Zamatové pazúry

Zamatové pazúry https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72796/zamatove-pazury-72796.jpg 4 47 10

Perry Mason série

< 1. díl >

První případ, ve kterém se objevuje advokát Perry Mason. Ten se ujímá obhajoby klientky Evy, jež ho žádá o ochranu před vyděrači. Je to však klientka nejen krásná, ale i prohnaná a zákeřná: je zapletena do vraždy a snaží se uvalit podezření na Masona…

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Obzor (SK)
Originální název:

The Case Of The Velvet Claws , 1933


více info...

Přidat komentář

konicekbily
07.05.2023 4 z 5

Během mého života jsem toho přečetl o slavném právníkovi pana Gardnera. Vždy to bylo oživení, návraty do meziválečné Ameriky a nahlédnutí do tamního života. Objevil jsem díky DK knížku, kterou napsal autor jako první. Není to špička jeho tvorby, ale již má svou sekretářku-asistentku a detektivní firma Drake tu je také. Snad je zápletka plná zbytečných podrazů hlavní zákaznice. Číst se to dá i po tolika letech.

jaroiva
17.03.2023 3 z 5

Nevím, nevím, tento příběh mě nijak nezaujal.


Ryšava
14.02.2021 3 z 5

Příjemný odpočinek. Jako vždy jsem byla vedle a špatně jsem odhadla vraha, ale to se mi u detektivek stává často =D moc se mi líbilo, že je to stará kniha, kde požívají telefony, telegrafy atd. Lidem věří a stačí jim podepsané prohlášení na obyčejném papíře... Možná si jednou přečtu další díly.

karelk
12.09.2020 4 z 5

Knihu jsem četl až jako druhou v pořadí v sérii P. Masona (jako první jsem si vybral dle popularity Případ sličné siluety, což byla kniha co mě totálně uchvátila), a musím říct, že se autor v dalších knihách "vypracoval".

Jak už tady psali jiní, v téhle knížce se tak trošku hledal, resp. hledal postoje a charakteristiky Perryho Masona, které ho dělají Perrym Masonem.

Nebylo to špatné, ale do nejlepší detektivky, co jsem kdy četl, to mělo daleko...

pavels36
01.03.2020 5 z 5

Klasická detektivní práce. Miluji Perry Mason, je to prostě nádherně napsané. Rozuzlení dokonalé a postavy skvěle popsané. Autor Vás přinutí přemýšlet a zároveň sahat po dalším díle. Není co vytknou

Pepasch1
12.08.2018 5 z 5

Spolu s R. Stoutem nejoblíbenější americký autor detektivek. Hlavně knihy s Masonem jsou pro mě špička. Žádná kniha nemá slabinu.

happy-smile
30.12.2017 3 z 5

Bohužel jsem byla zklamaná. V knížce se na můj vkus až moc mluví a málo se toho děje. Navíc Perry Mason tahá z rukávu takové informace, že aby je vydedukoval, tak snad musí lidem číst myšlenky... No je to první díl z asi osmdesáti, takže možná se pan Gardner potom rozepsal, ale tuto knihu bych určitě nedoporučila.

trudoš
16.09.2017 4 z 5

Představu o románech s Perry Masonem jsem měl vždycky mlhavou, silně ovlivněnou televizním zpracováním. Proto byl pro mě první z jeho případů velmi příjemným zahájením. V základě totiž nejde o nic jiného, než sympatickou parafrázi Dashiella Hammetta, s úbytkem nápaditých metafor a drsňáckého cynismu. Dokonce i koncepce zápletky připomíná spíš klasickou drsnou školu, než nějaké právnické kličkování v soudní síni. Jasně, má to svůj věk, ale neodolatelná atmosféra příběhů z třicátých let minulého století funguje naprosto precizně, až mám podezření, že si na ní ujížděl sám autor. To se projevuje především v postavě hrdiny, který od začátku ví, že na něj klientka hraje levou a snaží se jej namočit do nezáviděníhodné situace, přesto jí to s bezelstným úsměvem nechává projít, aby ji pak v pravou chvíli vtipně uzemnil. Překvapením pro mě mimo jiné bylo, že Perry Mason zde vystupuje jako právník, který se dopustí jakékoliv špinavosti (snad kromě vraždy), aby se dobral ke kýženým výsledkům.

marek1278
24.08.2015 4 z 5

Opravdu pěkné počtení jako první díl Perryho Masona - občas sice trochu až přehnaná dedukce, ale fakt jsem se pobavil a těším se na další díly :)

honajz
19.12.2013 3 z 5

No, je vidět, že se tady Gardner hledal, a stejně tak hledal svou postavu. Je to takové machovské (od slova macho, ne Mácha), a někdy duševní pochody Perry Masona dost dobře nechápu. Celé mi to přijde postavené poněkud na vodě (a to doslova, viz konec s vanou), a vypadalo to, že kdyby potřeboval, jistě by na místě vraždy našel Mason ještě nějaké důkazy, které by „zapadly do jeho teorie“. Oddaná sekretářka, rozkročený postoj, to vše mne spíše iritovalo, i to podivné vyznění celého románu, že nejdůležitější je klienta podržet za (skoro) všech okolností, a hlavně na tom trhnout prachy.