Zaklínač a jeho svět
kniha od: Marcin Batylda, Travis Currit

CD PROJEKT RED & DARK HORSE. Ponořte se hluboko do světa monster a těch, kdo je loví. Geralt a jeho nejvěrnější společníci vás provedou fascinujícím světem Zaklínače. Přečtěte si zasvěcené popisy mnoha úžasných míst; nebezpečných stvůr, které je obývají, a smrtících zbraní, které skoncovaly s jejich řáděním. Tato úchvatná, bohatě ilustrovaná kniha je nezbytným průvodcem série počítačových her Zaklínač a naprostá nutnost pro všechny příznivce temné a epické fantasy.... celý text
Literatura světová , Fantasy
Vydáno: 2015 , Fantom Print , Crew
The World of the Witcher , 2015
Komentáře (42)
Komentáře 42 Recenze 5

No alespoň jsem se dozvěděla jak to bylo dál ve hře. Četla jsem ságu, ale hry jsem nehrála. Vývojáři vymysleli zajímavé rozuzlení.

Všechno důležité zde již bylo vyřčeno, tudíž zrejmě není za potřebí i mého výčtu pozitiv a negativ. Možná bych doplnil fakt, že i přes snahu autorů neopomenout třetí videoherní díl, zde pár věcí chybí - monstra, postavy, zmínka o knížectví Toussaint a pod. Vzhledem k datu vydání knihy je nicméně pochopitelné, že prím budou dělat hlavně artworky, které budou na třetí díl hlavně teasovat (lákat) a třeba datadisk "O víně a krvi" zde nemá zastoupení vůbec, jestli si dobře pamatuju. Mnoho kreseb, které jsou bez nadsázky nádherné, je teda vytáhlých hlavně z prvního a druhého dílu herního Zaklínače.
Rovněž jako souhrn knížek i herní adaptace si tahle encyklopedie zaslouží absolutorium. Marigold odvedl fakt dobrou práci :D Teď jenom vyčkat na kompletní vydání "Půl století poezie."

Pěkné doplnění a takový souhrn "ze života zaklínače"
Provedení se mi hodně líbilo, jen jsem teda čekal lepší bestiář.
Myslel jsem, že popis monster bude hrát v knize Prim ale místo toho, to bylo spíš aby se neřeklo. Za mě tam chyběly i úplně základní monstra.

Zaklínač a jeho svět je velice precizně zpracovaná encyklopedie fantasy světa, kterou je potřeba vyzdvihnout především proto, že se dnes takováto díla vidí jen málokdy. Většina podobných encyklopedií slouží především k tomu, aby z fanouška vyždímali co nejvíce peněz. Zaklínač a jeho svět je však skutečně kvalitní a zajímavý. Nebojím se napsat, že čtenáři poskytne i informace, jež pro něj budou skutečně nové. 1. kapitola věnující se historii světa mi přišla nejzajímavější, i když i ostatní mají v knize svou úlohu a žádnou bych nevypustil; zde je jednoduše vše na svém místě. Nemohu opomenout pochválit krásnou grafiku, kterou dílo obsahuje. Knihu tak definitivně mohu doporučit každému přiznivci zaklínačské ságy vřele ke přečtení.

Skvělý příklad toho, jak se mají dělat encyklopedie k fikčním světům. Zaklínač a jeho svět patří do knihovničky každého milovníka knižní i videoherní série, kdy autoři zvolili přístup samotného Sapkowského a prezentují text jako jakýsi nalezený rukopis psaný Marigoldem, do kterého přispívaly ostatní postavy. Čtenář se tak dozví více o geografii, historii, monstrech i jednotlivých postavách, kdy je vše doplněno nádhernými ilustracemi.

Tohle je naprostá nezbytnost pro všechny fandy herního Zaklínače.
Přiznám se, že mě to neuráží ani jako knižního fanouška (ne lore mastera).
Je to hezky graficky vyvedené. Nejsou to "jen" prázdné stránky typu - 1 obrázek a k tomu jeden odstavec, aby se neřeklo. Je to krásný úvod do světa Zaklínače a jeho (zejména) herní příběh.

Kniha se snaží působit jako "vědecká publikace" vydaná v době zaklínače.
Každá kapitola je uvedena Marigoldovým pojednáním o tom, kdo danou část "napsal" a jakou má pro to kvalifikaci (př: Yennefer vypráví o magii).
Samotný "hlavní výklad" je pak průběžně doplňován o různé poznámky, vsuvky a jiné zajímavosti, které jsou různě citovány "dobovými zdroji", což knize dodává ten pravý nádech odbornosti. Tyto vsuvky jsou od hlavního výkladu graficky odděleny. Mě osobně ovšem dělalo delší dobu problém najít způsob čtení, při kterém by mě nerozptylovaly, a zároveň jsem žádnou z nich nevynechala.
Kniha je doplněná o obrázky z herního světa zaklínače, což trochu bourá pokus o vzhled akademické práce. Na druhou stranu, bez nich by to byla místy nuda.
Zpracování se jim celkově velice povedlo. Kniha je rozhodně vhodná pro všechny fanoušky (Snad kromě těch, co viděli pouze seriál. Těm by mohla kniha do budoucna prozradit spoustu zajímavých zvratů).

Nejlepší část je úvod s historií světa, kde jsou i originální informace, které nejsou v knihách a nevím, jestli je lze vyhrabat ve hrách. Části o státech a národech taky velmi dobré, trocha orientace v rozmanitosti království severu neuškodí.
Nicméně příběh Geralta jsou jen rekapitulované knihy a nic navíc. Bestiář je pak velké zklamání. Byť se tváří kompletně, je nekompletní až hamba. Nějaký pořádný lexikon monster by se krásně vyjímal.
Na závěr oceňuji, že kniha myslí i na spoilery z her a tak je příběh třetího dílu videoher zřetelně oddělen. Sám jsem vynechal i příběh druhé hry, který lze jednoduše identifikovat nadpisem Vrahové králů.

Upřímně: Čekal jsem víc. Hodnocení by spíš naznačovalo, že jsem čekal nejvíc... Tak jo.
Jde o doplněk k herní sérii, nikoli knižní ságy. To jsem věděl. Že bude první kapitola o historii světa tak nudná, až jsem skoro knihu odložil, to už jsem nevěděl. Nicméně další části knihy jsou už nepoměrně zajímavější. Historie zaklínačů, popis magie a kouzel, medailónky jednotlivých postav a bestiář jsou skvělé, i když nekompletní.
Hrál jsem zatím pouze první díl a po přečtení knihy jsem dostal náramnou chuť na díl druhý. Tím tato kniha svůj účel splnila. V tom totiž vidím její smysl - navnadit hráče k paření Zaklínače.
Ilustrace jsou kapitola sama o sobě. Některé jsou nádherné, dechberoucí a propracované, jiné jsou jen náčrtky - patrně z komiksu a nejhůř asi dopadly artworky z her samotných, kde je ta digitální forma strašně vidět.
Knihu tedy doporučuji hlavně pařanům, ale mohla by se líbit i ostatním fanouškům tohoto polského fenoménu.

Kniha splnila očekávání. Čekala jsem jen knihy, hry nehrála. Líbilo se mi, ze kazdou cast vyprávěla konlretni osoba

Na první pohled jde o rychlou jednohubku, která je plná obrázků s trochou textu. Ale pozor! Zdání v tomto případě klame.
Na 184 stranách je sice velké množství obrázků (několik stran jsou jen obrázky), ale díky velkému formátu knihy je tam taky poměrně hodně textu.
Kniha vypráví hlavní i vedlejší příběhy a vysvětluje mechanismy a složité vztahy ve světě Zaklínače. Svět je vykládán z pohledu hry Zaklínač 3 a zjednodušeně by šlo říct, že jde o sbírku příběhů ze hry (hráči Zaklínače jistě znají – svitky, knihy, vesnické vývěsky…).
Autoři knihy zvládli do svého díla zhmotnit vše, co dělá zaklínače Zaklínačem. Avšak tím, že je tam vše, tak je tam vše jen plytce. Základní informace o všem, která je podaná formou vyprávění několika hlavních postav. Čtenář znalý tohoto světa si při čtení nejspíše neřekne "wow, tak to je pecka", protože to vše už dávno zná a jen si připomíná staré dobré příběhy.
Totéž ale neplatí o grafickém zpracování. U toho jsem se opravdu kochal a mnohdy čuměl na jednu stranu dlouhé minuty a nemohl se nabažit tím pěkným obrázkem. A taky je to důvod, proč jsem po této knize vůbec sáhl.

Snad každý už o Zaklínači slyšel, ať už jde o knížky, seriál či úspěšnou videoherní sérii. Tomu poslednímu se věnuje právě Zaklínač a jeho světy. S textem se tu opravdu nešetřilo a tak se čtenáři dostane spousty zajímavých informací, popisů a detailů, které mohl přehlédnout nebo mu mohly ujít. Vše je doplněno o úžasné ilustrace a snímky ze hry, od kterých je těžké odtrhnout zrak. Já jsem byla nejvíc nadšená z kapitoly o monstrech, která je pro mě nejlepší z celé knížky - Topivci, Strigy nebo třeba má oblíbená Potracenka. Spousta zajímavých informací, kde se tato monstra vyskytuji a jak je také porazit. Za zmínku stojí i celá kapitola o Zaklínačích, kde máme od toho jak se zaklínačem stát, přes zbroje a meče, po to, co vše musí Zaklínači ovládat.
Na konci je celý příběh Geralta z Rivie, který jsem přeskočila. Nedočetla jsem knížky a ani nedohrála hru a chci si ušetřit některé spoilery. Ve zbytku kapitol se moc spoilerů nenachází, a pokud vám vyzrazení nějakých věcí nevadí, tak bych se nebála po knížce sáhnut. Samo mi to potvrdilo, že pro tuhle knížku nemusíte být hardcore zaklínač fanoušek a znát všechny věci nazpaměť.
Za mě naprosto skvělé, ať už jste dlouhodobý fanoušek nebo jste se k zaklínači dostali teprve teď. Zajímavé informace a úžasné ilustrace vás donutí se ke knížce vracet i po přečtení. Osobně jsem velmi spokojená a mohu jen doporučit.

Kdo miluje svět zaklínače, rozhodně musí milovat i tuto knihu. Komplexní průvodce světy, postavami, příběhem, ale i monstry, se kterými Geralt bojuje. Kniha plná nádherných obrazů nejen z herní série a skvělý doplněk k sérii knižní. Pro milovníky Bílého vlka nutnost. Navíc Vám kniha krásně přiblíží jak moc čerpal Sapkowski ze středověké mytologie. Komplexní a ucelené průvodce světem Geralta z Rivie.

I šest let po vydání je tato kniha báječná. Nutno ovšem podotknout, že to je kniha převážně o herním Zaklínači (nečekejte tam zmínku o seriálu nebo knihách). Nicméně právě ke knihám (potažmo i seriálu) je tato "encyklopedie Zaklínače" skvělým doplňkem.
Průvodcem knihou není nikdo jiný než Marigold :-)
Je bohatě ilustrovaná a nabízí detailní rozbor jak příběhu Geralta z Rivie, Ciri a Yennefer tak i celkově světa Zaklínače (naprosto úžasná je kapitola věnovaná stvůrám).
Pokud jste nebo máte doma fanouška Zaklínače, vřele tuto knihu doporučuji.

Nemám ráda takový ty fráze typu - tohle by měl mít doma každý fanoušek Zaklínače, a pokud tohle nemáš můžeš se jít vycpat, protože zkrátka nejseš správnej fanoušek. Naštěstí fanoušky z nás nedělá pouhé vlastnictví knih.
Ale teď už ke knize. Rozhodně je dobrý mít načtený všechny knihy nebo znát přinejmenším hry, protože jinak si vyspoilerujete kde co a asi budete i zmatení. Graficky naprostá paráda, úžasná kvalita a tvrdý, lesklý papír. Co se týče informací, je tohle úžasná berlička a doplněk ke světu Sapkowského, který je velikostně docela nafouknutý. Pokud v jeho univerzu něco nechápete, tato kniha vám to vysvětlí (tady je úžasně zpracovaná oblast ohledně magie a náboženství). Za mě tam malinko chyběla kapitola, která by se zabývala postavami, vím, že je to trochu nadlidský výkon, protože jich je tam opravdu hodně, ale rozhodně by to už jen kvůli tomu, stálo za to.
Takže, jo, spokojenost :)

Krásně zpracovaná kniha, a to zejména po grafické stránce. Není určena jen hráčům, byť pro vydavatele to bude s jistotou klíčový segment zákazníků - žádné dlouhé texty, spousta grafiky, kvalita samotného papíru. Pro některé tak bude kniha spíše pěknou dekorací, ale určitě zajímavým stylem rozvíjí zaklínačův svět i čtenářům. Kdybych měl vybrat jednu kapitolu, která mě zaujala, tak to bude určitě Magie a náboženství, protože v knihách mi ucelený pohled na tuto stránku světa trochu chyběl. Yennefer sice při výcviku Cirilly mnohé popsala a semtam něco doplnil i "mírně" arogantní výklad elfů nebo fanatický pohled kněží, ale kontext s různými pohledy na věc uceleně v sáze nebyl.
Vedle grafické stránky i jazyková stránka knihy je na velmi dobré úrovni. Zajímavé bylo podání jednotlivých kapitol různými autory - od Vesemira, přes Yennefer až po Villentretenmertha; a samozřejmě průběžné Marigoldovy hlášky jako vystřižiné z originální ságy.
Přestože jsem knihu přibližoval hlavně k hernímu světu, tak i nehráčům určitě poslouží - při nejmenším zaplní některá bílá místa původní ságy a jiné kapitoly zase pěkně shrne na jednom místě. Byť asi nelze tuto knihu vyloženě srovnávat se Světem ledu a ohně, tak přesto 5/5.

Tak tohle je hodně super. Úplně mně to vtáhlo víc do světa Zaklínače. Je zde popsáno vše nejdůležitější. Hodně se mi líbila kapitola o zaklínačích a bestiář. Nebo vlastně úplně všechno. Přesto jsem knihu nedočetl celou. Je to z toho důvodu, že jsem zatím přečetl jenom dvě knihy. A v poslední kapitole knihy je příběh Geralta a Ciri, pravděpodobně se vším všudy, a to jsem si fakt nechtěl vyspoilerovat. Takže doporučuji přečíst až po dočtení ságy.

Pěkné, velmi pěkné ilustrace, které se samozřejmě drží zejména herní série. Ve svém čtení jsem tuto knihu použil zejména jako doplnění informací a o vzniku světa, které jsou v knižní sérii kusé. Dalším výhodou je exaktně zpracovaná mapa, která se v knižní sérii taky nenachází. V poslední řadě jsem si nejvíc užil bestiář, který mi přišel velmi zajímavý, ostatní informace v této knize považuji za obsolentní a je lepší je získat během čtení knižních povídek a beletrie.

Zaklínač a jeho svět je pěkně doplňující knížkou pro ty, kteří mají rádi Geralda a jeho příběh.
Na posledních pár stránek se objevují spojlery a nedoporučil bych to číst nikomu, kdo má v plánu si přečíst všechny knížky od Sapkowskiho.

Pro ty co se zajímají o svět Zaklínače je tato kniha povinnost. Hlavním tahákem této knihy jsou především ilustrace, které jsou jedním slovem nádherné. Kniha je psána z pohledu Marigolda, který vše popisuje svým osobitým stylem a i díky tomu víte, že čtete Zaklínače. Kniha si mohou přečíst i ti, co s knížkami nemají žádné zkušenosti, protože i když se občas kniha odkazuje na události z minulosti, tak jsou zde většinou podrobně vysvětleny.

Must have kniha pro fandy Zaklínače, pravděpodobně se bude hodit i hráčům, kteří moc nečtou. V podstatě Ottův naučný slovník o světě Zaklínače + něco málo o hrách, spousta skvělých obrázku a skic. Hodí se přečíst, i když Zaklínače neznáte - budete si ho chtít přečíst.

Nádherně zpracovaný průvodce světem Zaklínače, který mi připomněl všechna důležitá zaklínačská dobrodružství a na okamžik mi dovolil zas být součástí tohoto světa. Jelikož jsem nehrála první dvě hry, tak jsem si doplnila i drobné mezery. Krom her, zde naleznete všechny potřebné informace z původní knižní ságy. Líbilo se mi i samotné zpracování průvodce, kdy jednotlivými kapitolami nás provází známé postavy. A určitě budete uchváceni i bohatými ilustracemi použité z herního světa. No prostě povinnost pro všechny fanoušky Bílého vlka.

Úžasný vizuál dáva tejto knihe šancu prečítať ju na jedno posedenie. To síce hovorí o tom, že je naozaj dobrá, ale na druhú stranu by to bola škoda. Predsa len, kochať sa temným svetom Geralta z Rivie je úžasné. Preto odporúčam knihu len tak listovať, občas čo-to prečítať a nakoniec sa pustiť do systematického čítania. Pôžitok z knihy je tak oveľa hlbší. Každopádne odporúčam.

Tato kniha je jak název napovídá encyklopedie světa Zaklínače. Vypravěč nám tu popíše fungování světa, jednotlivé frakce a řády. Nechybí kapitola, která je myslím si dost oblíbená a pro zaklínače velmi důležitá a to je v podstatě bestiář. Příšery a monstra tu jsou poměrně podrobně popsány. Všem těmto kapitolám vévodí skvělé ilustrace.
Tuto knihu doporučuji hlavně fanouškům Bílého vlka, kteří se chtějí do hloubky seznámit s jeho světem. Nemůžu hodnotit jinak, než 5*.

Knihu jsem si pořídila jelikož jsem fanouškem Geralta a jeho světa :) Jak knižní podoby, tak i herní a musím uznat, že kniha se mi strašně líbí, i když je fakt, že bych uvítala více příšer jak z knih tak i z hry :) ale pro fanouška Zaklínače je hřích tuhle knihu nevlastnit :)

Knihu jsem dostala jako doplnění mé zaklínačské knižní sbírky. Knihy jsem četla všechny, hru jsem nehrála žádnou. Proto jsem se trochu bála, jestli bude tato kniha i pro mě. A ano, je :) Informace z Geraltova světa jsou pěkně rozdělené, hodně se mi líbila kapitola o magii a zaklínačích. Jediné minus vidím (stejně jako fvalek) v tom, že kniha mohla obsahovat více "knižních" monster.

Velmi kvalitně a bohatě ilustrovaná encyklopedie pro fanoušky světa Zaklínače.
Všechno krásně rozebráno jak od náboženství a ras až po jednotlivé postavy.
Paráda co říci více?

Průvodce "nejen" pro hráče, načež musím upozornit, že opravdu hráč nejsem, jsem si koupil jako doplněk knižní série. Bál jsem se, aby nebyl jen o hře, ale vůbec mě nezklamal, naopak příjemně překvapil. Jak jsem psal, nehrál jsem sice hry, takže nevím kolik informací hry obsahují, ale přijde mi, že je tak z 70 % založena na knihách.
I. Svět a jeho obyvatelé - moc hezky vypracované popisy historie, demografie, geografie, ale občas mi přišly maličko zúžené.
II. Zaklínači - tato kapitola mě hodně překvapila, vlastně samé nové informace a hlavně takové, které nejen hráči, ale i čtenáři touží vědět.
III. Magie a náboženství - velmi pestré a detailní informace, opět tady "pouze-čtenáři" netratí a mě samotného obsah velmi zaujal.
IV. Stvůry severních království - tady se projevily informace založené na hře a ačkoliv je škála stvůr opravdu bohatá, tak mi chyběly některá výrazná knižní monstra, jako třeba Klepáč, Kelpie, vodní příšera z Krve elfů, takový ten měnič z Věčného ohně a chybí i mořské panny a podvodní lidé... to je velká škoda.
V. Příběh Geralta - ano! To je přesně to, co jsem tak moc chtěl. Vždycky mě zajímal děj her, který prý volně navazuje na knižní sérii a tady je stručně napsaný, což je paráda.
Takže na závěr, kniha má maličké nedostatky, největší je asi neúplně rozvinutý potenciál. Kdyby hry a knihy více spolupracovaly, mohl vzniknout mnohem lepší, obsáhlejší a zajímavější průvodce (mohli doplnit Nilfgaard, jednorožce, cestování světy, informace o šlechtických rodech, další příšery atd.). Některé obrázky u sebe nemají popisek, který bych jako nehráč ocenil, protože jinak jsou moc pěkné. Se Světem ledu a ohně bych ho raději nesrovnával, přesto ale plný počet hvězdiček za jedinečnost, nápad a snahu.

Krásná kniha, která rozhodně nesmí chybět ve sbírce žádnému milovníkovi fantasy a především fanouškům samotného Zaklínače. Po roce jsem se konečně dostal k hraní 3. dílu Zaklínače a tuhle encyklopedii jsem si otevíral ve volném čase(když jsem zrovna nehrál.. :D) a dostala mne do děje hry ještě více.
Celkem mě pobavilo, že na knižní spoilery autor nevaroval, ale na herní(ze 3.dílu) ano.. :D
Příběh Geralta přečíst až po knížkách, které stojí za to! :)

Je to kniha, encyklopedie, průvodce hlavně herním světem, což je znát zejména v tom, že všechny obrázky a ilustrace jsou z vydaných her či doprovodných materiálů k nim. Ale je vidět, že v CD PROJEKT RED svou předlohu znají perfektně, obdivují a citlivě svět Zaklínače rozvíjejí. Jednotlivé kapitoly totiž vycházejí z knih Andrzeje Sapkowského a zároveň je propojují s hrami. Každou z nich jakoby vypráví jiná osoba, zejména Geraltovi přátelé.
Obsah knihy:
- Úvod (by Marigold)
- Svět a jeho obyvatelé (by Borch, Tři kavky)
- Zaklínači (by Vesemir)
- Magie a náboženství na kontinentu (by Yennefer)
- Stvůry Severních království (by Geralt)
- Příběh Geralta z Rivie (by Marigold)
Co se mi líbí nejvíce? Kromě úžasných celostránkových ilustrací je to závěrečná kapitola s příběhem Geralta z Rivie, která skvěle chronologicky a logicky popisuje životní story zaklínače Geralta od povídek, přes román až po hry. Takže znalec knižního díla si rochní. Samozřejmě má to i riziko - pokud jste vše nečetli, můžete se dočíst spoilery. Pokud však víte, že si všechny knihy stejně nepřečtete, může vám tento výtah z knih rychle přinést informace, které dějově předchází hrám a lépe se tak ve hrách orientovat, jelikož ty samy obsahují celou řadu odkazů na knihy Andrzeje Sapkowského, s jejichž znalostí si hry mnohem více užijete!

Geniální. Období ve znamení zaklínače jsem podpořil touto encyklopedií ze světa Geralta. Naprosto luxusní styl vyprávění, je to stručné, čtivé a zároveň obsahuje všechny důležité informace o světě zaklínače tak, abyste mohli nastoupit do rozjetého vlaku. Sága Geralta je jedna z mých nejoblíbenějších fantasy, proto hodnotím ultimátně jako fanoušek, ale ty pocity, když jsem dohrál Witchera 3:Divoká hon a pak si to četl v této knížce a došel na poslední stránku...k nezaplacení :-)

Kniha mě nadchla, ačkoliv jsem hru Zaklínač nehrála. Knihu jsem dostala, jelikož mám velmi ráda Sapkowského a tohle k tomu patří. Velmi se mi líbí krásné ilustrace .. Třeba si někdy Zaklínače zahraji :D

Nejsem hráč hry, byť jsem viděla několik videí. Miluji knihy od Sapka. Tuto jsem si koupila, protože k tomu prostě patří. A nadchla mě. Krásná grafika, velmi kvalitní textový průvodce, spousta zajímavostí. Doporučuji všem fanouškům Zaklínače. :)

Rád by som dodal, že autor, respektíve šéf realizačného týmu knihy je Marcin Bacylda. Inak nádherne spracované, klobúk dolu a nechať dolu dlho. Momentálne vyšlo Všetko čo ma človek vedieť o Star Wars. Autori tejto rádoby informačnej knihy by mali na chvíľku skočiť do Poľska, a poprosiť ľudí od wiedzmina, ako nato.

i když máte přečteny všechny knihy, dohrány všechny hry, tak vás tato kniha naučí o světě zaklínače ještě více než-li čekáte!

Opravdu nádherná kniha. Nutnost pro všechny fanoušky Zaklínače. Nejprve jsem měl strach, že se kniha bude až moc upínat na hru, ale po přečtení jsem zjistil, že tomu tak není a byl jsem rád, že jsem si knihu pořídil a přečetl. Obsahuje plno obrázků jak ze hry tak artworku a kreseb. Je nádherně zpracovaná. Opravdu všem doporučuji.
magie nadpřirozené bytosti čarodějové zaklínači příšery, monstra fantasy
Kniha Zaklínač a jeho svět je v
Právě čtených | 8x |
Přečtených | 239x |