Alfa a omega

Alfa a omega https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286320/bmid_alfa-a-omega-4Ea-286320.jpg 5 288 61

Zámek a klíč série

< 6. díl

Stíny ještě nikdy nebyly tak temné a smrt ještě nikdy tak blízko. Otočte klíčem a otevřete poslední dveře – je čas se rozloučit. Nenechte si ujít poslední dvě části Omega a Alfa série bestselerů Zámek a klíč, přinášející Vám v jednom svazku ohromující a působivý závěr! Trvalo celé dva životy a stálo nespočet obětí, než Lucas „Finta“ Caravaggio konečně dosáhl svého cíle – najít klíč, který otevírá černé dveře. Finta se v podobě malého Bódi Zámka vrací k černým dveřím v hlubinách zatopených jeskyní pod Klíčovem a chystá se vypustit zlo, které se za nimi skrývá. Tyler, Kinsey, Scot, Nina, Rufus i všichni ostatní, kteří po celý čas stáli proti Fintovi, zaujali svá místa a finále tragédie může začít. Souboj lásky a nenávisti se odehraje hluboko v jeskyních pod Klíčovem, na prahu místa, kde bylo ono zlo celé generace drženo pod zámkem!... celý text

Horory Komiksy Fantasy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Alpha & Omega , 2014


více info...

Přidat komentář

ludek.n
13.12.2023 4 z 5

Blíží se maturitní večírek, a zatímco se jedni těší na oslavu ukončení školní docházky, jiní spřádají své ohavné plány. Jsou tu poslední neotevřené dveře a za nimi to nejohavnější zlo pod sluncem. Lucas „Finta“ Caravaggio, který si pro poslední dějství vypůjčil tělo malého Bódy Zámka, se chystá vypustit démony zpoza Černých dveří do světa lidí. Jestliže se Joe Hill v první kapitole ještě trochu drží zpátky a noří se do hlubin teenagerských duší, minimálně od té následující už vyrývá v zemi hlubokou brázdu a neochvějně se vydává vstříc cíli. Veselé pošťuchování skončilo, školním legráckám odzvonilo, a na ťukací vtipy si už snad také nikdo ani nevzpomene. Nastupuje tvrdá, syrová a nesmlouvavá hrůza, děs a běsnění. Nejstrašlivější přitom nejsou pekelné nestvůry z hlubin stínů, ale mladí lidé posedlí démony. Jejich sarkastický škleb nahání větší strach, než všechny mocnosti temnot se svými zuby a drápy. Nicméně, čím více tlačí Hill na pilu a vkládá do úst šestiletého Bódy kaskády vulgarismů, tím odtrženější jsem od postupujícího děje. Jako bych na všechnu tu bizarní ohavnost nahlížel z výšky, ale neúčastnil se jí, protože mi nedává smysl. Naopak, co mi dává velký smysl je kresba Gabriela Rodrigueze. Jeho styl se mi prostě hodně líbí, ať už mi nabídne klidné, či pohybem vyplněné, akční panely. Úžasné jsou pak také jeho grafické vychytávky, které prostě nadchnou a je úplně jedno zda, se krčí v rohu nebo vyplňují celou stránku. Myslím, že Alfa a Omega je to nejdůstojnější zakončení série, jaké si lze vůbec představit. Já byl rozhodně spokojený.

Kopta
02.10.2023 5 z 5

Zlatý hřeb nezklamal. Jasně, už je to jenom dojezdovka něčeho, co má zřetelně nalinkovaný průběh, ale provedení bylo super. Sice už občas trochu překombinované a podobně, ale nakonec bylo vidět, že autor ví, co dělá a má svůj svět v malíčku. Tohle se Hillovi opravdu povedlo. I na dojemné finále, které pohnulo více než by se dalo čekat.


pazdy15
20.02.2023 5 z 5

Znamenitá série uskutečněná bezvadným autorem a mistrem kreslířem. To byla jízda, zámek a klíč jako série bude mít své místo na knihovně ještě dlouho - a zaslouženě.

INCOGNITOREADER
07.12.2022 4 z 5

Epické zakončení Zámku a klíče. Předchozí díl byl bez debat 5*, tady se musím trochu mírnit a říct, že bych dal 4,5*. Finále je pořádně napínavé a krvavé, asi tak jak všichni čekáme. Ale pořád jsem asi čekal něco trochu víc. Hlavně ten úplný konec asi způsobil, že nejsem spokojený. Jako kdyby něco chybělo? Série má rozhodně neuvěřitelný potenciál, který se asi ve finále nepodařilo úplně využít. Ale to nic nemění na to, že je to super jízda od začátku do konce. Rozhodně doporučuji číst celou sérii najednou všech 6 dílů. Věřím, že pak to bude dokonalý.

ArkAngel
19.08.2022 4 z 5

Epické finále Zámku a klíče uzavírá všechny dějové linky a kromě boje s démonem napravují děti Zámkovy chyby svého otce a jeho přátel. Finále je drsné a plné smrtí a jedna z nejzajímavějších dějových linek pochází z léčebny, kde se Rufus potkává s Erin Vossovou. Celá Hillova série patří k tomu nejzajímavějšímu, co komiksové médium nabízí a skvěle ukazuje, že komiks nejsou jenom superhrdinové a forma slouží i pro mnohem zajímavější žánry a témata.

Denny456
28.06.2022 5 z 5

Zámek a klíč. To je tak, když někdo umí chrlit desítky nápadů, propojovat je spolu a přicházet s wau efekty několikrát v jednom dílu. A k tomu výborná ilustrace, která skvěle doplňuje scénáře. Jsem rád, že jsem si dal všechny díly najednou. Myslím, že to byla super jízda. Prostě tohle musíte.

hungryreader00
21.06.2022 5 z 5

Úžasné napínavé a emotivní zakončení. Není co vytknout. Snad jen, že by si komiks zasloužil plnohodnotné seriálové zpracování, protože tahle série je prostě dokonalá.

Viviana-Mori
13.06.2022 4 z 5

Nelituji četby, je to velice akční, promyšlený a dějově barvitý komiks. V závěru této knihy mi i pár slziček ukáplo. Moc hezké, jen jak už jsem psala u jiného dílu, nevím, jestli to je tím, že komiksy normálně nečtu, ale občas jsem byla ze všech možných zvratů zmatená a děj mi leckdy přišel až zbytečně splašený. Zkrátka, klidně bych uvítala delší příběh, více vysvětlení, více rozpracování... Asi bych si děj užila ještě víc. Zkrátka, moc rychlé! Ale pěkné. :)

Ticiana
31.05.2022 5 z 5

Ten závěr byl epickej!!! Uzasna série. Fakt smekám nad autorama. Poslední dil byl plný akce. Tak jsem zvedava na další pokračování. Určitě doporučuji, nemohla jsem se odtrhnout.

cube6
30.10.2021 5 z 5

Má tahle komiksová série vlastně nějakou chybu?
Ano, je totiž moc krátká.
Vynikající zakončení téhle skvostné série.
Jsem zvědav na chystaný komiksový crossover : Zámek a klíč vs. Sandman od N. Gaimana.
Doufám, že to vyjde i u nás.

Hodnocení: 10/10

kercah
18.10.2021 5 z 5

Závěr, tak jak má být :).

Pivoňka12
23.08.2021 5 z 5

Tak jo. Mě to šíleně bavilo. Jne se mi zdálo, že potenciál nebyl plně využit. Nádherný komiks, krásný příběh. Napětí, akce a sem tam i legrace. Vřele všem doporučuji.

Jandýs
18.04.2021 5 z 5

Super série! Příběh byl temný, zajímavý, napínavý i smutný , zákeřné momenty, vtipné hlášky, vše do sebe hezky zapadalo. Kresby byly přehledné a krásně dokreslily celou atmosféru.

zandu
03.03.2021 5 z 5

To byla jízda! Závěrečný díl jsem přečetla jedním dechem. A přesto...asi maliličkato zklamání na závěr, co se týče Bódi. Spoiler?: ne že bych mu to přála, ale... Jednoho lze "spravit" a druhého ne? To mi vrtá hlavou. Nebo jsem něco pominula a proto nepochopila?
I přesto ale nemohu hodnotit jinak než plným počtem hvězdiček.

Arkagas
19.02.2021 5 z 5

(SPOILER) Příběh se uzavírá...Alfa a Omega je posledním dílem této dokonalé temné fantasy, kterým vše končí. Všechny postavy se zde ukazují ve svém pravém světle a prostor tu dostává Rufus, který jako jediný vidí pravého ducha Bodyho, kterému tělo sebral Rufus. Taylor po rozmluvě s duchem otce chápe, že může tohle šílenství zastavit a je jen na něm, aby to zvládl. Po maturitním plese se koná v jeskyni velká párty, což je pro Lucase nejlepší příležitost k tomu, aby vypustil démony, kteří si mohou ze svých hostitelů vybrat dle libosti. K naší nevoli se mu to povede dřív, než Taylor dorazí a řádění pokračuje. Taylor vyrobil klíč Alfa, který je pravým opakem Omegy a jeho plán se vydařil. Bohužel i přesto přišlo o život několik desítek lidí. Klíčov je spálený na prach po řádění stínů. Duše Rendella je osvobozena a příběh končí. 
Po 6 knihách jsem poslední stránky četla skoro se slzami v očích, že se musím s hrdiny rozloučit. Joe Hill a Gabriel Rodriguez odvedli skvělou práci, která nemá konkurenci ani obdoby. Pro milovníky temných fantasy příběhů je tato série nutností.

bosorka
05.01.2021 4 z 5

Celá série: 5 *, Alfa a omega: 4 a půl.
Přeci jen mi ta závěrečná kniha přišla malinko zbrklá. Tady bych přece jen v nkěterých okamžicích chtěla vidět víc, ne jen lehké naznačení a pak hned hotovo. Jako by potřebovali ještě víc stránek, které ovšem nedostali, tak se semtam něco přeskočilo a zrychlilo. Ale i tak moc dobré. Bavilo velmi.

josef2900
31.12.2020 5 z 5

Poslední díl série je skvělým zakončením celého příběhu.

Delphín
16.10.2020 4 z 5

(SPOILER) Finále této velkolepé série jsem si musel nechat nějakou dobu ležet v hlavě. Čekal jsem asi daleko větší a temnější závěrečný boj se záporákem. Měl jsem prostě pocit, že z toho šlo vytřískat více. Byl tady vcelku velký boj se stíny, který mě ale prostě ničím nenadchnul, nenahodil mě do té děsivé atmosféry. Zároveň se zde umíralo fakt ve velkém, já jsem ale litoval snad jen tří postav, ke zbytku jsem nějak nedostal v průběhu děje žádný důvod jim fandit.
To jsou ale jediné výtky, které k tomuto finále mám. Obecně ten komiks má to co mít má. Dějově je to pořád na vysoké úrovni, máme tu řadu narážek na prvotní díl, které se mi moc líbili. Hill navíc využil toho že už všechny klíče známe a to samé platí i o hlavních postavách, které se tu neukazují jako žádní blbci, naopak, s těmi klíči už umí perfektně zacházet. A když jsem dočetl dojemný prolog, uvědomil jsem si, že celková série Zámek a klíč je umělecké dílo a jsem nesmírně rád, že vyšlo v češtině. Nepatřím mezi lidi, co by zde nadávali na happy end, zde to po tom všem bylo zasloužené a já jsem si to tak v duchu přál. Série neměla kolísavou kvalitu, prvotní díl si nasadil velikou laťku, žádné pokračování o ní ale nezavadilo. Na jednu stranu mě fakt mrzí, že tato série již končí ale zase jak se říká, v nejlepším je třeba přestat a platí to i zde. Bylo přeci jen znát, že veškerou genialitu co Hill do této série mohl vložit, prodal v tomto finále a lepší už by to nebylo.
Tento díl hodnotím 4* obecně celou sérii ale jednoznačných 5* a rád se k ní budu vracet!

Miro.slav
13.09.2020 3 z 5

A máme tu samotné grandiózne finále, ktoré ale oproti predchádzajúcim častiam dosť zaostáva! Celé vypointovanie príbehu je trochu odfláknuté a pôsobí prvoplánovo.

Ak som pri prvej časti netušil prečo autori zvolili názov lokality "Lovecraft", tak teraz to už viem. Nielen, že v predchádzajúcej časti osoba posadnutá démonom spoza čiernych dverí hovorí "Ia. Ia. Šub-nigaraut", no autori symbolicky umiestnili do príbehu aj samotnú kozu! (U H.P. Lovecrafta je Shub-Niggurath božstvo nazývané aj "Koza s tisícom mladých".) Taktiež démon, ktorý ovláda Fintu sa nazýva dieťaťom Lengu! Avšak ani takéto perličky odkazujúce na môjho obľúbeného Lovecrafta nedokážu zvýšiť hodnotenie. Ako celok však ide o perfektný príbeh!

medvídě
06.09.2020 5 z 5

Možný spoiler!

Velký závěr celé série.
Chystá se maturitní večírek a kde jinde, než v jeskyni. A Finta začíná ukazovat svou pravou tvář v Bóďově těle. Odčerpá vodu dole v jeskyni, pomocí stínů vytvoří nové schodiště a využije velkého množství studentů, aby mohl získat část své rodiny. Dost studentů ale zahyne a mezi nimi i 2 přátelé Kinsey a Tylerova přítelkyně.
Tyler ale pomocí svého strýce vytvoří klíč nový - aby osvobodil duše posedlých. Bohužel i tak dotyčný umírá.
Vše se uzavírá, Fintova duše je také osvobozena, Tyler si přestane dávat vinu za otcovu smrt, Bóďa se vrátí v pořádku.

Celkový objem ze série = Paráda, tohle se vážně povedlo a to i graficky. Některé díly byly sice slabší, ale jako celek doporučuji.
Seriálového zpracování se mírně bojím.