Základna 7

Základna 7 https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87962/zakladna-87962.jpg 4 66 14

Shane Schofield série

< 2. díl >

Nejutajovanější americká vojenská základna, skrytá hluboko v poušti ve státě Utah, vyvíjí ultramoderní letecké zařízení. Uvítají tam neobyčejně vzácnou návštěvu: prezidenta Spojených států. Dorazil do odlehlé oblasti osobně, aby přišel na kloub jejímu tajemství.Nakonec se mu dostane víc, než si od inspekce sliboval.Uvnitř základny na něho čekají nepřátelské síly.V posádce prezidentova vrtulníku je mladý námořník, tichý a nenápadný, oči skryté za slunenčími brýlemi.Jmenuje se Schofield, každý mu však říká strašák.Je to prý chlapík do nepohody...Jak se projeví v nečekaně dramatické situaci? ... celý text

Literatura světová Vojenství
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Area 7 , 2001


více info...

Přidat komentář

ondrej5736
06.01.2023 5 z 5

Tahahle kníž ka se mi líbila bila otom že jedna nejtajnější základna v ameryce hluboko v podzemi ve státě utah byde mít vzácnou návštěvu a tou návštěvou je americký prezident jenže když přijde dovnitř základny tak na něj čekají nepřátelské síly. Mezi nimi byl i jeden pilot prezidentova vrtulníku který už vypadal na to že je proti němu. Ale proč jel kvůli tomu jel prezident spojených států ne nejutajenější zakladnu na světě. Protože tam vymýšleli ultramoderní letecké zařízení.

woita
29.12.2022 3 z 5

Kdo by tušil, že se opět shledám po letech s osobou vojáka s volacím znakem Strašák. První shledání se odehrálo na stránkách knihy na daleké jižní polární stanici. Od té doby utekly celé roky a osud mi jej opět přihrál do rukou v podobě této knihy. Hned v počátku jsem byl zahrnut pojednáním o povaze jedinečnosti politické a vojenské síle prezidenta USA, nemajíce rovnost nikde na světě a jeho potenciální hrozby. Vskutku slušný uvítací proslov, který zasadí semínko pochybnost o bezpečnosti světa v rukou světového policajta. No, a pak jsem byl po menších úvodních událostech vrhnut na palubu Marine One přibližujícího se k tajné Základně 7. Střet s nepřítelem nenechal na sebe příliš dlouho čekat a rozehrál se vabank o osud Spojených států amerických.

Akce za akcí. Nelze to popsat jinak. Ať Schofield a jeho bratři (a sestry) ve zbrani utíkali, bránili se nebo útočili, vždy byla jistota, že střet vygraduje nevídaným způsobem hoden konkurovat akčním scénám filmové trilogie Matrix (čtvrtý film nepočítám!). Je libo lítat s vrtulníkem v podzemí, máte chuť si zaplavat v šachtě desítky metrů hluboké, nechat se rozmačkat výtahem, líbí se vám být ostřelování raketami, hrozba kontaminace, kapitace vrtulí a za zády neustále funící členové 7. eskadry? Tak vám mohu oznámit, že jste si vybrali tu správnou cestovní kancelář. Se "Strašákem" Schofieldem zažijete jedinečný prožitek aniž stačíte popadnout dech.

Tyhle kulervouci akty zběsilosti byly psaný svižným jazykem s občasným náznakem ironie, které bych klidně uvítal více ("...nárazník začal ihned klesat, tři tuny oceli nebyly určeny k ladnému plachtění"). Neskrývaným záměrem autora se mi jeví komplikovat (v dobrém) celý příběh dosazováním mnoha konkurenčních skupin bojující o stejnou věc. Na počátku máte dvě proti sobě jdoucí jednotky, pak se objeví třetí a když budete trpěliví, tak možná i čtvrtá a pátá. Skvělé jak si dokáže Reilly házet klacky pod nohy a z toho vykřesat jedinečně zamotaný a napínavý děj.

Zní to vše až moc dobře, jako dokonalá kniha, a ptáte se, zda tam není nějaký háček? Mohu vám říci, že máte pravdu. V pár drobnostech bych spatřoval onu pomyslnou pihu na kráse. Jsou dvojího druhu. Prezident se koncem knihy prokázal být opravdovým bojovníkem, jako Harrison Ford ve filmu Air Force One, což je zcela v protikladu s tím, jak pasivně se projevoval dříve a nechal se vláčet po celé sedmé základně svými bodyguardy. Bohužel mi tato osobnostní změna neseděla. Další neduhy knihy jsou technického rázu. Reilly zmiňuje pár futuristických technologií, které se nezdají mít oporu v realitě a mírně překrucuji fyzikální zákony dle potřeb autora, jako balistický elektromagnetický štít. Stejně lze nahlížet na elektronickou clonu kolem základen 7 a 8, jež mají bránit průniku cizím signálům vně i zevnitř (jak však pak nahlížet na telefonát tajemníka prezidenta svému finančnímu poradci!?).

M. Reilly je mi vcelku sympatický autor pro svůj styl psaní, který obsahuje vše, co miluji na žánru military beletrie: silný element hlavního hrdiny, exotické prostředí, mnoho akce a různorodý pelmel vojenských blbosti kolem, včetně žargonu a hi-tech vychytávek moderního bojiště.


ThomasRuhe
24.05.2022 3 z 5

Kromě úvodu probíhá v knize neustálý boj. Popsaný je dobře, i když přehnané to tedy je, za některé akce by se nemusel stydět ani James Bond..
Ale když to beru z rezervou, tak to šlo a docela mě to bavilo.

Meda77
22.11.2021 5 z 5

Klasický Reilly. Nasadí akční tempo, po mírnějším rozjezdu a jede až do konce. Pro oblíbence akčních thrillerů není nutno představovat.

petulik330
16.06.2021 5 z 5

Děj se odehrává na tajné vojenské základně, kde půjde prezidentovi a všem hodným hochům o život.
Děj od začátku odsýpal, byl plný akce a neuvěřitelných scén. To mi až tak nevadilo... jak jinak by chtěl autor udělat z hlavních postav hrdiny. Strašák a jeho lidé se přeci musejí prostřílet a dostat s extrémních situací aby bylo zachráněno plno lidských životů a oni si zasloužili medaile.
Kniha byla čtivá. Můžu doporučit.

Martin1974
16.09.2020

Čistá vybíjačka, kto prežije, získa medailu cti...

Lacerta.j
28.09.2018 3 z 5

Celkem svizny akcnak plny zvratu.

Tazz1
08.07.2017 5 z 5

Reilly...co říci víc :-)

hana4834
24.02.2017 4 z 5

úplně mi z toho běhal mráz po zádech :D doporučuji

muchomurka
01.02.2016 4 z 5

Opět strhující, místy vtipný, děj, i když zde mi přišel delší rozjezd. Jsem ráda, že zde byla Liška i Břitva, že se na scéně objevil Book II a další hrdinové. Jako u předchozí knihy jsem jim všem fandila :-) Je pravda, že jsem se chvílemi ztrácela mezi všemi skupinami a zrádci, ale děj stál za to a nakonec to vše dávalo smysl. A zbožňuju neskutečné štěští a důvtip Strašáka.
Také mě příjemně překvapila postava pana prezidenta, zpočátku to byl takový nijaký panák, ale postupně mu autor dal charakter, za což jsem byla ráda, že to nebyla jen taková bezduchá loutka.
Přesto všechno byla Polární stanice prostě lepší.

Dandulka
25.06.2015 5 z 5

Mám jeho knihy moc ráda a dobře se čtou. Jen si tak říkám: "Co kdyby to všechno byla pravda?"

Jack Bauer
30.11.2014 4 z 5

Kniha se velmi dobře čte, ale je to tak akční, až to hlava nebere. Velmi dobrá oddychovka, nepřemýšlet nad nesmysly a dobře se bavit.

čef
01.07.2014 3 z 5

Je to o tom jak několik málo chrabrých super hrdinů přes veliká protivenství porazilo různá monstra, elitní jednotky, cizí mocnosti a spasili tak celý svět a přitom si při zásahu kulkami do ramen jenom bolestně sykli. Čte se to dobře, jako když se unaveni svalíte na gauč a sledujete Kobru 11.

ferda
22.08.2013 3 z 5

Na knížku jsem se tešil, pod dojmem z předešlých knih autora, ale připadalo mě to nějak moc překonbinovaný a nebylo to už ono.

Autorovy další knížky

Matthew Reilly
australská, 1974
2001  86%Polární stanice
2002  82%Chrám
2006  84%Zlatý kámen
2006  83%Strašák
2002  75%Souboj

Kniha Základna 7 je v

Přečtených100x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce53x
Chystám se číst10x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x