Zákeřné keře: Pohádka

Zákeřné keře: Pohádka https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38956/zakerne-kere-38956.jpg 4 69 18

Cílem knížky je formou jednoduchého pohádkového příběhu seznámit děti s nejběžnějšími jedovatými rostlinami v jejich okolí. Malá víla Vincencie je zakleta zlým čarodějem Rulíkem Zlomocným. Kouzlo může zlomit pouze ten, kdo rozpozná všechny rostliny použité v čarovném věnci, pomocí kterého Rulík Vincencii zaklel. Usušené listy a bobule z věnce se musí vrátit keři, ze kterého pocházejí. Ostatní víly nakonec postupně všechny keře najdou, úkol splní a Vincencie šťastně vyvázne ze spárů zlého čaroděje.... celý text

Přidat komentář

marketa6702
01.11.2023 5 z 5

Mám ráda rostliny, takže na tuto knihu jsem se vyloženě těšila a maximálně si ji užila. Nechybí víly a další pohádkové bytosti, které tentokrát musí stihnout svůj úkol splnit za jedinou noc. Kniha má rychlé tempo a spád a přitom děti seznámí s různými jedovatými keři, se kterými se můžou běžně setkat např. v parku (břečťan, zlatý déšť apod.). Pro některé čtenáře se může zdát trochu temná, ale to jen dokresluje atmosféru noční zahrady. K tomu nádherné ilustrace víl od paní Chupíkové. Top.

ddkk
11.06.2023 5 z 5

Rozkošný příběh víly Vincencie, kterou očaroval zlý čaroděj Rulík Zlomocný a kterou se pokoušejí zachránit její kamarádky společně s hodnými keřovými skřítky, jsme četli několik večerů. Poučili jsme se o tom, jak vypadají některé keře a květiny, které máme na zahradě nebo rostou v lese a které jsou nebezpečně jedovaté. Taky jsme si je pak v reálu pořádně prohlédli a chlapečci se ujistili, že jsou vážně "smrtelně!" jedovaté. Nejen rulík, ale třeba i bobule tisu, přísavníku, břečťanu nebo hlohyně, ty všechny jsou teď před jejich osobními výzkumy snad v bezpečí. V knize je jich zmíněno více, třeba včetně konvalinky a muchomůrky...

Ocenili jsme i opakovací otázky na konci každé kapitoly a samozřejmě doslova snové ilustrace Evy Chupíkové. Moc hezká a poučná knížka...


Monida
30.01.2023 4 z 5

Děj je velice zajímavý, co mi ale chybělo je detailní popisování jednotlivých postav a ilustrace se mi upřímně nelíbily.

Leny66
07.10.2022 5 z 5

Autorku máme doma moc rádi. Pěkný příběh,doporučuji.

Termaap
22.02.2022 4 z 5

Naše už šestá kniha od autorky a opět velká spokojenost. Moje dvě holčičky (5 let a téměř 3 roky) mají moc rády příběhy s vílami v hlavní roli a já mám radost, že se baví a zároveň se vlastně nenásilnou formou učí.

Byla jsem příjemně překvapena, kolik si toho dcerky zapamatovali nejen o jedovatých keřích a rostlinách, ale i kolik si z knihy odnesly nových slovíček a frází, jež jsem je občas zaslechla pronést během jejich her.

Zaujala nás mapa vílího putování na konci knížky; každý večer, po přečtení kapitoly, jsme se k ni vraceli a “rekapitulovali” již navštívené keře.

Ilustrace opět úchvatné. Přiznám se, že při výběru dětských knih u mě estetická stránka hraje nemalou roli.

Na závěr bych měla opravdu jen pidi výtku, sice že otázky na konci každé kapitoly se vždy nevztahovaly k textu a na většinu nebyla připsána odpověď.

Atlantis
19.01.2022 5 z 5

Už jsem na dětskou literaturu prakticky rezignoval, čekám od ní přinejlepším průměr. Ale Zákeřné keře byly skvělé. Napínavé, vtipné, poučné. Dcera pomalu ani nedýchala. Je to takový mini Pán prstenů, taková klasická hrdinská výprava za ušlechtilým cílem. Kdybych měl vypíchnout drobnosti - ilustrace nenadchly, na mě až příliš minimalistické. A kdyby otázky na koncích kapitol byly přímo k příběhu, určitě by prospěly více.

Anička2011
27.06.2021 5 z 5

Moc hezká.

KatyM.
17.06.2021 4 z 5

Kniha je pěkně zpracována, dětem se líbila.

slamenka
24.09.2020 3 z 5

Dceru kniha nadchla, protože je plná víl. Syn se zase rád dozvěděl něco o keřích. Ale mě osobně se samotný příběh moc nelíbil. Nebylo to ono, takové plytké to bylo, víly takové hloupé a naivní. Předtím jsme četli jiné z této bylinkové-rostlinné sady a ty byly lepší. Děti milují ty otázky na konci každé kapitoly a tady mě už mrzelo, že ani nebyli ukázané odpovědi a vlastně ty odpovědi nebyly zakomponované v textu. Jako třeba u knížky Jde se lesem.
Ilustrace ovšem nádherné jako vždy.

Litocha
28.12.2019 3 z 5

Na autorku jsem četla samou chválu, ale po přečtení téhle knížky jsem trochu na rozpacích. Kniha má sice zajímavé ilustrace a užitečné téma, ale zpracování mě nenadchlo. Knížka je na mě příliš poučující (bohužel nejen o rostlinách, didaktický tón jsem cítila i v dalších pasážích) a popisná na úkor dobrodružnosti. Věty jsou mnohdy poněkud kostrbaté a nejvíce mi vadí slabá charakteristika víl – byl jich celý chumel a všechny mi splývaly, žádná neměla pořádnou osobnost (a jména si byla dost podobná). Možná by bylo lepší jich mít míň s jasně daným charakterem. Hlavně zpočátku to bylo navíc jen o potácení se od jedné rostliny k další (a víly působily neschopně a bezradně, protože je pořád musel někdo zachraňovat).

poetree
19.07.2019 4 z 5

Chvályhodné a vzácné téma. Pěkné ilustrace víl i rostlin. Příběh pěkný, propracovaný, ale četlo se mi to trochu ztuha a občas mi to nešlo přes jazyk (třeba "studniční skřítek"). Četli jsme knihu dlouho (určitě víc než 5 večerů), nicméně čtyřletého kluka to zaujalo a určitě jsme se oba i něco naučili :) (doplňující otázky jsem vzdala, třeba se k tomu zas vrátíme..)

jarki
15.12.2018 3 z 5

Moc hezky zpracovaná pohádka pro děti, poučná a chytrá. Vřele doporučuji...

ArtepKu
27.12.2017 4 z 5

Knížku, kterou donesl Ježíšek, jsme na naléhání pětileté dcery přečetly během chvilky. Jednoduchý příběh vypráví o tom, jak se kamarádky zakleté víly Vincencie vydávají na cestu, aby ji vysvobodily ze zakletí, které na ni seslal zlý čaroděj Rulík Zlomocný. Krok za krokem rozplétají větvičky z kouzelného věnečku a poznávají tak společně s dětmi nejznámější jedovaté keře. Co dělá knížku ale opravdu kouzelnou, tak nádherné ilustrace od Evy Chupíkové.

Taťka Hraboš
03.08.2017 5 z 5

Už jsem kdysi psal, že autorka konstruuje své příběhy na stejném principu - připomíná to počítačovou hru s několika levely nebo, zabrousím-li do oblasti geocachingu, multicache - hrdinové musejí splnit jeden úkol, dostanou indicii ke splnění dalšího, až se nakonec po různých peripetiích doberou toho, co je jejich cílem. Přitom se malý čtenář nenásilnou formou dozví leccos zajímavého - v daném případě zejména o našich jedovatých keřích. I přes již zmíněný stejný princip je to ale velmi pěkná knížka.

Liliana2006
01.08.2017 5 z 5

Boží !!!! Četla jsem jako e-knihu ale i přesto BOŽÍ!!!!

Magdalena5
26.07.2017 5 z 5

moc pěkná knížka, vřele doporučuji

MartinaF
23.07.2017 4 z 5

Edukační a pohádkový příběh v jednom. Bylo to moc hezké čtení, ale přiznám se, že jsem na konci pohádky už nevěděla, jak se jmenovali skřítci, kteří bydleli v jednotlivých keřích.

cori
05.01.2012 3 z 5

Kniha dětem zajímavou formou představuje jedovaté keře (plus konvalinka, rulík a muchomůrka), které si mohou prohlédnout i na krásných ilustracích (nejen rostliny, ale i krásné víly). Obrázky jsou opravdu moc povedené.