 3 z 5

Pokud mne paměť neklame, tak o této knize se už v minulosti zmínila Dana Goliášová (profil Danago) a kniha se ji líbila. Chtěl jsem nějakou oddechovku, knihu, u které bych se pobavil a zasmál. Námět knihy se mi zdál zajímavý, a proto jsem se rozhodl, že si knihu přečtu. Knihu hodnotím průměrně, tj. 60 %.

Kniha je vyprávěna z pohledu JASMÍNY (28 let) a ALMY (82 let). Jednoho dne přeskočí duše Jasmíny a Almy do těla té druhé. Některým situacím jsem se pousmál, ale asi jsem čekal, že se u knihy budu více bavit. Kniha má především pobavit čtenáře, ale zároveň se může zamyslet nad některými věcmi ve svém životě a třeba je přehodnotit. Závěr knihy se mi zdál uspěchaný v určité fázi, kdy bylo všechno odbyto rychlostí blesku, ale asi by stejně autorka nic jiného nevymyslela a v důsledku to mělo svoji logičnost. Úplný závěr knihy mne hodně dojal.

V románu vidíme kontrast v životech mezi Jasmínou a Almou. Jasmína vede lehkovážný život, chce se bavit, neplánuje děti, jednoduše řečeno chce si užívat života plnými doušky včetně alkoholu a drog. Alma je naopak žena, která je vdova a která má už větší kus života za sebou, ale vždy se zodpovědně chovala. Obě tyto povahově rozdílné ženy si však jedna od druhé mohou něco předat. Nic není v životě černobílé a myslím si, že každý člověk má dobré i špatné vlastnosti. Záleží na tom, v jakém poměru se nacházejí. Nikdy není pozdě na nějakou změnu. Někdy se mi stávalo, že se mi pletly Jasmína a Alma v rozdílných tělech a v některých okamžicích jsem musel zbystřit zrak, abych se do toho nezapletl, ale to je asi jen můj problém.

Upřímně řečeno jsem si myslel, že se mi kniha bude líbit více, ale to nevadí. Ke knize se už určitě vracet nebudu.

Řekl bych, že přebal knihy je docela nevýrazný. Myslím si, že knize by slušel jiný přebal, který by vystihoval téma knihy.

Marika Vanova
08.03.2021 3 z 5

Kniha se četla celkem dobře, ale co se týče děje, nebylo to úplně ono. Slovník Jasmíny mi přišel přehnaný. Knihu jsem dostala pod stromeček, ale poputuje zase dál a do bodu ČV.

lencin
07.01.2021 4 z 5

Příjemné odpočinkové čtení, aneb co mají společného (a rozdílného) 28letá Jasmína a 82letá Alma. Dozvíte se zde :-)

Daenerys
19.10.2020 4 z 5

Celou dobu to byla taková průměrná oddechovka, ovšem za závěr musím přidat *navíc ;-)

vorlice28
30.08.2020 5 z 5

Super kniha, bavila jsem se od začátku do konce. Moc fajn oddechovka. Doporučuji!!!

DominaCZ
24.08.2020 1 z 5

NO, ženská v 28 se už neměla chovat jak rozbácaná 16tka, která, na kterou když nemá chlap sexuál. narážky a nečumí na ni na městě odněkud z ochozu jako nějakej dělník, hned je naštvaná.
Jasmína byla trapná prostě. Každej ji chtěl, každej z ní šílel, v buse, tramvaji, na ulici, v baráku, v klubu, přeprala jedním kopem artridiozním kolenem i vymahače ... tak určitě twl.
Ta to kazila, moc frí end kůl. Jak pro blbky ze základky, jak pro y/a, ne pro ženy.

a.k
05.08.2020 4 z 5

Nenáročný příběh o tom, jak se vypořádají dvě neznámé ženy, mladá Jasmína a seniorka Alma, se vzájemnou záměnou svých těl, ke které došlo při cestě tramvají. Ideální knížka, když člověk potřebuje oddech a nechce přemýšlet nad žádnou složitou zápletkou. Přitom má děj nápad, vývoj i uspokojivé rozuzlení. Pohodové, milé čtení.

Arev122
25.07.2020 4 z 5

Pěkné odpočinkové čtení- příběh měl spád, humor, ale i poučení, že v každém věku lze mít radost ze života.

cinapo
06.07.2020 5 z 5

(SPOILER) Jasmína je ukrutně vtipná holka a Alma úžasně milá stará paní. Ve vyměněných tělech jedna druhé nevědomky pomůže získat to, co jim dříve v jejich životech chybělo. Moc milé a vtipné čtení, několikrát jsem se chechtala nahlas. Krásná knížka, která pohladí nejednu romantickou duši.

Štítky knihy

humor humoristické romány záměna

Autorovy knížky

Caro Martini
německá
2017  84%Záměna

Kniha Záměna je v

Právě čtených2x
Přečtených130x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených15x
Knihotéce33x
Chystám se číst68x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x