Zajatci

Zajatci https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276077/bmid_zajatci-rY0-276077.jpg 4 27 5

Na konci vojny, ktorá vzišla z nemeckej pôdy, bolo v zajatí antihitlerovskej koalície jedenásť miliónov nemeckých vojakov. A státisíce civilistov: ženy, deti, starí ľudia museli ako odvlečení civilisti pracovať na šíravách Sovietskeho zväzu. Veľká časť celej jednej generácie z vlastnej skúsenosti vie, čo znamená byť zajatcom. Domov sa z nich vrátilo vyše desať miliónov. Prví - celkom starí, veľmi mladí alebo smrteľne chorí zajatci - prišli domov často už zopár týždňov po kapitulácii; poslední až o jedenásť rokov neskôr - po období hladu, odriekania, nútených prác. Vyše milióna zajatcov zomrelo. Ich stopy sa stratili - podobne ako stopy nespočetných vojakov, ktorí sú dodnes nezvestní. Spomienky zajatcov, ktorí prežili, nesú v sebe dramatické a smutné, traumatické a tragické skúsenosti. V každom prípade sú to však skúsenosti, z ktorých sa my neskôr narodení môžeme poučiť: čoho sú ľudia schopní, v dobrom i zlom.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Die Gefangenen , 2003


více info...

Přidat komentář

vvikingg
02.07.2023 5 z 5

Kniha se zabývá osudy německých válečných zajatců i německých civilistů odvlečených do SSSR, zajateckými tábory v Americe, Anglii, Kanadě, po válce ve Francii, Belgii. Seli vítr sklízeli bouři, po shlédnutí fotografii a filmových dokumentů se změnil i postoj Američanů k německým zajatcům v Německu, viz kapitola o amerických zajateckých táborech na Rýnu. Dokumenty německého historika Guido Knoppa sleduji i na You Tube, rovněž jeho knihy jsou skvělé.

marekpreucil
01.10.2020 5 z 5

Konečně něco z druhé strany pohledu. Souhlasím s Yorika.


Pazúzu96
21.04.2018 4 z 5

Knížka popisující nejen obecná fakta o zajatcích, ale přibližuje i jednotlivé osudy zajatých vojáků. Zajímavé je sledovat rozdíly mezi různými zajateckými tábory v USA a Kanadě, kde měli zajatci asi nejlepší život, Velké Británii, tábory přímo na kontinentě a pak v SSSR, odkud se jich zrovna moc do Německa nevrátilo. Co mě překvapilo byl program denacifikace, kterému se věnovali převážně Britové. Byla to sice dobrá myšlenka, ale výsledky bohužel už tak skvělé nebyly.
Pak je ještě zajímavý pohled na zajatce ve Francii, kde s nimi také nebylo zacházeno zrovna dobře. A poté v proslulých táborech USA na Rýnu, kde zemřelo několik tisíc Němců. Ne však úmyslně, zajatců bylo zkrátka hodně a propukaly nemoci.

Yorika
23.03.2013 3 z 5

Kniha popisující osudy německých zajatců a civilistů,které semlelo soukolí války.Kniha je hodně faktická a na můj vkus příliš suchopárná.Přesto je dobře,že takovéto knihy existují.Pohled z druhé strany barikády je vždy poučný.

jiri77
02.03.2012 5 z 5

Poučná kniha popisující osudy německých vojáků a civilistů v zajetí s výpovědí navrátilců.Popisuje podmínky a život v zajateckých a pracovních táborech.Všem doporučuji.