Zajímaví pacienti

Zajímaví pacienti https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62696/zajimavi-pacienti-62696.jpg 4 17 5

Příběhy s lékařskou záhadou. Neobvyklé historky z ordinací a klinik uveřejňoval s velkým ohlasem během své novinářské praxe. Jako laik pronikl do tajů lékařské vědy a svůj odborný zájem spojil s uměním udržet čtenáře v napětí do poslední řádky.

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Brána
Originální název:

The Man Who Grew Two Breasts


více info...

Přidat komentář

anonymní.Ilja
27.12.2021 3 z 5

Tohle není kniha, kterou vezmete do ruky pro kvalitní čtenářský zážitek, ale kterou berete do ruky ze zvědavosti nebo dlouhé chvíle. Dozvíte se mnoho zajímavého o zdravotních problémech, které existují, aniž o nich tušíte, a dlouhou chvíli vám zkrátí příbeh o starém muži, kterému rostla prsa, o letušce která ztratila sílu ve svalech až nemohla chodit a další.

Lily101
31.05.2020 2 z 5

Na tak útlou knihu má tento literární počin poměrně hodně nedostatků, z toho jeden velký: Proč je text psán místy tak chaoticky z hlediska postav lékařů(př. str. 97 předposlední a poslední odstavec)? Každý z nich “hovoří” v ich formě a někdy není ani dostatečně jasné, že došlo ke změně postavy. 2) Proč se v textu vyskytují naprosto zbytečně rozsáhlé pasáže, např. životopis lékaře(méně než jedna strana, budiž) anebo témat ryze specifických (problémy asi tří rozličných druhů hudebníků dle jejich hry na hudební nástroj, které se vůbec nevztahují na případ pacientky, neb hraje na odlišný hudební nástroj-str. 60-62)?

Dále mohlo být na počátku nějak řečeno, že na konci knihy se nachází slovníček lékařské terminologie, neb zjištění po přečtení knihy už je vcelku k ničemu.

P.S.-Proč kniha není psána v klasických odstavcích, aby se dala lépe citovat v případě nesrovnalostí?

Kniha zkrátka vyvolává hodně otázek (nikoli medicínských) a moc chválím podrobné rozebrání jednotlivých problémů poněkud laickým způsobem, protože jakožto neznalci mi to rozšířilo obzory bez nutnosti “přebrodit se” neskutečným množstvím latinských pojmů (ty tedy v knize byly také, leč vždy osvětleny).


harena
13.02.2020 4 z 5

Deset různých příběhů, kdy pacienti lékařům zamotali hlavu. Když se přijde k doktorovi, každý vždycky něco předepíše, když to nepomáhá, tak valium, příp. doporučí psychologa nebo psychiatra. Příběhy jsou zajímavé, jednou lékaři pátrali i v domácnostech nemocných, stejně jako v seriálu dr. House. Nejvíc mě zaujal příběh s dýmějovým morem a s překvapením jsem četla že od roku 1908 do roku 1997, kdy byla kniha vydána, zachvátil lesní mor v Kalifornii, spolu s nesčíslnými hlodavci, i stočtyřicet lidských obětí, z toho bylo šedesát osm smrtelných. Dá se léčit, špatné ovšem je, když ho lékaři neumějí diagnostikovat. Ale to je tak s každou nemocí. Některé příběhy jsou hodně zajímavé, některé méně, ale určitě stojí za to, si tuto kratinkou knížku přečíst.

čef
07.01.2020 4 z 5

Takhle zajímavý jako zajímaví pacienti z této knihy by chtěl být určitě málokdo. I když víceméně dopadli docela dobře, v průběhu chorob toho vytrpěli dost na mnoho let dopředu. Doktoři okolo nich se nakmitali docela dost, než přišli na způsob jak je léčit. Několik epizod bylo využito v televizních seriálech – Doktor House nebo Doktor z hor. Zajímavá četba pro potěšení, že na tom přece jen nejsme zdravotně zas tak špatně.

mineralka
10.10.2014 4 z 5

Určitě stojí za přečtení.O mnoha lidských zvláštnostech jsem neměla ani ponětí a co lidí se tím trápí.

Štítky knihy

lékařství

Autorovy knížky

1997  79%Zajímaví pacienti

Kniha Zajímaví pacienti je v

Přečtených27x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x