Zalknutí

Zalknutí https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36925/mid_zalknuti-zxl-36925.jpg 4 518 61

Hrdina románu Viktor Mancini potřebuje spoustu peněz na lékařskou péči pro svou matku, a tak si vymyslí neobvyklý způsob: chodí do restaurací a předstírá, že se dusí jídlem. Ti, kdo mu pomohou „nabrat dech“, se pak cítí svým „hrdinstvím“ zavázáni i k další pomoci, která se pak může protáhnout na celá léta. Viktor se také nechává zaměstnat v bizarním historickém parku a dochází na terapeutická sezení lidí závislých na sexu. Hledá nové partnerky a vlastně především únik před skutečností. Jenomže lži a iluze jsou osidla, která hned tak nikoho nepustí…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Choke , 2001


více info...

Kopta
Kopta
03.03.2024 5 z 5

Palahniuk, který mě konečně víc bavil. Dostal jsem se k němu zcela po chuti a vyplatilo se. Pokaždé jsem se těšil, jak se opět začtu. Horší bylo spíš, že vlastně vůbec nevím, o čem to bylo. Ale nijak extra mi to nevadilo.

Dinosaur
Dinosaur
08.02.2024 4 z 5

(8/10) „Pokud se chystáte tohle číst, ušetřete si práci. Po pár stránkách budete chtít být jinde. Takže to pusťte z hlavy. Jděte pryč. Vypadněte, dokud jste živí a zdraví. Spaste se.“
Stejně jako třeba u Řady nešťastných příhod jsem na toto varování samozřejmě nedbal a četbu ve zdraví přežil. Rozhodně šlo o zvláštní, ale zajímavý zážitek (což se zatím dá říct o všech knihách, co jsem od tohoto autora četl).


Martin_Eli
Martin_Eli
01.02.2024 5 z 5

Opus Magma autora a za mě už teď (v únoru) nejlepší kniha tohoto roku. Celou dobu jsem měl spadlou čelist, vypsal si z toho spoustu citátů a ten konec si budu muset přečíst ještě jednou. Klobouk dolů, fakt!

tralaláček
tralaláček
01.01.2024 5 z 5

"I když jsme se hnali jako diví, nakonec jsme se ocitli jen vprostřed pustiny vprostřed noci."

vera7330
vera7330
08.11.2023 5 z 5

Sbírka různých lidských úchylek, podivných zaměstnání a utkvělých představ, dokonale sladěná v jeden skvěle fungující celek. Zdařilá je také filmová adaptace.

Taťka Hraboš
Taťka Hraboš
24.04.2023 5 z 5

Kniha, která jako by se svým zaměřením na ty podivné, nehezké a tabuizované stránky lidského života, vyvolávající pocity ošklivosti až odporu, snažila čtenáře spíše odradit; však také obsahuje výslovné a důrazné varování hned v první kapitole. Ve skutečnosti je to velmi dobrá reklama na další obsah. Kdybych už toho neměl docela dost načteno a nesetkal se v tomto ohledu asi s ještě "horšími" knihami, možná bych byl obsahem trochu šokovaný, ale takhle jsem se naopak výborně bavil, protože situačním i slovním humorem je kniha doslova prošpikována. Navíc je Palahniuk i výborným a trefným glosátorem života - jednou dvěma větami dokáže vystihnout nějakou životní pravdu tak, že by na to jiný autor potřeboval celý odstavec. Ne nadarmo je v doslovu srovnáván s mým oblíbeným Kurtem Vonnegutem. Takže moje první setkání s ním určitě nebude poslední.

AltaMari
AltaMari
07.10.2021 5 z 5

Tohle tedy byla hardcore jízda! Včetně skvělého doslovu Jiřího Pavlovského, který vše bravurně shrnul: Palahniukův cynismis a nihilismus a optimismus a jeho deformované hrdiny. Takže jestli máte rádi černý humor, ne zrovna uhlazenou literaturu, nevadí vám barvité popisy sexu či vyměšování, a potěší vás brilantní pointa a v podstatě happy end, tuto knihu nadšeně DOPORUČUJI!

jejda.majda
jejda.majda
27.06.2021 5 z 5

Minulý rok jsem přečetla svoji první knihu od Palahniuka, Klub rváčů. Tehdy jsem si myslela, že mě nic moc nemůže překvapit, protože film jsem viděla několikrát. Ale opak byl pravdou: Jeho styl mě uchvátil, protože byl naprosto nepodobný čemukoliv, co jsem kdy četla. A tak jsem s napětím čekala, jak se mi bude líbit Zalknutí.

Bože, to bylo tak skvělé! Dokonce jsem se při čtení těm absurdním situacím několikrát smála nahlas. A tohle já fakt normálně nikdy moc nedělám, protože humor v knihách mi často přijde prvoplánový a hloupý.

Kniha je trochu švihlá a zvláštní, ale v tom právě tkví její kouzlo. Baví mě postavy, které nejsou pořád jen kladné, ale jsou lidské, mají svoje chyby a někdy prostě dělají věci pro své vlastní dobro a neohlíží se na ostatní.

Děkuji facebookové čtenářské skupině za doporučení dalšího Palahniuka a s radostí ho doporučuji dál.

dachius
dachius
24.05.2021

Zhudebněná verze:
https://youtu.be/inYqsc-48EY

Leona333
Leona333
08.03.2021 4 z 5

Ale jo! Bavilo a pobavilo. Jakožto mnoho jiných knih od tohoto autora.

Záálesáák
Záálesáák
23.12.2020 4 z 5

Na začátku mě kniha moc nezaujala, ale pokračoval jsem a příběh gradoval. Samotná myšlenka, že budu vydělávat na léčbu matky tím, že se v restauraci začnu dusit zhltnutým soustem a vyrejžuju prachy na svým zachránci, mi přijde parádně ujetá. Stejně jako pasáže ze středověký vesničky, kde hlavní hrdina Viktor pracuje spolu s kámošem Dennym, kterej je za trest věčně zavřenej v kládě.
Filmu jsem dal na csfd 80 %, podobně to vidím i u knihy. Jo a její obálka je ještě ujetější než její příběh.

Se sexem je to stejný malér jako s ostatními závislostmi. Vždycky se léčíte. Ono totiž: co je asi tak lepšího než sex? No jasně, i ta nejmizernější kuřba je lepší než řekněme přivonění k té nejpěknější růži… než pohled na ten nejbáječnější západ slunce. Než dětský smích.
Jo, krásný je vzduch, krásnější je moře, ale co je nejkrásnější, to je vyžhavený, prdelku svírající, zemětřasný orgasmus. Můžete namalovat obraz, složit operu, ale není to víc než cosi, čím se zabýváte v mezidobí, než si najdete další svolnou prcinu.
Jakmile se objeví něco lepšího než sex, v tom momentě mi volejte. Nechtě mě vyvolat rozhlasem.

Jorgito
Jorgito
07.04.2020 4 z 5

Nebýt trošku utopeného a přeplácaného konce ve stylu Lynche, ale jak psal někdo přede mnou, takový mladší Bukowski, až se neche věřit, že ti Američani josu až tak hloupí :)

danny_21
danny_21
07.03.2020 3 z 5

Druhé setkání s Chuckem není tak úspěšné jako s Fight Clubem, tentokrát je to na hranici bizáru a úleťárny připomínající Bukowského, protože co fungovalo minule a bylo tak nějak dobře vrstvené ( lepší slovo mě nenapadá ), tady je často nevyvážené a nesouvislé držící pohromadě. Přesto byly kapitoly a pasáže, kdy mi tekly slzy smíchu a nebo jsem pokýval uznale hlavou- opičák s kaštany, venušiny kuličky, svatá předkožka, tantrický sex v letadle nebo třeba přitakávání starouškům a proto nevidím důvod nezkusit s Palahniukem ještě další cestu, což by Ježíš rozhodně neudělal - 60 %

Česneksmedem
Česneksmedem
26.01.2020 5 z 5

Pokud jste od Karla Míši Pólanyka ještě nikdy nic nečetli, tak vězte, že je to něco podobného, jako by vám poprvé v životě naservírovali k obědu červy. Buď se otřepete hnusem, a nebo získáte novou závislost. A těch závislostí a úchylek mají lidé bezpočet. Protože jsme (mimo krátkého období v dětství) pokrytci, vidíme ty úchylky většinou pouze u druhých. Možná je to také tím, že šutr nemá nikdy den blbec, takže může být v neustálé pohodě.
Zpět k Pólově knize. Je to geniální až genitální, je to bombastické až bombarďácké, je to boží až demonofilní. Takže neváhejte, čtěte a bavte se, neboť hodiny tikají.

Targa Dall
Targa Dall
05.12.2019 5 z 5

Úžasná kniha. Nevím, kde začít. Suprově napsané postavy, zajímavý děj. K zamyšlení a pro pobavení současně.

Monika_cz
Monika_cz
29.09.2018 5 z 5

Chucka Palahniuka prostě nejde nemilovat...miluji ho po knize (a filmu) Klub rváčů, teď po knize Zalknutí jestě víc a ještě víc po osobním setkání s ním...kniha Zalknutí je bláznivá, tragická, vtipná a neskutečně pravdivá...kniha je naším zrcadlem, ukazuje nám kým nejsme...

hermína14
hermína14
08.09.2018 5 z 5

Zůstává ve mně nadšení z té originality; dost jsem se bavila...

jfialova
jfialova
22.08.2018 4 z 5

Moje první setkání s autorem a opravdu mne to zaujalo :-) Takový bizár se jen tak nevidí, originál každým coulem a to mám ráda. Něco jako artové filmy. Pro někoho nechutná přízemní kniha, já osobně v tom vidím i něco víc.

Pozde
Pozde
11.06.2018 5 z 5

Chucka člověk musí buď milovat nebo nenávidět. Nic mezi tím. Ujetý není to pravé slovo, ale napadne vás jako první. Ale když prohlídnete vrstvu nechutností a perverzit, narazíte na krásné lidství s pochopením pro všechno a všechny a ve finále i dost optimismu. Moje páté a rozhodně ne poslední setkání s Palahniukem.

lucie5078
lucie5078
03.03.2018 3 z 5

Chuckovina. Bizár, hnus, depka, zamyšlení nad vlastní nicotností. Předchozí dvě knihy (Prokletí, Deník) mě nadchly mnohem víc, proto jen tři hvězdy. I tak mě ale Chuck nepřestane udivovat a chci si od něj přečíst časem všechno.