Zajatci stříbrného slunce

Zajatci stříbrného slunce https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248458/bmid_zajatci-stribrneho-slunce-248458.jpg 4 19 8

Víte, co se děje ve městě, které jste rozbořili svou počítačovou hrou? Já z toho města jsem. Pojďte tam se mnou.

Žánr:
Pro děti a mládež

Vydáno: , Triton
více info...

Přidat komentář

MilackovaN
07.12.2021 3 z 5

I po týdnu po přečtení nevím, co o knize napsat... Nedovedu si představit, jak tuto knihu předat dětem, když jí sama moc nerozumím...

broskev28
28.09.2021

Souhlasím s komentářem tanuki a zuzvil.
My jsme do školní knihovny tuhle knížku koupili v domnění, že děti po jejím přečtení pochopí obludnost počítačových stříleček, že takový zkušený dětský autor jako pan Kratochvíl jim pomůže, napoví. Bohužel, záměr tak docela nevyšel. Naše kluky knížka nebavila a nic jim neříkala, a já sama jsem po jejím přečtení pochopila proč. Škoda.
Možná, jak tady už někdo nadhodil, by pomohla společná četba, ale ani ta neudělá z téhle knihy přesvědčivé a přínosné čtení pro malé čtenáře.


tanuki
20.04.2020 3 z 5

Kniha s úžasnými ilustracemi, jejíž příběh mírně pokulhává. Má být zřejmě poučný, odrazovat od nesmyslného násilí, od hraní počítačových her, kde se střílí, boří a zabíjí všechno, co se pohne. Klade si za cíl děti naučit, že ničit je mnohem jednodušší, než něco vytvářet. Nebo nabádá, že kdykoliv se v životě může stát něco naprosto neočekávaného. Snaha sdělit dětem tyto věci je ale utopená v podivných událostech. Dětský hrdina bloudí městem, které předtím zničil, má neviditelného průvodce, chodí ulicemi, potkává dospělé i děti, kteří dělají věci, kterým moc nerozumí on sám, ani čtenář. Jako by se něco dělo jen proto, aby se něco dělo, než dojde na hlavní pointu. Město je zvláštěně rozdělené na dvě části, bez bližšího náznaku či vysvětlení, jestli to má nějaký hlubší význam. Z dospělých nevypadne kloudná věta, děti jsou spíše nesympatické, nehmontý průvodce ufňukaný (ano, ten má aspoň ke své skleslosti pádný důvod) a když konečně dojde k finálnímu rozuzlení, můžeme si oddechnout, že je to za námi. Při diskuzi se synem, který je cílová skupina, jsem si pár věcí ujasnil, nicméně celkové průměrné vyznění knihy to nijak nezměnilo. Pro dětského čtenáře je příběh hůře uchopitelný a býval by si z něj mohl odnést mnohem více.

Isew
02.11.2019 4 z 5

Knížka, kterou by si měli přečíst všichni, kteří hrají bojové počítačové hry. Možná by se pak na takové hry dívali jinýma očima. Každá akce způsobí reakci a tady byla ta reakce hodně moc mrazivá.
Mám jen jedinou výtku, jinak výtečné knihy.

SPOILER Adam říká, že neví, proč se tam objevil. Evidentně to byl hráč, který vystřílel město ještě před tím, než ho vystřílel hlavní hrdina. A chtěl Marka varovat, aby nedělal stejnou chybu. Stejně tak, jako se o to chtěl pokusit Marek. Myslím, že menší děti tuto skutečnost nerozklíčují. Podle mě je velká škoda nevyužít takový potenciál.

Sobotikova
26.05.2017 4 z 5

Poučné čtení pro děti a z toho konce mne mrazí.

Zuzvil
19.05.2017 3 z 5

Kde je hranice virtuálního a reálného světa v mysli kluka, kterého rodiče nechají sedět od rána do večera u bojových her? A existuje vůbec? Toť otázka do pranice...krásně zpracované nemilé téma panem Milošem Kratochvílem. Knížka se dětem nemůže číst úplně lehce, ale věřím, že jisté poučení v ní najdou. Nejvhodnější by mi přišlo knihu číst ve školách společně, kde by následovala diskuze na dané téma.

nikikostadinova
17.12.2016 5 z 5

Nádherná kniha. Právě s ní pracuju ve škole.

bibi.r
24.06.2015 5 z 5

Pro děti 9+

To bylo fakt boží a četlo se to skoro samo.
Je vidět, že pan Kratochvíl je prostě mistr dnešní dětské literatury. Dobře chápe dětskou mysl i to co hýbe světem dnešních dětí.