Zakázanou zemí: Cesta Pařížanky do Lhasy

Zakázanou zemí: Cesta Pařížanky do Lhasy https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49622/bmid_zakazanou-zemi-6lw-49622.jpg 4 20 3

První úspěšné proniknutí do Lhasy, hlavního města zakázané "Sněžné země". Tibetská cesta slavné orientalistky, převlečené za žebravou poutnici, byla nejen další výzvou tehdejším koloniálním režimům, ale i svému vlastnímu "poklidnému" životu.

Žánr:
Literatura faktu , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Tichá Byzanc
Originální název:

Voyage d’une Parisienne à Lhassa


více info...

Přidat komentář

Kvetak1994
08.02.2024 5 z 5

Příběh o neuvěřitelné cestě, nad kterým chvílemi zůstává rozum stát. Autorku spolu se svým "adoptivním synem," podstoupila cestu přes zasněžené vrcholy hor - často chodili v noci, spávali jen tak na zmrzlé zemi, někdy týden bez jídla, několik dní bez vody a v neustálém strachu, aby nebyli dopadeni. V převleku žebráků se několikrát musí potýkat se zloději a vskutku bizarními situacemi, jež si pro ně připraví obyčejní Tibeťané.
Neskutečný příběh o neskutečné cestě, který zasluhuje jen uznání.

Sisssi
16.08.2023

Je zajímavé pozorovat, jak je autorka nejprve plna nadšení pro cestu, ale toto nadšení postupně vyprchává a na konci je již kritická i k věcem, které by na počátku hodnotila kladně.


Caine
12.01.2017 5 z 5

Velmi zajímavé čtení.
z anotace:
První úspěšné proniknutí do Lhasy, hlavního města zakázané "Sněžné země". Tibetská cesta slavné orientalistky, převlečené za žebravou poutnici, byla nejen další výzvou tehdejším koloniálním režimům, ale i svému vlastnímu "poklidnému" životu. Kniha je vybavena bohatým doprovodným materiálem. V ilustrační příloze fotografie z autorčiných tibetských cest, mapy putování A. David-Néelové.