Zakázané prázdniny

Zakázané prázdniny https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179533/zakazane-prazdniny-179533.jpg 5 12 6

Dvanáctiletý Kryštof je chytrý a citlivý kluk. Jeho rodiče jsou pracovně velmi vytížení lidé. Domů se většinou vracejí pozdě a chlapec je sám. S tíživou samotou bojuje statečně a navzdory problémům se dovede i vtipně zkritizovat. Avšak jednoho dne se dostane až na pokraj svých sil. V ten okamžik nastupuje vzdor. Zrovna začínají prázdniny. Kryštof je chce prožít podle svých představ. Je přesvědčený, že rodičům scházet nebude. Utajeně bez jejich svolení odchází do hor, které dobře zná jen z vyprávění. Realita a představy o zakázaných prázdninách se liší. V ovčí salaši pod strmými horskými vrcholky se setkává s lidmi, jejichž život plyne podle pevně daného řádu. Kryštof chce na horách zůstat a tak se tomuto řádu přizpůsobuje. Pobyt v drsné přírodě a v kolektivu lidí, kteří znají hodnotu života, nastolí v bezradném chlapci psychickou rovnováhu. Avšak zároveň si poprvé uvědomí i křehkost života. Tato a další nové zkušenosti v něm opět probudí ztracený vztah k rodičům a velkou touhu se k nim vrátit. Zakázané prázdniny jsou strhující příběhem hledání dospívajícího dítěte. Je to životní cesta bez alkoholu a drog.... celý text

Přidat komentář

triatlet
01.07.2019 4 z 5

Svižně napsaný prázdninový příběh. Kapitoly jsou krátké. Vypravěčem je dvanáctiletý Kryštof. Problémy s rodiči a spolužáky řeší útěkem.
Popis zapadlého koutu přírody, kde se Kryštof schovává, mi připomněl oblíbené podtatranské místo na Liptově.
Postupně Kryštof překonává tři nástrahy divoké přírody. Třetí úskalí mi přišlo už trochu nadbytečné.
Líbilo se mi, že si Kryštof vystačil bez mobilu. Na druhou stranu výše úspor z kapesného stála za zamyšlení...
Ilustrace Evy Beberové navozují dobrodružství.

tonislavka
02.05.2017

Když čtu tuto prvotinu Dany Šianské a přenáším se do děje knihy samotné, mám chuť se toulat po horách a vychutnávat si jejich krásu. Autorka zde, ale také popisuje i tvrdost denního života tak barvitě, že se ráda vrátím do svého pohodlného křesílka a v teple domova si její knihu dočítám.
Samotný příběh Kryštofa je nesmírně poutavý, popisuje plno dobrodružství, napětí, romantiky a také plno poučení, vyplývající z děje knihy. Kryštof je sice jen dvanáctiletý kluk, ale již s vlastním uvažováním a notnou dávkou statečnosti.
Paní Šianská, kdybych nevěděla, že jste žena, uvěřila bych, že jste vše, co v knize popisujete prožila na vlastní kůži, protože při čtení jsem to s Kryštofem prožívala celé i já !
Děkuju, máte talent a myslím, že nejen za sebe, ale i za ostatní Vaše čtenáře, prosím, pište dál. Tonislavka


ikul
01.01.2017 5 z 5

Zakázané prázdniny ve mě evokovaly některé vzpomínky z dětství. I když mám pubertu daleko za sebou, vtáhlo mě to do děje a byla jsem zvědavá, jak se příběh bude vyvíjet. Na konci jsem měla slzičky v očích, ta kniha je totiž o štěstí.

JanaJane
07.08.2015 5 z 5

Přestože je kniha pro děti, moc se mi líbila. Můj dvanáctiletý syn, který nerad čte, ji přečetl jedním dechem a nemůže se dočkat, až bude mít kniha pokračování. Smekám před autorkou, jak je schopná vcítit se do pocitů prebubertálních a pubertálních dětí.

almavero
11.03.2014 5 z 5

Je mi 45 let a měla jsem to štěstí si knihu přečíst. Přečetla jsem ji jedním dechem a musím říct, že je to velmi poutavý příběh, který mi před očima běžel jako film a několikrát mě donutil k zamyšlení.
V knize nejsou hluchá místa, je napínavá, humorná a došlo i na slzy. Jak už zmínila paní redaktorka, je těžké určit pro jakou věkovou kategorii by kniha měla být. Dle mého názoru si tam každý to své najde, ať je mu 10 nebo 50 let.

Dodík
13.02.2014 5 z 5

Tato knížka je pojata velmi inteligentním, svižným a důvtipným stylem. Jsem z ní naprosto unesená. Zhltla jsem jí za pouhé 2 hodiny, její příběh mě zcela vtáhl do děje a otevřel mi dveře do Světa Fantazie.
Autorce Daně Šianské velmi děkuji za skvělý zážitek. Dokázala vyprávět příběh očima 12tiletého chlapce. Není určena pouze dětem, ale i dospělým!!! Nacházím v ní moudrost, se kterou se v dnešní době bojuje.
Ilustrátorka Eva Beberová doplnila příběh poutavými kresbami, které jsou v naprosté harmonii s knihou.
Ještě jednou děkuji za skvělou jízdu!!!

Autorovy další knížky

2016  85%Dobrodružství začíná pod hvězdami
2018  100%Kletba prince Fabrise
2016  89%Tonička a pirát Jedno oko
2013  95%Zakázané prázdniny
2016  40%Zakázané prázdniny

Kniha Zakázané prázdniny je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x