Zákopová válka

Zákopová válka https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173082/bmid_zakopova-valka-zJg-173082.jpg 4 34 14

Monografie podrobně rekapituluje průběh první světové války od jejího vypuknutí v roce 1914 až po poslední ofenzivy roku 1918. Mapy nakreslila Marie Suchardová. 408 stran textu, 16 stran přílohy. 1. vydání.

Přidat komentář

Lubko
07.01.2024 5 z 5

Knihu jsem poprvé četl ještě jako dítě a už tehdy mě styl psaní dokázal zcela vtáhnout do děje. Neuvěřitelně zpracované a poutavé. Několikrát jsem se ke knize vrátil.

jan6012
21.10.2023 5 z 5

Velice zajímavá a čtivá kniha. Čtenář si dokáže díky ni živě vybavit ty hrůzy v zákopech. Válka je vůl.


Ronnie68
30.06.2023 4 z 5

Kniha, která opravdu podrobně probírá nejznámější bitvy první světové války...

Iamblichos
06.03.2022 5 z 5

Maloktory muz by lepsie napisal knihu s vojenskou tematikou....

vlastimil577
27.11.2021 5 z 5

Tak tahle kniha mě bavila.

aishimizu
15.12.2020 5 z 5

"Buďte tiše, hrdinové odpočívají."

Sklíčko
03.04.2020 5 z 5

Tak tohle mě opravdu dostalo a před každým usnutím jsem toho měl plnou hlavu. Skvělé, mistrovské dílo. Stále nemohu pochopit, že tohle napsala žena. Skláním jí hlubokou poklonu.

tartan
02.04.2020 5 z 5

Jedna z najlepších kníh o Veľkej vojne, alebo inak 1. svetovej vojne, ktorá ani roky po svojom prvom vydaní nestratila nič zo svojich kvalít. Nie sú to komplexné a kompletné dejiny tejto vojny, napriek tomu jej autorka ide v jednotlivých kapitolách zameraných na jej kľúčové udalosti/bitky mimoriadne do hĺbky a podáva ich s mimoriadnou sugestívnosťou, ako to už zaznelo aj v komentároch predo mňou.

bertrand
08.11.2018 4 z 5

Ehm... ač nejsem nijakým ženofobem, měl jsem při čtení potíže uvěřit, že tuto nadmíru sugestivní, ne poutavou, ale přímo při-poutavou knihu z ranku literatury faktu psala žena.
Precizní popisy bitev, podaných často z první ruky, příčin jejich zdarů a nezdarů, druhů výzbroje apod. S občasnou osobní analýzou, jak by to mohlo či mělo být - věru bych toto čekal spíše od nějakého fousatého vědátora-glosátora s prsty zahnědlýmy od řetězové cigaretózy nežli od křehké ženy.
Ale autorka odvedla skvělou práci a výsledkem je přesvědčivě zpracovaná kniha, která je ovšem plná bláta, krve, smrti a beznaděje, takže jsem si čtení musel dávkovat, abych se z té naší historie nezbláznil.

Marbo
04.03.2018 4 z 5

Edice Archiv je zárukou kvalitního čtiva.
Největší síla knihy tkví v sugestivním podání válečných hrůz, včetně vystihnut jejich zbytečnosti.
Velký problém jsem měl se začátkem knihy - té ideové předpojatosti tam zkrátka bylo až moc.

braunerova
29.01.2018 5 z 5

Musím říct, že tak poutavě napsanou literaturu faktu jsem už dlouho nečetl. Snad jen lehká ironie Y.H. pomáhá čtenáři strávit všechny ty hrůzy, které se na něj sypou z každé nové stránky:

"Mechanismus dokonalého vraždění a technika zabíjení se od počátku války neobyčejně zdokonalily. Ale člověk, voják, je psychicky zlomen a fyzicky na dně svých sil. Přinutili ho, aby tisíckrát zemřel při jekotu každého dělostřeleckého granátu a tisíckrát vstal z mrtvých jen proto, aby se strašlivě bál. Aby znovu umíral, každou minutu, každou hodinu, každý den strávený v první linii."

Bruka
11.07.2017 5 z 5

Historii napsanou tak, že na jedné stránce umíte spojit naprosto vyčerpávající historický fakt s dějem, kde nikdy nezapomenete na to, že figurky na šachovnici posunovali mnohdy psychicky zdevastovaní a nekompetentní lidé, taková historie by se sakra měla praktikovat na školách! Ne stupidní letopočty a jména kdejakýho sumerskýho křupana - DĚJ - to je základ historie. A paní Heřtová je v tom prostě machr.

Perseus
29.07.2016 5 z 5

Velmi podařená kniha o Velké válce. Velmi podrobně pojednává o největších bitvách jako Bitva ve Východním Prusko (Bitvu u Tanenbergu) Bitva na Marně, Jutsko, Somma, Verdun, Ludendorffova ofenzina a konečná porážka Německa. Je zde více méně opomenuta jižní fronta (Rakousko- Italská) a Balkán. Bitvy jsou líčeny do nejmenší podrobností jako: která armáda se kam přesouvala, kdo ji velel a jak, chování generálních štábů na obou stranách a mnoho dalšího. Kniha je povinnou četbou pro každého, kdo se zajímá o První světovou válku.
Nemohu jinak, než vřele doporučit, zvláště těm, kteří si myslí, že válka je to nejlepší a nejzábavnější co kdy bylo. To se týká hlavně mladé generace odkojené poč. hrami a hollywoodskými filmy.

steppen-wolf
16.04.2013 5 z 5

V souvislosti s četbou a komentáři k Remarqueovi (ksakru, jak se to skloňuje?) a jeho Západní frontě jsem si vzpomněl na tuto úžasnou knížku, kterou jsem četl před pár lety, ale na kterou mi zůstaly velmi živé vzpomínky. Nejedná se o odbornou knihu o I. světové válce, i když se to na první pohled, ale o velmi čtivou, živě drastickou literaturu faktu pojednávající o hrůznosti a nelidskosti katastrofálního válečného konfliktu, který je v současném povědomí tak trochu ve stínu toho druhého, zřejmě horšího. To vše z pohledu zaníceného humanisty.
Všichni trošku slušnější a vzdělanější lidé vědí, jakým netvorem byl Hitler, jakou zrůdností je nacismus a jak takřka apokalyptickou tragédií byla druhá světová válka, a je to tak správné. Jenže díky tomuto vědomí nám tak trochu mizí ze zřetele míra brutality, dehumanizace a ničivosti světové války s číslem jedna. Tato kniha Vám jí připomene s plnou silou. Vzpomínám se, jak pro mě před lety znamenala šok a jak jsme na základě její četby zaníceně debatovali s podobně "postiženými" jedinci o tom, zda byla první, nebo druhá světová válka opravdu horší a jestli třeba z pohledu frontového vojáka nebyla lepší ta první... Dneska už si uvědomuji absurditu podobných debat a žebříčků, ale i tak je mi především díky této knize jasné, že peklo, které prožívali vojáci na Sommě, či u Verdenu si třeba se stalingradským kotlem nijak nezadalo.
Kniha jako taková má strukturu podobnou odborné monografie o I. světové válce, od ní jí však oddaluje autorčina osobní zaujatost, která však v tomto případě vůbec není na škodu.
Jako seznámení s I. světovou, doplněk k Remarquovi a jiným tematicky podobným knihám, či jako doplněk k četbě odborné literatury o daném období doporučuji velmi vřele.