Zákony útěku

Zákony útěku https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37604/zakony-uteku-37604.jpg 3 2 1

Román známého představitele "sibiřské literární školy" byl poprvné uveřejně pět let po jeho předčasné smrti. Stějně jako v předchozím díle zavádí autor čtenáře do drsných severských končin, kde se setkvávají různí lidé, kteřé utíkají do krajů věčného ledu z "Velké země". V náročné zkoušce charakteru, síly a odvahy však zdaleka ne všichni obstojí. Morálně i lidky slabí jedince padají ke dnu, žijí jako "vágusové", tuláci živořící mimo zákon. Silné osobnosti tu naopak získávají nevídané možnosti pro uplatnění svých schopností. Průzkum nových geologických nalezišť, navazování kontaktů s domorodými chovateli sobů i pronikání civilizace do odlehlých koutů Sibiře se stává novým životním posláním pravých chlapů.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Pravila begstva , 1980


více info...

Přidat komentář

bondula
27.04.2015 2 z 5

Neviem prečo, ale po prečítaní anotácie ma ani nenapadlo, že by to mohol byť budovateľský román. A bol. Ako poleno. Poleno zo smrekovca, ktoré tvrdí chlapi ťažili v krutých podmienkach pripolárnej tajgy. Ak Vás zaujíma problematika zakladania kolchozov na polárnom kruhu a Váš vysnený hrdina je nezlomný úderník, zvyknutý tvrdo makať a nebáť sa ani neprekonateľných prekážok, proste sovietska verzia aliašského lumberjacka, je to knižka akurát pre Vás.
Ja som si z nej odniesol možno pár námetov na rozmýšľanie o tom, či bolo možné existovať v Sovietskom zväze ako aspoň trochu slobodný človek a zhnusenie nad postojom autora (vlastne celého sovietskeho zriadenia) k rodinnému životu. Ale aby som nekrivdil, bolo tam aj pár pekných chvíľ v čumoch a pri horiacih ohňoch sibírskych pastierov sobov.

Autorovy další knížky

Oleg Kuvajev
ruská, 1934 - 1975
1987  60%Teritorium
1984  50%Zákony útěku
1983  0%Každý den jako poslední
1979  0%Ružová čajka

Kniha Zákony útěku je v

Přečtených3x
Knihotéce2x