Základní kniha germánského pohanství

Základní kniha germánského pohanství https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118072/zakladni-kniha-germanskeho-pohanstvi-118072.jpg 4 16 5

Podnázev: Na duchovní cestě Ásatrú. Zkušená autorka s dlouholetou praxí vás provede po nejdůležitějších aspektech starogermánské duchovní cesty. Tato přehledná kniha je první na českém trhu, která vás na jednom místě dokáže seznámit s germánskými bohy a bohyněmi, se slavnou historií severských pohanů a pomůže vám poznat i základy rituálů. Pokud se zajímáte o pohanství, či si je dokonce chcete zvolit za svou vlastní duchovní cestu, bude vám tato kniha neocenitelným rádcem a pomocníkem. Kniha nabízí vše, co si zanícený badatel či náhodný host Devíti světů může přát. Zde se dozvíte nejen kdo byli a jsou různí bohové a bohyně germánského a skandinávského panteonu, ale také jak řádně uctívat nejen je, ale i své vlastní předky, duchy přírody a sebe sama. (…) Co je nejdůležitější, Paxsonová v této knize představuje ducha Ásatrú takovým způsobem, že s vámi zůstane i dlouho poté, co ji poprvé (či po několikáté) dočtete. (…) Zažehněte tedy oheň v krbu (nebo alespoň zapalte pár svíček), uvařte si hrnek dobrého čaje nebo naplňte roh medovinou, usaďte se do pohodlného křesla a připravte se na radostný a hluboce transformativní zážitek!... celý text

Přidat komentář

Aileena
10.12.2020 4 z 5

Knížka pěkná, jako hlavní problém vidím možnou jedostrannost. Autorka sama upozorňuje, že zvyky a způsoby různých skupin i jednotlivců se mohou lišit.
Vzhledem k tomu, že jde o knihu tohoto zaměření u nás stále více-méně ojedinělou, nemáme šanci porovnávat. Zásadnější rozdíly jsem zaznamenala spíše v historii christianizace Skandinávie, kde mám načteno více zdrojů. Ovšem jde o historii dávnou a písmem prakticky nezaznamenanou, navíc později upravovanou k obrazu zapisujících křesťanských kněžích, takže jen bohové vědí, co a jak se opravdu stalo. Dnes co autor, to domněnka.
Každopádně bych asi nejen já uvítala více takových knih o původní víře nás všech - pohanství (nejen germánském), které narozdíl od křesťanství nebylo násilím vynucováno. Celkově hodnotím knížku kladně a přínosně.

Galdrakona
01.05.2020 4 z 5

Podtitul "Na duchovní cestě Ásatrú" by měl být (stejně jako je tomu v anglickém originále) zakomponován v hlavním názvu knihy, neboť ačkoliv v seznamu božstev samozřejmě nechybí k Ásům migrovaní Vanové a Jötunni, a pro někoho možná překvapivě Hel, střetneme se zde s nimi skutečně pouze na povrchu proudu Ásatrú. Germánské pohanství přitom disponuje obšírnějšími sférami, které nehledě na to, že tomu tak mnohdy bývá, nelze zužovat na návod jak snadno a rychle oslovit obyvatele Ásgardu. Ten ostatně reprezentuje jen jeden z devíti světů Yggdrasilu. Pročež navzdory tomu, že knížka je doslova jenom základní, stejně v ní postrádám smysluplnější zmínky o dalších proudech jako je Vanátrú a Rökkr, bez nichž začátečník snadno získá zkreslenou a zúženou perspektivu o pohanech odkazujících se na germánskou mytologii. Nicméně obsah čerpá z množství odborných zdrojů a je kvalitně zpracovaný. Nejpřínosnější pro mě byla historická část v úvodu, kde autorka střízlivě předkládá stěžejní milníky od paleolitu po 20. století. Jen je nutné uvědomit si, že se zde hovoří konkrétně o Ásatrú a ne o germánském pohanství obecně.


jesuswlasac
12.02.2014 3 z 5

Naozaj jednoduchý a krátky sprievodca severskou mytologiou, avsak mne osobne toho vela nedal a pri dokladnejsom browsovani na nete najdete aj sami podstatne viac informacii. Ale aj tak skvelý počin na česko-slovenskej scene.

Heidrekr
07.01.2014 4 z 5

Kniha vcelku slušná ,ačkoliv lidem zběhlé v severské mytologii nenabídne moc nového k poznání.

Eicherik
24.03.2013 4 z 5

Tahle knížka není úplně bez chyb, ale pro zájemce o Germánskou tradici je to studnice základních informací. Z textu je hodně poznat, že autorka pochází z Winlandu. To ale není příliš na škodu.

Štítky knihy

rituály a obřady Ásatrú germánská mytologie

Autorovy další knížky

Diana L. Paxson
americká, 1943
2002  77%Kněžka z Avalonu
2011  83%Základní kniha germánského pohanství

Kniha Základní kniha germánského pohanství je v

Právě čtených1x
Přečtených24x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce18x
Chystám se číst16x
Chci si koupit15x