Paní jezera

Paní jezera https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30481/zaklinac-pani-jezera.jpg 4 3395 363

Zaklínač: sága série

< 5. díl

Zaklínač série

7. díl

Pátá část ságy o Zaklínači. Poslední díl ságy o zaklínači Geraltovi, krásné čarodějce Yennefer a dítěti překvapení Ciri. Jaký osud čeká zaklínače? Bude mu dáno konečně se setkat se svou celoživotní láskou? Splní se zlověstná věštba anebo svět elfů, lidí a trpaslíků zachvácený vražednou válkou přetrvá? 3. vyd.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Leonardo
Originální název:

Pani Jeziora , 1999


více info...

Vendy1993
Vendy1993
24.03.2024 2 z 5

Zvláštní začátek a vlastně zvláštní celá kniha...myslela jsem, že to bude začínat tam kde skončila Věž vlaštovky a že se dozvíme co se stalo se Ciri u elfů...což jsme se dozvěděli až skoro v půlce knihy (zvláštní a nic moc dějová linka)...ale panebože tak stráááášně zdlouhavá část jak Ciri přeskakovala v časech a dimenzích...bože...a dějová linka s Jarrem taky nic moc až na moje milované trpaslíky a Yarpena Zigrina a snad nejlepší heslo ever: Milujte se, neválčete. A serte pravidelně každé ráno ;) ale popis té bitvy a najednou skok a on to píše jako staroch a pak zase skok a jsme v té bitvě....strašně moc to skáče z jednoho děje do jiného a ještě když je to v jedné lince tak zase skoky v časech....uff...zatím asi nejslabší kniha...uvidíme jestli se to zlepší...navíc tam byla ta část s Nimue a to jsem jako nepochopila proč to tam je (je to jako dávat dohromady jablka a hrušky)...prostě mi to k tomu nesedí...jsem ráda za delší pasáž s Geraldem, v předchozím díle ho tolik nebylo....a to jejich shledání :D waaau...jen je mi líto celé kompanie okolo Geralda :( a to jak to v jednu chvíli vypadalo s Geraldem a s Yennefer....ani jsem nechtěla věřit, že by to tak dopadlo....hodně jsem si oddechla...abych pak najednou zjistila že je konec a já z toho nejsem moudrá a nevím jak to teda dopadlo...jestli dobře nebo špatně....jako zklamání no :(

luculi
luculi
16.02.2024 1 z 5

Z počátku série mě to hodně bavilo. Bylo to něco nového, s mocným zaklínačem, čaroději, elfy... A navíc s blížícím se seriálem jsem se těšila dvojnásob. První díly jsem si užívala, protože jsem ještě nemusela do hlavy cpát tolik informací. Vůbec mi nevadilo, že je to rozdělené spíše jako povídky, hodně se skákalo mezi místy i časovými liniemi sem a zpátky. Ale stále jsem dokázala udržet v paměti vše, co bylo třeba.

Jenže postupně jsem zjišťovala, že i když se série jmenuje Zaklínač, z něj osobně je tu neskutečně málo. Přibývalo postav, zvratů a detailů a já se cítila čím dál víc ztracenější. Mám dojem, že ani polovina věcí nebyla vysvětlena tak, jak by měla a polovina nebyla vyřešena, jak by si zasloužila. A jak jsem byla z počátku nadšená, tak to postupně opadalo. Davové šílenství ostatních mi nešlo do hlavy. Možná, že sérii si užívají především fanoušci her, kteří tento svět znají ještě víc...

Zklamání se zvětšovalo, až jsem došla k poslednímu dílu, který jsem v podstatě četla jen ze setrvačnosti, z pocitu, že jsem dosáhla cíle. Najednou se mi zdál příběh nudný, nezajímavý a už tak neskutečně zamotaný, že jsem při čtení vlastně ani nevěděla, v které části jsem. Jak jsem se tam dostala... O to víc mě to mrzí, protože jsem doufala v něco velkého, co se nesplnilo.

Možná, že kdyby to autor sepsal chronologicky, více se tomu věnoval a psal knihy jako plnohodnotný příběh a ne jako nějaké neúplné úryvky, bylo by to lepší. Spíše mám pocit, že sepisoval akorát útržky svých myšlenek, než aby se pořádně pustil do uceleného vyprávění. Co ho zrovna napadlo plácl na papír a vůbec neřešil jaký chaos tvoří. Absolutně nevyužitý potenciál a zabitý skvěle vytvořený svět. Netuším, čím to, že předchozí knihy se mi líbily víc. Byly lépe napsané? Zajímavější? Poutavější? Už je to moc dávno a detaily se mi z hlavy dávno vypařily. Teď jen vím, že tento díl se mi nelíbil, nudil mě a ničím nenadchl. A také vím, že k této sérii už se nejspíš nikdy vracet nebudu, protože na úplném počátku jsem přece jen očekávala mnohem více...


Shindo
Shindo
12.02.2024 3 z 5

Uf. Sága bola super, po dočítaní poslednej knihy som však cítil podivnú pachuť.

Stredobodom knihy je opäť Ciri, ktorú sa rôzne strany snažia oplodniť z politických, mocenských a genetických dôvodov.

To, čo Andrzej budoval niekoľko kníh, dokázal spoľahlivo zničiť na pár stranách. Miestami som mal pocit, že rozohral toľko dejových línií, že pravdepodobne nevedel, ako to rozumne skončiť, tak na to šiel skratkovito.
Vyhladiť celú Geraltovu partu v priebehu jednej kapitoly, odstrániť tak jednoducho najsilnejšieho záporáka z celej ságy alebo lovca ľudí, ktorý len v spodkách zmasakroval celú bandu Potkanov mi príde ako vážne blbý vtip. O závere ani nehovorím.

Mnohé veci neboli vysvetlené. Geraltovo prianie vzdať sa svojej profesie, Aen Elle a smrť ich kráľa, nevyužitý potenciál Triss... Nepochopil som ani Emhyra. Najmocnejší muž sveta sa niekoľko kníh snaží nájsť svoju dcéru aby s ňou mal dieťa a keď sa mu to podarí, proste si odíde a uspokojí sa s falošnou náhradou?

Už v minulej knihe mi vadilo prelínanie citátov z fiktívneho a reálneho sveta. V tejto máme ešte aj cestovanie časom (jeden veľký bordel), svetmi a realitami, a to vrátane tej našej. To, čo spočiatku vyzeralo fajn, bolo po pár stranách na nevydržanie.

Hromada zbytočných postáv, ktoré nikam neposúvali dej. Cirino stretnutie s nadržaným kanibalistickým lesným dedom bol hnus z brakového slashera.

Nuž, zostáva mi ešte Bouřková sezóna. Hádam to bude lepšie.

Martina852
Martina852
05.02.2024 4 z 5

Zaklínačská sága přečtená mnou již už po druhé. Zprvu jsem Zaklínače znala jen z doslechu až k přečtení mě donutil připravovaný seriál, kde měl hlavní roli sehrát herec Henry Cavill. Bohužel kvalita seriálu podle mého dosti klesá z důvodu velkých odchylek od knih a ještě k tomu velké přeobsazení hlavní postavy, mě donutilo přečíst si znova všechny knihy.
Spisovatel nám vytvořil svět plný příšer, magie a politických intrik. Skvělé promyšlené postavy, které naopak od ostatních fantasy knih, nejsou dokonalost sama a plných velkých hrdinských činů, právě naopak. Postavy prohnilé, vypočítavé, ambiciózní a hlavně lidské.
První dva díly ve formě sbírky povídek mi vyhovovaly asi nejvíce. Jako každý autor má i Sapkowski svůj styl psaní. Bohužel často měnící se pohledy ani ne tak důležitých postav či skákání v čase a vyprávění úplně jiného příběhu pro mě bylo občas matoucí a někdy podle mého názoru i zbytečné.
Celou ságu hodnotím jedině kladně. I když nejsem žádná "pařmenka" musela jsem si zakoupit i hry, které podle mě zdařile navazují na konec celé ságy a tak nám dávají možnost prožít další dobrodružství s naším Zaklínačem Geraltem z Rivie.

ydnac
ydnac
29.01.2024 5 z 5

POSLEDNÍ DÍL...
PRO MĚ VŠAK TEN NEJLEPŠÍ :-)

Ciri prchá od elfů, kteří chtějí její dítě...
Osvojuje si velkou moc!
Všichni po ní stále pátrají!
Emhyr jí chce za manželku, ale !!! No nemůžu všechno prozradit :-).
Geralt neúnavně pátrá po Ciri a jeho parťák Regis je prostě skvělý :-).

A KONEČNĚ JE TO TADY!
YENNEFER, GERALT A CIRI SE SETKAJÍ :-).

Bitvy jsou dobojovány.
Přátelé i nepřátelé mrtví...
Králové se snaží dohodnout, ale čarodějky mají stále své cíle a chystají se je ovládat.
Stále chtějí Ciri diktovat její budoucnost...

Konec však vždy musí přijít...
Můžeme si domýšlet, co mohlo být dál :-).

PinkBunny
PinkBunny
11.01.2024 5 z 5

Čtěno jako audiokniha.
Mistrovské dílo, nemám slov. A jako bonus je výborně namluvená se super hereckými výkony a efekty. Nejlepší audiokniha ever.

Kate3003
Kate3003
04.01.2024 4 z 5

Celá sága jako celek je neuvěřitelná a autor opravdu skvěle promyslel celý svět a zasadil do něho problémy, kterým čelíme i my běžní smrtelníci. Všechny knihy krásně odráží situace z našeho světa.
Přestože promyšlení celého světa je takřka geniální, tak zpracování je tak trošku chaotické. I když genialita a chaos jdou někdy tak trošku ruku v ruce, tak tady mě to občas rušilo. Autorova tendence opakovat to co už víme, je spíš k zlosti než k užitku, protože i když příběh pak dále pokračuje nechceme slyšet sedmkrát za sebou stejný začátek. Pak také prokládání příběhu spojovacími prvky vypravěče, který sleduje osud hlavních hrdinů jakoby zpětně je někdy trošku navíc.
Tyto spojovací části občas trošku matou a někdy mi přijde že jsou spíš navíc jen jako vycpávka. Stejně tak občasné dějové odbočky, které sice zapadají do celého světa, ale pro příběh mi nepřijdou nijak podstatné.
Stále mě baví, že postavy nejsou zcela bez chybičky a i když se prostě najdou věci, které mě na stylu psaní autora úplně nesedí jako celek hodnotím velmi kladně.

anibeni
anibeni
13.12.2023 4 z 5

Sága o Ciri se mi hodně líbila... Ale co jednou začne, by mělo i skončit... A proto končí Geralt, Yenefer i Ciri - byť asi ne úplně jasně (tak umřeli nebo je fakt zachránila???)
Nechce se mi hodnotit tento poslední díl, protože každá z knih měla své plusy i mínusy, ale celkově to bylo povedené a já jsem ráda, že jsem se do toho pustila..

PANKY71
PANKY71
12.12.2023 4 z 5

Asi nejslabší díl celé série. Dal bych 3,5 ale protože to nejde, dávám 4

JohnMiller
JohnMiller
29.11.2023 5 z 5

Chápem, že mnohí čitatelia boli zo záveru sklamaní, čakali - teda predpokladám, že by si skôr priali taký ten klasický fantasy-heroický koniec. Nechcem použiť termín klišé, keďže ten je nabitý skôr negatívnym predikátom, ale aj ja by som bol ok s tým, keby sa to skončilo skôr - nazvyme to tak, Tolkienovsky. No koniec viac pripomínal rozprávku - asi takto: " A ako to bolo ďaľej, si už nepamätá nik, čitateľ si môže domyslieť".

Sapkowski je perfíkanec - lišiak, ktorý ma viackrát prekvapil a nečakane omráčil zvratmy v deji. Ako aj v tejto knihe, tak aj v predošlých. Preto som nezostal zaskočený tým, že sa rozhodol ukončiť to inak a práve preto moje očakávania neboli nenaplnené

Nezabúdajme, že mimo konca tu máme niekoľko stoviek vynikajúcich strán Zaklínačovho sveta, ktoré patria k tomu najlepšiemu zo série. Pre mňa je táto časť plus Veža lastovičky úplným vrcholom série o Zaklínačovi.

krakonos.kraken
krakonos.kraken
20.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Tohle je těžké. Kniha má spoustu skvělých momentů a celkově je to dobré zakončení ságy.

Ale některé věci prostě neseděly. Za mě velká škoda nenaplněného potenciálu Bonharta, ze kterého je v tomhle díle jenom další z řady sadistických chlapů a ztrácí svojí netečnou děsivost. A jako nechat se přetáhnout židlí od Yennefer když předtím v trenkách zmasakruje partu zabijáků? Really?

Pak mi hodě vadilo to co se dělo na hradě. Ciri po svém neuvěřitelném příběhu, všech věcech co se za celou dobu naučila a veškeré svojí jedinečnosti přijde k plánu že prostě přijde na hrad a řekne jim ať pustěj Yennefer a oni řeknou že ne. Wtf? Žádnej záložní plán, žádná logika, nic.
Pak teda ji v posledním okamžiku přijde na pomoc zaklínačova parta (jak Vilgefortz správně poznamená - jako ve špatné divadelní hře) a pak více méně Milwa a Cahir umřou ale úplně zbytečně (ona se neumí sehnout a jeho Ciri nechá Bonhartovi, kterému se asi za 10 vteřin rozhodne postavit sama, místo aby na něj šli ve dvou).
Van Emreys z toho taky nakonec vycouvá podezřele snadno, na to kolik lidí kvůli tomu umřelo.


Abych jenom nepičoval dost se mi líbilo vysvětlení války jako zástěrky pro obchodní nadvládu. A tak celkově to má většinu pozitiv zaklínačova světa. Jenom ty nelogičnosti za mě byly trochu moc velké.

Aileena
Aileena
08.11.2023 3 z 5

Čekala jsem více. Buď jsem se v té změti časoprostorů nakonec zcela ztratila já, nebo autor. Možná oba... Zůstalo spousty otazníků a ne zcela vyjasněný konec. Takové energie, takových postav a takových dějových linek a nakonec ric pic, z jedné vody načisto - tyhle pohřbíme, tyhle si domyslete může být tak i tak, jak vám to vyhovuje a na zbytek se snad zapomene... Takový potenciál a nakonec asi zvítězila autorská únava. Škoda.

mdracek
mdracek
09.10.2023 2 z 5

Tak tady jsem čekala mnohem víc. Rozvětvený příběh na stovkách stran a závěr shrnuty na par řádku. Mohlo to byt lepší.

Agatha84
Agatha84
02.10.2023 3 z 5

Po přečtení i druhý den přetrvává rozhořčené, zklamané neuspokojení. Byť jsem si předešlé dva díly užívala, i když se povětšinou jednalo o popisy mnohých poutí bez valného děje, stejný vzorec zde již nefungoval.
Od závěru něčeho tak profláknutého jakým Zaklínačská sága bezesporu je, jsem očekávala mnohem, ale opravdu mnohem více. Namísto splétaní všemožných dějových odboček jsem se dočkala dalšího větvení, podivných zkratkovitých závěrečných zápasů, celkové změny osobnosti jedné z postav na úrovni nevěrohodného zázraku a konci, kterému nerozumím...
Jen tak tak a bylo to za 2*.
Jdu to rozdýchat.

Rilian
Rilian
17.09.2023 3 z 5

Při četbě tohoto dílu jsem se opravdu snažil najít co nejvíce pozitiv, ale nakonec jsem udělil jenom tři hvězdičky. Nemohu si pomoci, ale zdá se mi, že autor rozehrál veliké množství dějových linek aniž by je stačil všechny dostatečně uzavřít (Dijkstra, Faoiltiarna nebo Lóže čarodějek). Jiné zase nakousl, ale rychle opustil (Aen Elle) nebo dostatečně nevysvětlil (např., proč chtěl Geralt skončit se svým povoláním). Za velice nevyužitou a nedostatečně pochopenou postavu považuji např. Triss.
Veliký problém jsem měl i se závěrečným soubojem s Vilgefortzem. Sapkowski tuto postavu budoval sedm knih jako jednu z nejmocnějších bytostí, čímž si ovšem zkomplikoval způsob jejího usmrcení. Vilgefortz dokázal přemisťovat celé lodě, ale v souboji s Geraltem se svoji moc využít zdráhal.
Na druhou stranu musím ocenit, jak si Sapkowski opět v celé knize pohrával s pohádkovým motivem, kdy hrdinové žijí spolu šťastně až do smrti. Padouch byl poražen, princezna zachráněna, ale příběh stále pokračuje a čtenář si není jistý, jestli opravdu vše šťastně dopadne. Závěrečný výsledek je jako obvykle rozporuplný.
Celkově se mi série líbila a dodatečně rovněž oceňuji, jakým způsobem na celou sérii navázaly hry, kdy tvůrci vzali drobný detail z knihy (Divoký hon, král Radovid V.) a vystavěli na tom komplexní příběh. Stejně tak dokázali rozpracovat charakter jednotlivých postav z celé ságy (Ciri nebo jednotlivé čarodějky).

Palorizek85
Palorizek85
13.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Za mě jeden z lepších dílů...i když za část s Avalonem bych dal o 0,5 hvězdy méně. Je to spíše takové shrnutí některých událostí a dokončení osudu Zaklínače, Yennefer a Ciri.

LiberX
LiberX
12.09.2023 3 z 5

Poslední díl ságy nedokázal naplnit očekávání.

Osudovost vyprchala. Závěr je uspěchaný, na sílu šokující (Emhyr), nelogický (opět hlavně Emhyr) a lehce přitažený za vlasy (protínání realit). Ústřední postavou je Ciri. Z ostatních, včetně Geralta, jsou jen šikovné rekvizity, které většinu doby zůstanou ležet ve skříni. Výsledkem je příběh zaplavený (staro)novými figurkami na jedno použití, jejichž epizodické vystoupení činí svět zaklínače uvěřitelnější, ale děj příliš neposouvají.

Jako by Sapkowski ztratil chuť nebo inspiraci pro další putování s postavami, které jsme si tak oblíbili. Jako by se chtěl pouze rozloučit se světem, který stvořil. Se světem, který je tak uvěřitelný a drsný proto, že se v něm s notnou dávkou cynismu zrcadlí ty nejsilnější křivdy a nejhlubší jizvy naší doby.

wooloong
wooloong
12.09.2023

(SPOILER) Geralt, který ještě v minulém díle horečně hledal Ciri, se najednou se svou bandou zasekl v Toussaintu u Marigoldovy dobré známé paní kněžny zvané Lasička. Najednou mají všichni hromadu času včetně Geralta, který si užívá lovu netvorů a milování s čarodějkou Fringillou. Při pátrání po jedné z nestvůr narazí na tajemnou komnatu (moc ráda bych byla za podrobnější informace o této záležitosti, kdo byla ta kostra na křesle a všechno okolo) a dozví se v ní, kde Yennefer vězní a mučí čaroděj Vilgefortz. Hned poté konečně sebere celou svou partu a vyráží Yennefer na pomoc. Zůstává pouze Marigold, protože chce zůstat s Lasičkou.

Ciri se už na konci minulého dílu dostala portálem Věže Vlaštovky do země Elfů. Ti od ní chtějí získat potomka, který by jim zajistil jejich bývalou moc, ale nějak se nedaří. Ciri se v elfském světě vydává stále dál a poznává, že jejich svět není zdaleka tak ideální, jak se na první pohled zdálo. Na scénu přichází opět její Koník z pouště, který dospěl v krásného bílého jednorožce, a díky němu a Kelpii začne cestovat mezi časy a světy (škoda, že tady nebyl potenciál využit mnohem víc). Při svém cestování se ocitne u čarodějky Nimue (Paní jezera) a ta jí pomůže dostat se na správné místo a do správného času, aby mohla zachránit týranou a vězněnou Yennefer. Jednorožec najednou mizí ze scény, zřejmě ho někde po cestě mezi světy Ciri vytrousila. Škoda.

Ciri přijíždí do Vilgefortzova hradu, což jsem úplně nepochopila, protože mladá zaklínačka, čarodějka a vládkyně času a světů se najednou ocitá naprosto bezbranná a vydaná napospas Vilgefortzovi a jeho drsným boys, aniž by měla v záloze nějaký plán B. Naštěstí se Geralt konečně vzpamatoval a dorazil na hrad chvilku po ní, takže začíná drsná bitva, ve které bojuje Geralt s Ciri, Yennefer a svou partou proti bandě padouchů a Ciri si to konečně vyřídí s Bonhartem a Geralt s Vilgefortzem, což by bylo nesmírně uspokojující, kdyby nenechal pan Sapkowski zabít Milwu, Regise, Cahira i tu hubatou Angouleme. To byla teda podpásovka.

Mezitím v lidském světě zuří parádně popsaná bitva u Brenny, zvláště scény z polního lazaretu byly velmi naturalistické a protiválečné se spoustou pozoruhodných postřehů a filosofických myšlenek. Líbilo se mi, že autor uzavřel osudy hrdinů z polního lazaretu, o každém se zmínil, co se s nimi stane v budoucnosti. To bych si bývala přála i u jiných postav, nějaké to finále a uzavření příběhu.

Na hrad dorazí též Emhyr se svými vojáky a ... bylo by to překvapení jako blázen, kdybych předtím neviděla seriál. Emhyr naštěstí na rozdíl od Habsburků a jiných vznešených rodů našeho světa upustí od nápadu vzít si skutečnou Ciri a spokojí se se sňatkem s její dvojnicí, což mu sice nezajistí exkluzivního potomka, ale politickou moc ano.

Ciri s Yennefer se zúčastní sněmu čarodějek, které už zase kují pikle na ovládnutí světa. Mají i plány s Ciri, která jim do toho ambiciózního světovládného plánu prostě hodí vidle. Á propos, na vidle ještě později dojde.

Geralt s Ciri a Yennefer najdou Marigolda právě ve chvíli, kdy kráčí na popraviště, což je jedna z mála humorných scén z této knihy. Marigold samozřejmě vyvázne (aspoň jeho neměl potřebu Andrzej zabít) a společně se vydávají do Rivie, kde dojde k pouliční bitce mezi lidmi a nelidmi a při níž je Geralt těžce raněn vidlemi dle sudby a Yen se ho snaží marně zachránit. Oba odplouvají na lodi společně s vládkyní světů Ciri na loďce na ostrov jablek (Avalon bych řekla) a do světa legendy o rytířích kulatého stolu.

No, nevím, dokázala bych si představit ucelenější závěr, v němž se všechny nitky pospojují, ale to by nemohl Sapkowski rozehrát tak velkolepou a košatou ságu. Jo, a kocourka Zrzka mi bylo fakt hodně líto včetně toho, jak s ním jeho rodina doslova zametla. A tý paní jsem to bleší kousnutí docela přála. Takhle se s kočičkama nezachází ... při psaní mě sleduje náš černý kocourek Merlin a s bráchou sibiřákem Utherem Pendragonem souhlasně přikyvují. Něco končí a něco začíná ...

Kaila146
Kaila146
01.09.2023 5 z 5

crying

evismaior
evismaior
31.08.2023 3 z 5

(SPOILER) 70% - Kdysi dávno mě Sapkowski nadchl svými předělanými pohádkami a přiměl mě zamilovat si zaklínače Geralta, trubadúra Marigolda, čarodějku Yennefer a princeznu Ciri, která mu byla předurčena Sudbou jako učednice. Přišly romány o Geraltovi a Ciri a já si oblíbila i jeho partičku ztracenců - lučištnici Milwu, Nilfgaarďana Cahira, sympatického upíra Regise a konečně i prostořekou holčinu Angouleme, kterou kdesi sebrali cestou.
A nakonec mi po dočtení posledního dílu připadá, že to byly právě ty krásně napsané postavy, které mě lákaly číst si dál o jejich osudech. Protože přiznávám, že hromada dalších epizodních postav a jejich intriky, bitky, bitvy a nekonečné rozhovory jsem vlastně jen přelétla očima, nezanechaly ve mně větší dojem, a když jsem se další den vrátila ke čtení, přistihla jsem se, že si je často ani nevybavuji. Situace, kdy autor posadí k ohni tři poutníky a nechává je vzpomínat na to, jak si desítky jmen těch či oněch postav porcují svět po velké bitvě s Nilfgaardem, mě zkrátka neoslovují. Mezitím mě naopak znechutí melodramatický způsob, jakým se autor na pár stranách vypořádá s mnoha mými oblíbenci, o kterých poté, co si je čtenář v předchozích knihách zamiloval, najednou naštěkne ani pes, a říkám si, k čemu to vlastně číst dál.
Ale má to pořád skvělé momenty, které mě u čtení udrží - navázání na artušovské legendy a ta Cirina pouť mezi světy poté, co na konci předchozího dílu vstoupila do Věže vlaštovky, něco takového bych si klidně dokázala představit jako samostatný román, který bych hltala, protože autorovi představivost rozhodně nechybí. Střet Ciri se strašlivým bijcem Bonhartem a Geralta s čarodějem Vilgefortzem byl skvěle nervydrásající. Rozuzlení kolem nilfgaardského císaře Emphyra bylo sice zajímavé, ale na druhou stranu po všem tom krveprolévání, aby Ciri získal, se najednou chytne za nos a nechá ji být? Jakože co tohle mělo znamenat? A co ten závěr pro Geralta a Yennefer?
Jinak mi celý ten rozpačitý a neurčitý (a k hlavním postavám dost odbytý) konec Zaklínačské ságy v paměti neutkví, což bych na konci původně tak poutavě stvořeného světa řekla, že docela zamrzí.