Základy sociální psychologie

Základy sociální psychologie https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67943/zaklady-socialni-psychologie-67943.jpg 4 67 10

Jsme společenští tvorové. Neustále se stýkáme s jinými lidmi, vyměňujeme si názory, spolupracujeme či soupeříme. Kultura, životní prostředí, sociální skupina nebo rodina silně ovlivňují naše činy a chování. Poznáním sociálních kontextů poznáme lépe sebe, pochopíme snáze ostatní ve svém okolí a uvědomíme si, proč se s nedůvěrou díváme na ty, kteří se od nás liší. Přehledně, systematicky, ale čtivě napsaná učebnice shrnuje základní teorie a výzkumy jednoho z nejdůležitějších oborů psychologie.... celý text

Žánr:
Psychologie a pedagogika , Sociologie, společnost , Učebnice a slovníky

Vydáno: , Portál
Originální název:

Principles of Social Psychology , 1993


více info...

martinka.exner
martinka.exner
01.08.2021 5 z 5

Za mě super základní stavební kámen v mém studiu.

hu_87
hu_87
21.02.2021 5 z 5

Doporučuji všem zájemcům, ať už ze stran studentů-psychologů nebo laiků, kteří by se chtěli o tomto oboru dozvědět více. Některé knihy z oblasti sociální psychologie (samozřejmě nejen z ní, ale tady se bavíme o SP) mohou budit dojem nepřehlednosti, přílišného množství stran, a tadyta knížka je prostě strašně super, čtivá a propojíte si tím svoje znalosti. Pecka.


los
los
24.02.2020 3 z 5

pro studenty jiných oborů, kteří mají předepsanou zkoušku ze SP, dobré a stačí

molt
molt
30.09.2018 4 z 5

První kniha, ze které jsem si poctivě dělal výpisky, abych pak mohl poznatky využít v praxi při práci v oddíle a hodnotím ji jako jednoznačně velmi přínosnou. Právě pro laiky, kterým se tu a tam hodí využít nějaký psychologický poznatek (a to jak v praxi, tak při méně hlubokém zkoušení na střední škole, nebo kurzech) byla tato kniha napsána.
Terapeut a personalista samozřejmě potřebuje mnohem víc, ale Základy sociální psychologie mají potenciál oslovit i mainstreamového čtenáře (jen je třeba, aby dotyčný v rámci seberozvíjející četby odložil esoteriku a sáhl po něčem seriózním), snad by neuškodilo trochu méně obrázků, které nabourávají radost čtenáře z toho, že má knížku sice jen o základech, ale pořád o vědě.

Andy1503
Andy1503
30.09.2017 5 z 5

Sociální psychologie... Mezi všemi bichlemi je tato knížka vážně super, stručná, pochopitelná. Kdo si stěžuje, že to není román, otevřete Hewstona - uvidíte, jak se vám udělá z 700-800 stran špatně a vrátíte se k staré dobré Hayesové. (Ještě existuje český Výrost se Slaměníkem, ale to mnoho lidem moc nesedí)

dark.ma93
dark.ma93
22.12.2014 3 z 5

základy, ale fajn kniha :)

Lesíček
Lesíček
03.12.2014 4 z 5

Přátelé. Mohli by jste si už z prvotních informací o knize, tedy cca 100 stránek a názvu "Základy sociální psychologie", odvodit, že se skutečně jedná jen o základy vhodné např. pro zájemce o studium psychologie. Opravdu nevím, co někteří od této knihy očekávali.
Já chválím celkem dobrou čtivost a propojenost teorie s výzkumy. Jako úvod do sociální psychologie, proč ne?

Martinka 135
Martinka 135
29.06.2014 5 z 5

Jelikož již název obsahuje slovo "základy", dá se povrchnost informací snadno odpustit, vždyť je to deklarováno od první strany. Pro laiky skvělá možnost, jak přiblížit sociální psychologii, shrnutí těch nejznámějších výzkumů, které by lidé měli znát, i informace využitelné v praxi. Kniha splnila přesně to, co jsem od ní očekávala, což nebylo nic přemrštěného vzhledem k počtu stran a názvu samotnému.

LordSnape
LordSnape
04.09.2013 3 z 5

Jsou to vážně jen základy. Pro studenty psychologie úplně k ničemu, ale pro ostatní, kteří mají sociální psychologii jako nepovinný předmět, dopomůže kniha svojí srozumitelnou formou.

Jusa
Jusa
27.02.2011 4 z 5

Vcelku pěkným a čtivým způsobem zpracované nahlédnutí do jedné ze základních psychologických disciplín. Chce-li se čtenář zevrubně a dostupnou formou seznámit s objektem zájmu sociální psychologie, poznat její základní pojmy a teorie nebo se dovědět o slavných výzkumech a experimentech, nechť se směle pustí do čtení. Pro studenty psychologie či samotné psychology je však kniha spíše nepoužitelná.