Žako papoušek šedý

Žako papoušek šedý https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194633/bmid_zako-papousek-sedy-jZi-194633.jpg 5 1 1

Žakové jsou hlavičky! Také patříte k těm, kdo našli zalíbení v inteligentních šedých papoušcích? Tito citliví ptáci milují pozornost svého chovatele, komentují slovy nebo hvízdáním dění kolem sebe a při volném prolétnutí podnikají dlouhé průzkumné výpravy. Každý pták je navíc výraznou, samostatnou osobností s jedinečným charakterem. V této příručce najdete všechno důležité o chovu, péči, krmení a zdraví těchto afrických papoušků. Vyzkoušené způsoby zabavení ptáků vám napoví, jak žaky udržet v optimální fyzické i psychické kondici, a řada praktických rad vám pomůže vybudovat si s nimi nenásilnou, ale důslednou výchovou hluboký vztah plný oboustranné důvěry.... celý text

Přidat komentář

Snoopi
14.07.2022 5 z 5

Když slyším jedinečnou melodii z filmu "Most přes řeku Kwai", ihned se mi vybaví Emil, náš papoušek žako. Pouštěla jsem mu ji z nahrávky skoro každý den, také jsem se pokoušela o její neumělou napodobeninu, ale nakonec se ji naučil reprodukovat daleko věrohodněji než já.
Cesty osudu bývají nevyzpytatelné: na svou opeřenou lásku jsem před lety natrefila v jedné obří firmě, která zaručuje uspokojení potřeb všem majitelům nejen čtvernohých mazlíčků. Tehdy jsem se tam starala hlavně o blaho zákazníků, ale v merku jsem měla i všemožné zvířectvo, a mým úkolem bylo, aby působilo pokud možno "šupito presto prodejně". Hlavně city stranou - obchod je obchod.
Dlouho jsem se tomu bránila, ale k tomu žakoušovi mne cosi zázračně přitahovalo. A když mne jednou uvítal přátelskými slovy: "AHÓÓJ, nazdáár, čau čau!", byla jsem ztracená. Věnovala jsem mu každou volnou chviličku, kradla čas, hledala záminky, jak být poblíž, dokonce jsem se učila i pískat... Věděla jsem, že je to marné, přežívala jsem v podnájmech a z mého výdělku jsem si ho nemohla dovolit ani omylem. Chtěla jsem pro něj to nejlepší, chtěla jsem, aby zažil - svobodu. Nevím, co mě to tehdy popadlo, prostě jsem ho vyndala z klece ven a hrdě se s ním procházela po prodejně. Vsadím se, že obrat firmy hned znatelně stoupl: každý chtěl mít selfíčko, cvakaly spouště, ten pocit stál za to, ta radost, extáze a opojení... užívali jsme si to oba.
Cena však byla příliš vysoká: druhý den jsem dostala okamžitou výpověď. Těžce se mi loučilo, stýskalo se mi moc. Naštěstí nic netrvá věčně a můj nový přítel se rozhodl, že mi Emila koupí. A tak jsme si nevědomky adoptovali tříletého diktátora. Soužití s ním bylo veselé, někdy na palici, mnohdy až dramatické: moc rád do všeho kecal a to svoje: "Dáme kafíííčko!" vyřvával ve chvíli, kdy se ve filmu schylovalo k napínavému zvratu... a když se nudil, uraženě zkoumal, k čemu jsou dráty a jak funguje počítač. Úplně nejradši se ale předváděl a kdyby mohl, vstoupí na prkna, která znamenají svět. Svůj part hypochondra dovedl k naprosté dokonalosti: pokaždé, když jsme ho zcela zničeni dopravili uprostřed noci na zvířecí pohotovost, elegantně vystoupil z přepravky a milého veterináře pozdravil jadrným: "Do prrrdele, dobrrrý den!" Upozorňuji, že ho to nikdo neučil :-)
Mít takového papouška není žádná legrace: už jen kvalitní strava něco stojí, pokud se začne nudit, je to horší než demoliční četa, a jakmile se příliš fixuje na jednu osobu, jeho žárlivost je likvidační. Vím o tom své.
Po našem rozchodu jsme se s přítelem dohodli, že Emil zůstane s ním, nejen kvůli tomu, že na něj byl vázaný více. Pokud vím, daří se mu dobře: jsem moc ráda, že na nějaký čas se stal součástí mého života.
Na takový závazek mne ale nemohly připravit ani zkušenosti z dětství, kdy jsem odchovala i několik andulek a agapornisů.
Pořízení takového papouška je velmi důležité rozhodnutí a je dobré se o jeho chovu dobře informovat, hlavně o případných úskalích. Tato publikace, nevelká rozsahem, patří mezi díla základní a zásadní - potenciální chovatelé by se možná měli naučit některé pasáže odříkávat i zpaměti :-) Obsahuje čtyři základní kapitoly: Papoušek šedý - žako; Zdravý a ve formě; Důvěra, hraní, radost; Přílohy. Postupně se tedy seznamujeme s jeho anatomií a přirozeným prostředím, kde a jak žije; dozvíme se o jeho druzích a představí se nám jako člen rodiny. Obdržíme zásadní informace, na co si dát pozor při nákupu, a dále, jak mu připravit domov, tedy vhodnou klec, krmení a prostor. Ta nejpodstatnější fakta jsou shrnuta do přehledných tabulek, například rozpis nemocí a jejich příznaků, seznam škodlivin v potravě apod. V další kapitole se dozvíme, jak si získat jeho důvěru, jak svého chovance motivovat, případně odměňovat, jak uspořádat jeho volný čas, jakých chyb se při výchově dopouštíme a jak se zachovat v nečekaných situacích, které mohou nastat. Přiložen je rejstřík, včetně důležitých adres a seznamu další doporučené literatury. V záložkách na přebalu knihy se dozvíme, jak porozumět řeči jeho těla, získáme chovatelské tipy a obdržíme podstatné SOS rady pro případ, kdy si nevíme rady. Knihu doprovází nádherné a velmi názorné fotografie. Je určena spíše laikům a těm, kteří o koupi takového papouška uvažují.

Štítky knihy

ptáci, ptactvo příručky chovatelství, chov papoušci

Autorovy další knížky

Hildegard Niemann
německá, 1966
2014  100%Žako papoušek šedý
2012  70%Korela
2008  73%Andulka

Kniha Žako papoušek šedý je v

Přečtených1x
Doporučených1x
Knihotéce3x