Zákon jednoho

Zákon jednoho https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430464/bmid_zakon-jednoho-1e7-430464.jpg 4 157 34

Zákon jednoho série

1. díl >

Napínavý příběh dvou osmnáctiletých sester, dvojčat, začíná v americkém Dallasu v ne příliš vzdálené budoucnosti. A to v době, kdy se stát Texas řízený mocným a krutým guvernérem připravuje na oslavy 75. výročí zavedení zákona povolujícího každé rodině pouze jedno dítě („Zákon jednoho.“) Důvodem tohoto opatření jsou důsledky klimatické krize, vyčerpání přírodních zdrojů, zejména vody, a nedostatek potravin v přelidněných státech. Dodržování tohoto zákona přísně sleduje Odbor pro plánované rodičovství, jehož řediteli Darrenu Goodwinovi se osmnáct let daří tajit skutečnost, že je otcem dvojčat, při jejichž utajeném porodu jeho milovaná žena zemřela a z nichž má podle zákona právo na život jen prvorozená dcera Ava. Sestry Ava a Mira, které jsou si k nerozeznání podobné, jsou od útlého věku otcem důkladně připravovány na to, že budou od školního věku vystupovat na veřejnosti jako jedna a tatáž osoba, protože otec chce oběma dopřát stejné vzdělání a život. Jenže jen Ava, starší z dvojčat, je vybavená pro pohyb ve vnějším světě povinným mikročipem, což nebylo nijak možné zajistit pro tu mladší. Mira tedy jakoby neexistuje a musí se ve vnějším světě pohybovat s největší obezřetností, chovat se a vystupovat jako Ava, se kterou si každý druhý den „střídá“ život. Ten je z těchto důvodů pro obě omezený jen na domov a školu. Nebezpečí prozrazení hrozí hlavně ve škole, protože doma je všechno pečlivě zařízeno tak, aby se Mira mohla v případě ohrožení ukrýt v tajném suterénním pokoji. K prozrazení pravého stavu věcí však dojde paradoxně právě doma, při zdvořilostní návštěvě guvernéra s manželkou a vnukem. Dojde k incidentu, po němž musí otec, který ví, že ho ráno čeká zatčení, ještě v noci poslat dcery pryč. I na tuto situaci se během jejich života připravil a má pečlivě vypracovaný krizový plán. Jeho dcery se tedy chtě nechtě musí samy vydat na dlouhou cestu plnou nástrah a pronásledování guvernérovými ozbrojenými složkami do bezpečí, jejímž cílem je, jak obě zjistí až během cesty, daleká a údajně neproniknutelnou zdí chráněná Kanada. Na cestu, která prověří jejich vzájemný vztah, vytrvalost a sílu touhy po svobodném životě.... celý text

Fantasy Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , King Cool
Originální název:

The Rule of One , 2018


více info...

Přidat komentář

knihomol1985
06.09.2023 5 z 5

Moje první knížka Young adult fantasy. Navíc z knihobudky u nás v baráku a rovnou mi padla do noty a mohu doporučit dál :-)

Bety093
17.08.2023 4 z 5

Opravdu nádherný příběh, ten nápad za mě úplně skvostný. Na styl autorek jsem si musela chvilku zvykat ale pak se to poddalo a knihu jsem si opravdu užila. Dlouho jsme ji odkládala, ale jsem ráda že jsem se k ní nakonec odhodlala. Moc doporučuji.


Ira13
29.06.2023 5 z 5

Dlouho jsem knihu odkládala a navíc Young adult fantasy není vůbec můj žánr a ani věkem už dlouho neodpovídám, přesto mě kniha fakt zaujala. Napětí nepolevilo ani na chvíli a s dvojčaty jsem prožívala každý okamžik. Hned jsem objednala druhý díl

Tynule
20.04.2023 3 z 5

V Dallasu kde vládne klimatická krize je zákon jednoho. Podle zákona mohou rodiče mít pouze jednoho potomka. Hlavní ředitel Darren Goodwin - kontrolor odboru pro plánované rodičovství se již 18 let daří utajit své dcery, dvojčata. Děvčata jsou od sebe k nerozeznání žijí jeden život a to život nejstarší a to Avy, která je také majitelkou mikročipů na zápěstí, bohužel pro mladší Miru tento mikročip nebylo možné sehnat určitě ne stejný jako má Ave. Při jedné návštěvě guvernéra Rotha a jeho manželky s vnukem Halotonem se všechno změní. Z nějakého nepochopitelného důvodu se Halton dozví, že Mira je dvojče a poví to svému dědovi, který zasáhne v noci u Goodwinových. Na to vše je Darren připraven a při hledání jehly v kupce sena v noci nic nezjistí avšak Darren na nic nečeká a posílá své dcery do bezpečí Kanady. Během cesty musí děvčata projít několik nástrah moderního a diktátorského světa.
Podaří se děvčatům uniknout? Co vše je čeká? Koho poznají?
To vše v knize Zákon Jednoho

Kniha ač je hezky a zajímavě promyšlená mě v mém čtení nikterak neposunula a spíše bych řekla, že jsem se dosti zadrhla a měla čtecí deficit. Byla štafeta nechtěla jsem ostatní brzdit a zákon mnoha, který byl součástí štafety jsem raději odmítla. Ocenuji promyšlení spisovatelek jejich fantazii. Opravdu by se to tak jednou mohlo tak odehrát v dnešním zvráceném světě bych se ani nedivila, ale to snad až za x století

deedulka
08.04.2023 4 z 5

Původně jsem chtěla dát 3*, ale protože to vůbec nebylo špatné, jak jsem se obávala, tak dávám 4*. Téma střídání se dvojčat v každodenním životě, kde je povoleno mít jen jedno dítě, mi velmi připomnělo film 7 životů, kde ale bylo těch sester 7. Téma jednoho dítěte a zdevastovaného světa, kdy voda je nad zlato, zněl poutavě a kniha se četla velmi dobře. Nic moc jsem nečekala, ale příběh byl poutavý a napínavý. Ráda se pustím do pokračování a věřím, že autorky z toho udělají ještě napínavější jízdu.

petrarka72
28.03.2023 3 z 5

Holky jsou prostě nesnadno rozeznatelné. Pořád se vracím na začátek kapitoly, abych zjistila, která to zrovna vypráví... možná proto, že nejsem cílovka. Ale jako oddechovka bez nároku na zapamatování je to slušné čtení.

Julinka679
05.05.2022 3 z 5

(SPOILER) Nápad hodně zajímavý, trochu mi to připomíná film What happened to Monday (7 životů) s Noomi Rapace, kde je 7 sester, které se jmenují podle dne v týdnu a které chodí ven jen v tom dni podle kterého se jmenují.
Bohužel mi přijde, že Zákon jednoho tento nápad nevyužil tak dobře jako zmíněný film. Nebylo to špatné, příběh dvou sester Avy a Miry se četl dobře ale spíše bych uvítala kdyby se po nějaké době holky rozdělili a tak to vydrželo až do konce abych mohla sledovat dva příběhy než jeden příběh ze dvou pohledů.
Uvidíme jaký bude druhý díl, snad bude lepší.
Zatím hodnotím jako dobrý průměr, tedy 3* :-)

poník654
22.02.2022 4 z 5

Fantasy já moc nemusím. Knihu mi doporučila kamarádka a když jsem oba dva díly uviděla v knihovně, nemohla jsem je tam nechat:) Kniha mi přišla hodně napínavá a čtivá. Těším se, až si přečtu další díl.

Veve721
11.01.2022 2 z 5

Příběh měl velký potenciál, bohužel však nebyl dostatečně vytěžen. Úvodní pasáže o tajném životu dvojčat byly zajímavé a čtivé, když však dívky vyšly do světa, změnila se také atmosféra příběhu. Většinu knihy zabírá putování od domu k domu, nudné popisy okolní přírody, místy přerušené náhodnou akcí, která nemá valný vliv na vývoj děje či charakterů. Což byl další velký problém - příběh byl popisován z pohledu obou hrdinek a autorkami jsou dvojčata, takže by člověk očekával, že se to pozitivně odrazí na propracovanosti charakterů. Jenže hlavní hrdinky byly ploché jak žehlicí prkno a tak podobné, že bylo místy těžké rozlišit, která z nich zrovna vypráví. Zhruba v polovině knihy došlo k posunu, kdy Mira začala trpět krizí identity a hledat své pravé já, což bylo ve výsledku ještě horší. Její nepochopitelné trucování a hysterické záchvaty způsobily, že jsem měla chuť knihu okamžitě odložit. Mám ale zásadu vždy všechno dočítat, takže jsem odolala.

Oceňuju nápad a pozitivní byla také absence romantické linky. Do dalšího dílu se pustím, protože je slušná šance, že se autorky v psaní posunou. Pokud zapracují na charakterech a rozvinou dějovou linku správným směrem, nakonec ještě může jít o slušnou dystopickou trilogii.

chodícírohožka
17.12.2021 5 z 5

Tato kniha pro mě byla asi největším překvapením za poslední dobu - myšleno v dobrém. Nevím, co jsem od ní čekala (jestli vůbec něco), ale dostala jsem poutavý příběh o dvou sestrách, jedné zničené, zblblé zemi a dlouhé cestě za svobodou. Až na pár drobností mi připadala vize světa trpícího přírodními katastrofami i postavy dvojčat, které by neměly existovat, úžasně přesvědčivé. Autorky navíc dokázaly vytvořit to správné napětí, které hlavní postavy na útěku provází, vykreslit vztah obou sester i jeho (a jejich) vývoj a vše dovést do konce, který láká k přečtení dalšího dílu. Absence jakékoli romantické linky a ohrané pindání o citech a zlomených srdcích, typické pro většinu young adult románů, bylo neuvěřitelně osvěžující. Už se těším na pokračování.

Áža707
03.09.2021 4 z 5

Barva, se kterou promujete, určuje, zbytek vašeho života. S purpurovým diplomem vám bude svět ležet u nohou. Problém je v tom, když jste dvě a vaše existence je proti zákonu.

Příběh Avy a Miry mě chytil hned od začátku, četl se doopravdy dobře. Akorát občas jsem se ztracela v hlavních hrdinkách. Když se zamyslíme nad tím, že jsou to dvojčata, který jsou 18 let vychovávany, aby se chovali stejně, tak se to dá pochopit. Postupem příběhu mi začala vadit Mira chovala se jako malý rozmazlený fracek, který bude dělat vše po svém i přes to, že to může ohrozit její i sestřin život.

Myslím, že celková myšlena budoucí Ameriky a jejich nesmyslných zákonů, byla postavena doopravdy dobře. Celkově na mě prostředí působilo velice zajímavě. Ano, našlo se tam pár věcí, které by se daly vylepšit. Z jedny věci jsem byla doopravdy zmatená (a překvapivě i jediná, kdo se nad tím pozastavil), ale protože nechci spoilerovat, tak ji tu nebudu rozmazavat.

Hlavně ze začátku čtení mě hlavně napadal příběh knihy Dárce. Jakožto milovník dystopických děl, jsem si tohle doopravdy užila a ten konec byl hodně napínavý. Jsem zvědavá, jaké bude pokračování.

Jinak bych doporučila pro všechny fanoušky Hunger Games (za mě tohle bylo lepší než HG) a nebo Divergence (za mě rozhodně o trochu slabší než Divergence) a podobných knih. Rozhodně si myslím, že vás čeká zajímavé a napínavé čtení.

Jo a btw nechápu zařazení na obálce "YA fantasy", podle mě to má k fantasy docela daleko...

⭐ 4/5

Fortuna7
19.08.2021 5 z 5

Mě Zákon jednoho moc bavil. Užila jsem si ho, krásně a rychle se četl a osud dvojčat mě stále zajímá, takže se těším na druhý díl.
Ava i Mira jsou super hlavní hrdinky, každá je jiná a přitom se musí chovat stejně a ,,hrát" Avu.

elliot_pisces
03.07.2021 3 z 5

Kniha mě nějak nenadchla, o nějaké extrémní originalitě se tu nedá mluvit, ale bylo to fajn čtení. Sice mi občas přišly Ava a Mira naprosto stejné (ale Mira mě štvala víc, tbh) a doteď nechápu, jak někdo může křupat klouby na palci (jakože cože? mi to vůbec nešlo, dokonce jsem se ptal jednoho frienda, a tomu palec taky moc nekřupal), ale stránky se otáčely skoro samy. Kromě dvou hlavních postav tam moc jiných do hloubky nebylo vykresleno, ale whatever.

Miřinu osobnost můžeme shrnout jako výbušný mladší sourozenec, který furt po všech jen ječí a pak trucuje. Ava mi přišla sympatičtější, takový Tired SiblingTM.

Knize dávám průměrných 3/5, nápad fajn, napsat 300 stránek textu je fuška a měli bychom to ocenit, ale nic extra to nebylo, fakt ne.

Slůník
17.04.2021 3 z 5

Za mě velmi dlouhý rozjezd, styčné body s řadou dalších young adult dystopií, narozdíl od některých z nich slabší tah na bránu.

peterkovasona
30.03.2021 5 z 5

Napínavá kniha, se zajímavou zápletkou. Konec lehce přitaženy za vlasy..ale.knihu můžu doporučit.
Hlavní postavy velice sympatické, dobře psané, čtivé tak jak to má být

Anna 13
05.03.2021 2 z 5

(SPOILER) Young adult román z budoucího světa zklamal.
Nic nerozvířil, nenadchl. Nic zásadního neotevřel a nepřinesl.
Bez emocí, bez psychologie postav, bez napětí.

Nuda se zdála s přibývajícími stránkami neúnosná.
Dočítala jsem tu knihu jen proto, abych udělala radost sestře, ale možná bych ji jinak i bez výčitek odložila.

Nápad, i když ohraný, nebyl špatný. Ale totálně nevytěžený.
Hlavní hrdinky byly od sebe v podstatě k nerozeznání. A to nejen vzhledově, ale hlavně charakterově. Nepoznáte rozdíl v tom, kdo příběh zrovna vypráví. Jejich osobnosti nejsou originální, emocionálně jsou ty holky vlivem autorek zcela ploché.
Jako by neustále jen šly, ani nevěděly pořádně kam. Jako by nic necítily, nebály se. Když už emoce projevily, tak absolutně vyšinutě a pak zase ticho - jen zdlouhavé popisy zbídačelé země. Ale já chtěla vědět, co se děje v těch dívkách...
Nuda, nuda, šeď,...
Dobrodružství, které ani dobrodružstvím není.

Ano, je to psané pro teenagery. Možná, že bych na to neměla mít moc vysoké nároky. Ale mně to prostě nestačilo. Přišlo mi to nezvládnuté, ke konci již dost vyčpělé...
Konec - ach bože... Na to už ani nemám energii se tím zabývat. I v nereálném světě je tento konec nereálný. Typicky hollywoodský. Nalakovaný narůžovo.

Už chci pryč. Už v hlavě nechci mít Avu ani Miru... Konec. Knihu zavírám jednou provždy.

JointlieKat94
17.02.2021 4 z 5

Já úplně zapomněla napsat hodnocení! 5 dní už je přečtená a uložená.. :D

Takže takhle. Vcelku zajímavá byla anotace. Kniha mi chvilku doma ležela a čekala. Šáhla jsem pro ní když jsem šla na noční a musim říct.. že mě rozhodně rychle vtáhla do děje. A nějakou chvilku mě taky nepustila. Přesně to jsem si říkala, když jsem přijela z práce domů a musela jsem ve čtení pokračovat. Myslím si, že tenhle problém se dá i očekávat.

Mira a Ava. Dvojčata, která se narodila ve špatném čase, na špatném místě a možná i špatným rodičům. V zemi totiž funguje zákon jednoho dítěte. Mira je utajovanou dcerou. S Avou se každý den střídají ve škole.. vše jde podle plánu. Dokud není jejich tajemství prozrazeno.

Líbilo se mi to. Ačkoliv se bojím, že by to taky mohla být blízká budoucnost. Voda na příděl. Přemnožené lidstvo. Kamery všude. Identifikační čipy. Strašná představa.

Každopádně, druhý díl je na cestě domů a já se těším, až ho přivítám!

Erlif
16.02.2021 2 z 5

Na knize je hodně znát, že to píšou začínají autorky a ještě spolu... Kniha má nápad a nevyužitý potenciál.
Knihu mi doporučili v knihkupectví, že pokud mám ráda Hunger games... Tohle byl ale opravdu čajíček. V závěru knihy chtěly autorky nejspíš překvapit... No asi ani tohle se jim nepovedlo. Příběh je hrozně rozevlátý a i když začátek vypadá slibně, zbytek knihy je o putování a jede si to svou nějakou rovinu... Chtěla jsem dát hvězdy tři.. Po dopsání komentáře, dám jen dvě.. Kdyby druhý díl neměl červené hodnocení asi bych knihu dočetla letecky...

Bad-wolf
03.02.2021 4 z 5

Od knihy jsem neměla příliš velká očekávání, ale i přes to jsem se rozhodla si ji přečíst, a to na základě zajímavé anotace. A výsledek? Byla jsem vcelku překvapená. Kniha byla opravdu čtivá, námět zajímavý a až na (pro mě) "nezáživný" konec byla opravdu skvělá. Pokud vás zaujme anotace, neváhala bych a zkusila knihu přečíst. Třeba budete také příjemně překvapeni.

Mishak
21.01.2021 3 z 5

(SPOILER) Vezmeme to pěkně popořádku. V první části knihy jsem tajila dech. Byla napínavá a vážně skvělá. Jediný problém je, že skončila moc brzo. Druhá část také ještě šla, ale potom kvalita začala klesat. Moc mě mrzí, že autorky nechaly dvojčata stále spolu (kromě malé chvíle). Kdyby je rozdělily a každá dívka měla jiné přesvědčení a svůj vlastní příběh – to by teprve byla paráda! Jedna v Komuně a ta druhá u generála Rotha? To by přece bylo skvělé a knihu by to posunulo ještě dál. Takhle jsme většinu času sledovali na chlup stejný příběh jenom ze dvou pohledů, což je škoda, protože potenciál byl mnohem větší.

Kniha byla čtivá, to ano. Některé momenty opravdu stály za to, ale i přesto je kniha za mě průměrná. Pro mě bude však mít tahle kniha zvláštní význam, protože je první knihou, kterou jsem zkusila lepíkovat.

Nemůžu se ubránit pocitu, že v Deklaraci smrti bylo stejné téma zpracováno lépe…