Zákonem nechť je budována zem

Zákonem nechť je budována zem https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188103/zakonem-necht-je-budovana-zem-188103.jpg 4 10 2

Kniha je věnována historii staroseverského práva od mlhavých pohanských počátků v době vikinské po období 13.–14. století, kdy se Skandinávie přijetím královských zemských zákoníků zařadila do proudu středověké křesťanské právní kultury. Kniha poutavě popisuje a mnoha citáty ilustruje formy, jichž zákonodárství v různých dobách nabývalo, a zabývá se rovněž otázkou pojetí pravdy či spravedlnosti v chápání starých Seveřanů z časů ság a hrdinských či mytologických písní Starší Eddy. Poskytuje tak překvapivý a v českém prostředí ojedinělý vhled do každodenního života i myšlenkového světa staroseverské společnosti doby vikinské a skandinávského středověku.... celý text

Přidat komentář

Teclaireddy
30.01.2024 5 z 5

Kniha mne opravdu bavila, líbilo se mi, že nejde jen o výčet zákoníků, ale i zamyšlení o tehdejší společnosti. Jiří Starý má o tématu hluboké znalosti a zároveň ho umí poddat poutavým, místy až zábavným způsobem. Více mě bavila část o krajových zákonících, kterým také bylo v knize věnováno více prostoru. Vyhovovalo mi i řazení do kratších tematických kapitol. A na závěr musím také vyzdvihnout skvělé grafické zpracování.

Zmiu
06.04.2018 2 z 5

Bohužel zklamání. Kniha je krásná na pohled, formát i font jsou velmi vyhovující, obsahuje mapky, rejstříky, seznam literatury a Jiří Starý ví, o čem mluví, o tom žádná. Ale já jsem bohužel zvyklá na úplně jiný systém citací, usekané nominativní koncovky mě hodně rozčilují a řazení islandských autorů, kteří nemají klasická příjmení podle patronymik je pro mě matoucí, protože jsem zvyklá, že islandští autoři se řadí podle křestního jména. I celkové uspořádání knihy mi moc nesedělo, špatně se mi v něm orientovalo. Ocenila bych spíše postupné rozebírání jednotlivých zákoníků, než takovýhle souhrn. Taky mě mrzí, že v knize v běžném textu chybí původní názvy zákoníků, a někdy i přesnější odkazy, aby se originální texty daly lépe dohledat. Nakonec jsem původní názvy zákoníků našla v závorkách někde na konci knihy v rámci seznamů zkratek, ale fakt mě nebaví číst knihu s prstem vzadu a pořád obracet stránku. Chybělo mi taky více původních citací, které se vyskytly jen v ojedinělých případech, např. když šlo o verše. Alespoň že ty důležité termíny jsou v závorce v originále. V knize je sice relativně dost podrobností a odkazů, ale mně to zdaleka nestačí. Co se týče výkladu samotného, tak mám tendenci hodně věcí chápat jinak, takže ani zde nejsem zcela spokojena. Ocenila bych více původních textů a méně teorie.
V tomto ohledu mi asi bude více sedět Lenka Doová: Islandské středověké zákoníky, která se zabývá více textem a rukopisy samotnými. Ale jsem teprve na začátku, tak nemohu ještě srovnávat.
Jiří Starý mě však potěšil jinou svou prací, která se také týká zákoníků. V Religiu 2014/2 má článek, který se zabývá pohanstvím ve staroseverských zákonících, což je téma, které se v této knize objeví jen okrajově. Článek byl pro mě mnohem přínosnější. Ne jen proto, že se týká tématu, které mě více zajímá, ale hlavně kvůli tomu, že je ucelenější, přehlednější a se zajímavými citacemi.