Základy tibetské mystiky

Základy tibetské mystiky https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84415/bmid_zaklady-tibetske-mystiky-nOv-84415.jpg 4 9 2

Tajná nauka velké mantry. Velký učenec na základě vlastních prožitků a precizních znalostí pramene objasňuje nejpodstatnější záležitosti vědy o mantrách a mystických hláskových symbolech. Kniha proniká hluboko do lidské psychiky a pro pochopení východního chápání světa je stejně nepostradatelná jako Tibetská kniha mrtvých.

Duchovní literatura Esoterika, astrologie, okultismus Náboženství
Vydáno: , Pragma
Originální název:

Foundation of Tibetan Mysticism , 1960


více info...

Přidat komentář

asakz
06.10.2023 5 z 5

Tak toto je zatím nejlepší kniha o tibetském buddhismu a vlastně o buddhismu obecně, jakou jsem kdy četl. Původně jsem ji začal číst, abych si nastudoval teoretické základy vadžrajánového buddhismu, ale kniha jde do mnohem větší hloubky. Nejsem si úplně jistý, zda je to kniha vhodná pro začátečníka - její text je velmi hutný a nabitý informacemi, jejichž plného pochopení ovšem zcela jistě nemůže být dosaženo bez určitých zkušeností a vlastní praxe (sám autor na mnoha místech upozorňuje na zřejmý fakt, že některé zkušenosti nejsou zprostředkovatelné pomocí textu a jeho zpracování analytickou myslí). Sám musím přiznat, že jsem některé pasáže nebyl schopný zcela pochopit a vstřebat a možná se ke knize někdy v budoucnu opět vrátím. Tam však, kde jsem již byl dostatečně zralý pro přijetí jejího poselství, dospěl jsem k závěru, že se jedná o vskutku nesmírně hluboké dílo, které strčí do kapsy většinu moderních pojednání o buddhismu (jevících se v jeho světle často jako ploché a povrchní). Vřele doporučuji!

JohnMiller
12.06.2023 2 z 5

Keďže ma do istej miery zaujíma história, a náboženstvo je jej neoddeliteľonu súčasťou, postupne sa snažím dostať cez všetky spoločensky najvýznamnejšie, tradičné, hlavne tie ktoré vydržali v istej forme až dodnes. Budhizmus, aj keď nemá úplne tie všetky prvky monteistického náboženstva, patrí medzi ne. Má v sebe istú dávku mystična a ezoteriky (autor sa síce na takéto slovné spojenia hnevá a na viacerých miestach, s istou dávkou cynizmu nám to aj predkladá, no nemôžem si pomôcť, ja to tam tak cítim). Na tejto knihe ma príjemne prekvapilo to, ako si predstavitelia tohto smeru tak nesmierne vážia slovo, respektíve jazyk a filozofickým, fenomenologickým postupom nám to jasne vysvetlia. Takisto ma zaujalo to, ako si na niektoré dôležité javy (vznik sveta, život v čase a priestore, komunikácia, biodiverzita a mnohé iné) dokážu na svojich podobenstvách a prirorvnaniach celkom šikovne, skoro, až vedecky odvôvodniť. Nechcem teraz tvrdiť, že ich vysvetlenie je lepšie ako vedecké a empirické bádanie, ale Páni mnísi na to idú celkom logicky. Tam kde nás napríklad kresťanstvo odpáli jednou vetou, aj tá myšlienka nie je úplne od nich a tisícky rokov sa po tom mení ich význam podľa toho kto to interpretuje a tak hľadá vedomosti tam, kde tak úplne nemusia byť, tak budhizmus ide na veci systematickejšie a opatrnejšie. Nechcem teraz samoúčelne kritizovať kresťanstvo ale to "vedeckejšie" na budhizme ma viac priťahuje. Čo sa však tejto publikácie a autora týka, veľmi nám to neuľahčil. Keďže to nazval, ako "ZÁKLADY" Tibetskej mystiky, čakal som od toho naozaj základné údaje, možno podrobnejšie vysvetlené pohnútky ktoré za celým týmto smerom stoja. Trocha histórie, možno cestu, možno cieľ. Miesto toho sme dostali takmer vyčerpávajúce údaje o rôznych čakrách, úkazoch na ktoré počas meditácie treba myslieť (lotos s tisícimi lupienkami v oblasti čriev a podobne) a bolo to tak učebnicovo písané, že naozaj som mal problémy s čítaním a porozumením textu. Viem, že som západný a východné texty sú pre mňa cudzie ale toto bolo naozaj strašné. Preto 2ˇ5*.


Štítky knihy

buddhismus jóga meditace karma mantry mystika tibetský buddhismus

Autorovy další knížky

Anagárika Góvinda (p)
německá, 1898 - 1985
1994  89%Základy tibetské mystiky
2005  97%Cesta bílých oblaků
1996  87%Buddhistické reflexe
1998  100%Živý buddhismus na Západě

Kniha Základy tibetské mystiky je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce20x
Chystám se číst13x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x