Zakázané pohádky

Zakázané pohádky https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27045/bmid_zakazane-pohadky-CDk-27045.png 3 51 14

Nebývalý a pro mnohé čtenáře jistě šokující výbor ruských pohádek, příběhů a zkazek, jež sebral významný ruský literát A. N. Afanasjev. Příběhy vycházejí z pramenů ruské lidové tradice a vskutku nejsou určeny dětem. Také proto v zemi svého vzniku dosud nikdy nevyšly oficiální cestou, ale pouze samizdatově.

Žánr:
Literatura světová

Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Русские заветные сказки (Russkije zavetnyje skazki) , 1872


více info...

Přidat komentář

Afilada
11.10.2023 3 z 5

Jsem trochu rozpačitý, jistě, lidová slovesnost je jiná, než dílo profesionálního spisovatele, ale v češtině je to však hrůza číst, v ruštině to vychází snad lépe. Možná je problém v překladu. Obsah beru.

Martin_Eli
26.07.2022 1 z 5

Nevím jak hodnotit, mě to přišlo stále se dokola opakující a nepříliš úsměvné. Kdyby to napsal někdo na základní škole, tak v pořádku, pokud jsou to sesbírané mýty z celého Ruska tak asi také ok, nicméně pro mě naprosto o ničem.


SydBarrett
29.11.2021 5 z 5

Opravdu krásná a milá pohádková sbírka napsaná rozkošným jazykem. Když jsem tuto knihu četl, až slzička mi ukápla! Jde vidět, že si autor dal záležet na tom, předat svým čtenářům ponaučení a moudrost starých věků, každá jednotlivá pohádka skrývá poselství o lidském životě a alegoricky zobrazuje nesmrtelná moudra.

Nicol13
15.01.2020 3 z 5

To je taková ptákovina (doslova), že se to snad nedá objektivně hodnotit :D
Přijde mi to spíš jako exkurze do počátků dnešních vtipů.
Takový svěží vánek do naší doby plné rádoby "inteligentního" humoru.

Kroutila jsem u toho hlavou, ale něco pobavilo.
Co se mi ale líbilo jsou ilustrace, ty jsou tak divný, až jsou dobrý :D

Měňavka
19.12.2019 odpad!

Na mne prostě až moc silná káva. Obdivuju člověka, který to dočte a považuje to za literaturu, která mu něco dala. Pár pohádek jsem přečetla a dokonce se i zasmála. Je to sice unikát, ale netřeba se k němu vracet.

kaffa
02.11.2019 5 z 5

podle hodnocení velmi nedoceněná kniha.... někteří čtenáři zřejmě nepochopili, že se jedná především o sbírku lidové slovesnosti, to znamená, že soubor byl sbírán napříč velkým územím (a sbírán literárními vědci) a tudíž se, logicky, námětově některé velmi podobají, ať už různými variantami mezi sebou navzájem, ale stejně tak korespondují i s příběhy od jižních slovanů - viz kniha "Mé jméno je Jebáš".... vždyť u perníkové chaloupky nebo karkulky se taky nedivíme, že příběh je stejný, ale psaný v obměnách....
taky nemůžu souhlasit s tím, že se nejedná o pohádky.... co jiného je například příběh o poli plném chujů anebo o chuji, co rozbíjí loďky a nebo co je dlouhý na sedm verst....? prostě pohádka :-)
u sbírek podobného typu se vždy kochám tím, jak se předci uměli bavit, jaké nápadité skazky se mezi lidmi vytvořily.... prostě - ani našim předkům nebylo potěšení cizí ;-)

Hanuja
04.11.2017 2 z 5

V Zakázaných pohádkách se mi líbily dost tak první tři pohádky. Je v nich krásná ironie. Pak se však začnou opakovat a mně připadaly stále dokola. Jsem ráda, že jsem ji dočetla. Nevím ani proč se nazývají pohádky. Spíše by to měly být erotické povídky pro dospělé.

mulderka
02.11.2017 4 z 5

Pobavilo :-)

Romanka89
01.11.2017 4 z 5

Mě tyto pohádky přišli takové hezké, milé, úsměvné, vtipné, četla jsem je většinou v autobuse cestou do práce, myslím že sem se pořád usmívala :)

makushenka
10.02.2017 3 z 5

Ono je dobré si přečíst aspoň pár povídek, aby člověk zjistil, co všechno bylo součástí lidové slovesnosti. A hlavně tak člověk snáz pochopí, proč se na začátku 20. století vedl spor o pohádku (zda je/není lidová pohádka vhodná pro děti).

FMJ
14.04.2014

Čím dál jsem byl tím se mi kniha hůře četla. Nakonec jsem byl rád,že už mam dočteno a dolšlo mi,že z celé knihy se mi vlastně líbily a nebo rozesmály 2 nebo 3 povídky jinak nic. 20%

Locika
12.03.2014 1 z 5

Kniha pro děti a mládež rozhodně není, jak se mylně domnívá jeden recenzent. Už název napovídá, že se nejedná o klasickou literaturu pro děti, ale o sebranou ruskou lidovou slovesnost.
Na přebalu se čtenář dozví, že se kniha "dětem v žádném případě nedoporučuje. Tyto bujné, rozmarné satiricko-erotické pohádky by bylo možné zdeúředním jazykem označit za mládeži do 18 let nepřístupné."

Proto není radno soudit žánr knihy pouze podle názvu ;)

adulik23
14.11.2013 1 z 5

naozaj netuším, prečo je táto kniha zaradená do žánru pre deti a mládež, tým by som to nedala čítať ani náhodou...

Sigas
30.06.2013 4 z 5

Tahle sbírka pohádek plná necudných šibalů, pohlavních orgánů a lejen mi nepřišla zajímavá ani tak vulgaritou, to by byla jen nechutná, ale především svou hlubokou ironií. Třeba muž naučí manželku na všechno odpovídat ne, dopadne to samozřejmě špatně a nakonec si řekne: To jsem ji naučil pěknou blbost. A aniž bych chtěl přeceňovat lidovou slovesnost, obscénnost spojená s cynismem tu většinou skvěle zdůrazňuje pointu.