Čas opovržení

Čas opovržení https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342513/bmid_cas-opovrzeni-n1I-342513.jpg 5 4183 314

Zaklínač série

< 4. díl >

Zaklínač: sága série

2. díl

Druhá část ságy o Zaklínači (v pořadí čtvrtá kniha včetně povídkových souborů). Svět zachvátily plameny běsnící války. Čarodějové intrikují a Ciri, prchající před smrtelným nebezpečím, se ocitá daleko od Geralta i Yennefer. Sama, opuštěná, ztracená - s pocitem, že byla zrazena těmi, kterým bezmezně věřila. Pátrání po zmizelé princezně však navzdory zprávám o její smrti stále pokračuje, a Geralt žel není jediný, kdo Ciri hledá. Zaklínač i Lvíče z Cintry se stali objektem vysoké politické hry, která může zabít nejen je, ale také všechny, kdo jsou jim blízcí. Ostatně, věštba přece tvrdí, že princezně kráčí v patách smrt... Nutno podotknouti, že kniha je doslova plná nádherných ilustrací Jany Komárkové.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Leonardo
Originální název:

Czas pogardy , 1995


více info...

Přidat komentář

terezapolednik
06.04.2024 4 z 5

Druhý díl mě upřímně trošku zklamal... úplně jsem se zamotala a ztratila v politických událostech, kdo napadl koho, kdo velí komu, kdo je spojencem koho a kdo stojí na čí straně. Ale určitě pokračuji ve čtení série dál.

Ivan53
24.03.2024 4 z 5

Ajaj, už druhý diel bez plného počtu hviezdičiek... Vari to už pôjde iba dolu? Z dlhého pobytu s Ciri sa napokon vykľulo čosi zaujímavé, určite aj puč stál za to, ale predošlé diely to neprekonáva. Začiatok lepší ako koniec. Inak stále výborná kniha, a platí, že svet Zaklínača je omnoho skutočnejší ako svet Pána prsteňov (naničhodní sedliaci, kruté lesné bandy, a nemravne smutný príbeh ľudí, ktorým by to čitateľ určite neprial...).


Rolada88
16.03.2024 5 z 5

Zatím asi nejlepší díl ale je pravda ze humoru ubývá tak snad v dalších dílech

Ospalý_Táta
25.02.2024 5 z 5

Škoda, že knih se zaklínačem je tak málo. Člověk by to chtěl zhltnout jedním dechem, ale co bude číst dál? Druhý díl ságy je perfektní. O akci není nouze. Vtip a romantika též zastoupeny. Výborný fantasy koktejl.

lukaskmn1
28.01.2024 5 z 5

Geniální.

PinkBunny
11.01.2024 5 z 5

Čtěno jako audiokniha.
Mistrovské dílo, nemám slov. A jako bonus je výborně namluvená se super hereckými výkony a efekty. Nejlepší audiokniha ever.

Marquis
10.01.2024 5 z 5

Predčasom sme so známym rozoberali okolnosti, za ktorých sme sa dostali k ságe a on sa mi dosť divil, že som sa dal na jej opätovné čítanie. Podľa jeho názoru moje nadšenie pramenilo z toho, že v tej dobe toho na trhu moc nebolo a tak bol Zaklínač sviežim spestrením. V tomto mal určite pravdu, no o kvalite prvých dvoch dielov ani pri druhom čítaní niet pochýb.

V úvode je to večierok čarodejov a čarodejníc na Thanedde, ktorý plynulo prešiel zo sarkastického zoznamovania k horkému rannému vytriezveniu a následnej epickej bitke. Sapkowski majstrovsky zvláda všetky tri polohy a čo bolo nevypovedané sa postupne dozvedáme až v umiernenejšej pasáži v starobylých lesoch Brokilonu, z úst barda Marigolda.

Čo sa mi však na Čase opovrhnutia páči najviac, je tá detailnosť prebiehajúcej vojny s Nilfgaardom, v ktorej realistickom vykreslení si autor môže smelo stúpnuť vedľa GRRM a jeho Piesne ľadu a ohňa. Vojna je totiž aj o štatistike, proviante a byrokratických prieťahoch, nielen o tak obľúbenom plienení a znásilňovaní.

Záver z Cirinho pohľadu je nakoniec ešte báječnejší, než som si ho pamätal, zvlášť jej stretnutie s jednorožcom a pokus o načerpanie sily z ohňa. Kto čítal, ten vie; kto nie, tomu moje slová nič nepovedia...

Taktiež Potkani a úplný záver knihy, sa náramne podarili a ja sa už úprimne teším na ďalšie oprašovanie spomienok z tohto sveta.

KnihoSny
05.12.2023 5 z 5

jelikož je to série a fakt dobrá nebudu to rozebírat jen bych chtěla říct že v tomhle díle si Ciri dost zkusí a prožije... a taky mi přijde že Gerald který všechno ví v tomto dílu ztrácí přehled ale asi jen můj dojem... každopádně doporučuji celou serii

Kate3003
23.11.2023 3 z 5

Jsem ráda, že jsem z povídek, které mě až tak nebavily přešla k uceleným příběhům. Autor má specifický styl psaní, která mi u povídek úplně nesedl, protože to přeskakování mezi jednotlivými událostmi mi vůbec nevyhovovalo. Pokud se ale jedná o ucelené příběhy tak se i přes pár výhrad čtou mnohem lépe.
Svět který odehrává je skvěle vystavěn a opravdu mě baví. Tentokrát jsou v příběhu trochu více zobrazeny mocenské boje jak králů tak i čarodějů. Baví mě charaktery jednotlivých postav, protože nejsou superdokonalé jako u většiny hrdinů, ale mají i své chyby které občas hrají velkou roli ve zvratech v ději.
Celkově jsem si knihu užila a jsem zvědavá co přinesou další díly.

denib
15.11.2023 4 z 5

Ačkoli nejsem povídkový typ, u Zaklínače mi povídky asi sedly víc. Sága je samozřejmě taky výborné čtení, ale je v ní mnohem víc prostoru pro politikaření a debatování. A o to míň místa na dobrodružství, i když ani to tam nechybí. Takže pořád hodnotím velmi dobře, ale počáteční nadšení už přece jen trochu opadlo. Nicméně doporučuji a plánuji přečíst všechny díly :-)

Shindo
15.10.2023 4 z 5

Politickými pasážami v predošlom dieli som sa musel prehrýzť a hoci mám zaklínačskú ságu rád, bolo to utrpenie.

Tu som si ako na potvoru politiky užil až - až.
Čarodejníci kujúci pikle a sledujúci svoje vlastné záujmy. Elfskí rebeli, ktorí sa pred ničím nezastavia. Vzbury. Dusivá atmosféra blížiacej sa vojny prítomná už od prvých stránok knihy.
A do toho všetkého chudák Ciri, ktorá je pre iných iba objekt slúžiaci k dosiahnutiu ich vlastných cieľov, pričom sa sama cíti opustená a zradená.

Kniha ubiehala, poriadny spád však nabrala až v posledných dvoch kapitolách. Beznádej Ciri plahočiacej sa púšťou sa dala krájať a bola popísaná naozaj vierohodne.

zandu
11.10.2023 2 z 5

Tak tento díl mě potrápil. Dlouho jsem ho louskala, opravdu hodně dlouho. Moc mě to nebavilo, na můj vkus moc politikaření a dost jsem se ztrácela, kdo je kdo, s kým, proti komu...Vlastně až poslední čtvrtina byla čtivější. No odradit se zatím nenechám a uvidíme, co přinese další díl.

Sybelle
11.10.2023 4 z 5

Pokud jste si neužili politikaření a vybírání stran v prvním díle, tady si to užijete pořádně. Vyjasní se, kdo stojí, na čí straně (aspoň u většiny). Druhý díl je více věnován Ciri a vývoji ve světě než Geraltovi. Ale to neznamená, že tam není. Geralt pátrá po těch, co chtějí unést Ciri a jeho zlikvidovat. Přitom se drží své neutrality. V knize se prolíná několik dějových linek, které pěkně vysvětlují vývoj a okolnosti děje.

Gedofrey
08.09.2023 4 z 5

Přechod z povídkového formátu na románový Sapkowskému vychází velmi dobře. Kniha má větší spád a odhaluje rozsáhlejší obsah světa Zaklínačů. Kapitoly se Ciri samotnou mě trochu nudily, ale rozumím, že pro další děj jsou zásadní. Těším se na další díl.

elenai
02.09.2023 5 z 5

Příběh plynule navazuje na první díl. Na můj vkus je zde málo Geralta, o něco více stránek je věnováno Ciri, ale nejvíc prostoru dostávají vedlejší postavy. S tímhle ale určitě problém nemám, naopak, je neuvěřitelné, jak bravurně autor mezi těmito POV přeskakuje a jak umně dokáže zpracovat jejich život (v některých případech i smrt) na pár stránkách. Mně vždy neskutečně nebavila kapitola odehrávající se na poušti. V sáhodlouhých popisech jsem objevila Sapkowského Achillovu patu. Thanned to naštěstí jistí - velkolepé finále, které přichází již ve třetí čtvrtině knihy. Děj pak plyne o poznání pomaleji, nicméně je stále velmi zajímavý. 90%

wooloong
23.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Yennefer by ráda poslala Ciri do školy čarodějek na Arethusu, ale okolnosti se poněkud vymknou kontrole. Čarodějnický ples začíná jako nudný banket pro snobské čaroděje a končí pořádným průšvihem. Geralt dostane na budku od Vilgefortze a nezbyde mu než si jít léčit rány do Brokilonu a Ciri prchá magickým portálem na Tor Lara.

To se ukáže jako dost špatný nápad, protože se octne na poušti, kde jí hrozí jednak dehydratace, jednak úžeh, jednak smrt hladem a jednak to, že se stane potravou bytostí, které připomínají obřího mravkolva. Část cesty ji doprovází hříbě jednorožce a svým chováním naprosto vyvrací pověst o jednorožcích a pannách. Zato umí na poušti vyčenichat vodu, a to není k zahození. Když je hříbě zraněno, Ciri nemá jinou možnost než použít magii ohně pro jeho záchranu. Hodně nebezpečná zkušenost.

Po dlouhé cestě do takzvané civilizace ji na pokraji smrti najde partička banditů, kteří sice mají vodu a jídlo, ale taky dost špatné vychování. A moc dobře vědí, kdo Ciri je, a jak velkou odměnu za ni mohou získat. Nakonec se jí společně s Kayleighem, zajatým Potkanem, podaří uprchnout.

Tak poznává smečku dětí, pro okolí nebezpečných vrahů a zlodějů, kterým ale nikdo nedal možnost volby, protože válka jim vzala všechny blízké a možnost normálního života.

Docela mě trápí, kam zmizelo hříbě jednorožce, a jestli se v příběhu ještě objeví. Dost jsem si ho oblíbila.

Rilian
12.08.2023 4 z 5

Tento díl má pěkně propracovanou gradaci děje a líbí se mi, jakým způsobem autor zprostředkovává čtenáři informace o událostech, kterým nebyl Geralt (a s ním i čtenář) přítomen. Zároveň je zajímavé, že jednotliví zprostředkovatelé po splnění své úlohy vypravěče prostě zmizí. Královského posla Aplegatta bez menšího povšimnutí zastřelí Scoia'tael, Codhringera a jeho společníka zabíjí nájemní vrahové a čarodějka Keira Metz zůstává v chodbách na Thaneddu. Zkrátka nastal čas opovržení.
Čas opovržení jsem si užil, protože nám nabízí vhled do historie a politiky světa Zaklínače a já si politikaření v knihách velice užívám. Zároveň může čtenář nahlédnout do historie magie a cechu čarodějů.
V tomto díle jsem byl rovněž schopný tolerovat Ciri, která mě v předchozí knize spíše iritovala.
Plné hodnocení nicméně nemohu udělit z několika důvodů. Předně stále nemohu pochopit vztah Geralta a Yennefer, který shledávám spíše toxickým než romantickým. Samozřejmě můžeme zahrnout účinek Geraltova třetího přání z povídky Poslední přání, ale i tak jejich vztahu příliš nefandím.
Druhý nedostatek je do určité míry způsoben překladem. Trpaslíky hovořící moravským nářečím jsem v předchozí knize ještě snesl, ale užívání současného slangu a germanismů v tomto díle dle mého názoru přesáhlo únosnou míru. Podobně je tomu v případě místních názvů a vlastních jmen, kdy kombinování fantasy jmen se jmény z našeho světa působí poněkud neuspořádaně (Babočka Admirál, de Vries, grešle, Jan Bekker). V jiných případech toto kombinování funguje, ale bohužel ne vždy.
Poslední nedostatek spatřuji v autorově posedlosti sexualitou čarodějek. Úvodní banket na Thaneddu připomínal spíše sraz nymfomanek. Nečetlo se to sice dobře, ale na druhou stranu je nutné ocenit, že Sapkowski už v roce 1995 běžně pracoval ve svých knihách s prvky jako promiskuita, homo/bisexualita nebo rasismus.
Série o Zaklínači rozhodně není svoji povahou podobna Hře o trůny, ale tento díl se jí dle mého názoru zatím nejvíce podobá.

TajemnýSmrad
11.08.2023 4 z 5

Když pominu, že se ztrácím v tom, která čarodějka je která a jestli má naditější dekolt Keira Metz nebo Sabrina Glevissig, tak mě kniha bavila.

Čtvrtý díl je parádní oddechovka. Útěk do světa fantasie, kde přes všechny rozpáraná břicha, usekané hlavy, hnijící mrtvoly a znásilněné ženy, každé ráno vyjde slunce a dodá četbě nádech romantiky. Na dovolenou si beru pátý díl, tak doufám, že mě nezklame.

ydnac
03.08.2023 5 z 5

DOBRODRUŽSTVÍ POKRAČUJE!

Geralt se stále snaží zůstat neutrální, ale myslím, že při ochraně lidí, na kterých mu záleží, bude muset tak jako tak někde ustoupit, bojovat...
Yennefer má co chtěla :-). Krom svých dalších zájmů...
Čarodějky a mágové dál intrikují, slídí, přesvědčují a politikaří. Navíc se i rádi chlubí a předvádějí.
Ciri jde o život!!!

Těším se na další díl :-).

animovanej medv
31.07.2023 5 z 5

Moc mě tahle část příběhu bavila. Trošku mě mátly postavy mágů, ale nakonec jsem se v nich zorientovala.
Trošku se bojím, že po této akci přijde trošku nudnější díl...