Zajatá královna

Zajatá královna https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108456/zajata-kralovna-108456.jpg 4 106 31

Román o Eleonoře Akvitánské. Píše se rok 1152 a krásná třicetiletá žena s nepočetným ozbrojeným doprovodem ujíždí s větrem o závod po území dnešní Francie směrem na jih. Nechává za sebou korunu, dvě malé dcerky a rozpadlé manželství s francouzským králem Ludvíkem VII., který připomínal spíš mnicha než světského panovníka a rozhodně nebyl příliš zdatným milencem. Tou ženou je akvitánská vévodkyně Eleonora a jde jí výhradně o návrat do vlastních rozsáhlých držav a o sňatek s mužem, jehož miluje – s Jindřichem Plantagenetem, jemuž je osudem předurčeno, aby se proslavil coby anglický král Jindřich II. Jejich svazek se zakládá na tělesné přitažlivosti, ale umožní vytvoření skvělého impéria, rozkládajícího se od Skotska až k Pyrenejím. Z něho rovněž vzejde ďáblovo pokolení Plantagenetů – včetně králů Richarda Lvího srdce a Jana Bezzemka – a snad nejnechvalněji známé bouřlivé manželství v dějinách.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Captive Queen , 2010


více info...

Přidat komentář

Květ
12.02.2023 4 z 5

Zajatá královna je historický román o Eleonoře Akvitánské. Nezačíná, jak je u autorky obvyklé Eleonořiným narozením, ale rokem 1151 a jejím osudovým setkáním s Jindřichem II. V té chvíli začíná příběh vášně a lásky, která ovšem vede v nezadržitelný pád. Impérium, které společně budují se stává důvodem jejich sváru, stejně jako výbušné a náruživé povahy obou... Román je opět velice podrobně napsaný, chvílemi až natahovaný, nečetl se mi tak lehce jako jiné spisovatelčiny díla. Přesto se jedná o kvalitní knížku a jsem ráda, že jsem se díky ní zase dozvěděla něco z historie. (3,75*)

Šajler
11.09.2022 2 z 5

Knihy od autorky mě vždy strašně bavili a přečetla jsem je raz dva. Netuším,co se stalo ale do čtení jsem se musela nutit :(


maminaOlina
07.04.2022 4 z 5

Ano začátkem jsem se také prokousávala, ale potom se to četlo samo. Zvážila jsem hned jaký mám krásný a spokojený život, vodu na dosah, teplo a na hlavu mi neprší.

Janík61
11.12.2020 4 z 5

Kniha jsem četla se zájmem jak se bude život královny Eleonory dál odvíjet. Nebyla to lehká doba ani pro panovníky a jejich děti. Moc a peníze vládnou od nepaměti a to v každé době, bohužel. Knihu můžu doporučit.

Matevi
13.08.2020 2 z 5

Velmi zajímavý námět, ale zpracování nějaké nešťastné. Asi od čtvrtiny knihy jsem se musela nutit do čtení a vůbec to neubíhalo.

petr59
10.06.2020 5 z 5

Naprosto úžasná kniha od mé oblíbené autorky. Její knihy jen lze doporučit.

celebriel
11.04.2020 3 z 5

Tři hvězdy, chtěla jsem dát dvě, ale konec to lehce zachránil. Začátek byl zoufalý, ale šlo to dočíst. Nakonec jsem pocítila i lehký pocit dojetí nad Eleonorinym náročným životem.

lioncel
09.04.2020 5 z 5

(SPOILER) Hrdá a pyšná Orlice, která naplnila dávnou věštbu. Krásná, náruživá… později nešťastná žena, která přecenila své síly a draze za to zaplatila. Nebojácný Lev, obávaný rytíř. Silný a mocný, ale také ovlivnitelný a chybující. Umanutý panovník užívající si své postavení. Společná rozkoš a plné souznění se během let pokazí ve vzájemném nepochopení a ještě později v následném tragickém nedorozumění…
Zasvěceně a podrobně je zde popsaný jejich bouřlivý životní příběh - dle mého je moc krásně podaný. Jde o skutečný, reálný příběh z dávné historie, autorce patří můj veliký obdiv a poděkování.

ivana1924
28.03.2020 3 z 5

Moje první od autorky.... Historické romány miluji, ale tu mě to nějak nešlo....snad další kniha, časem.....

Karciina
27.09.2019 2 z 5

Tentokrát se nesetkavame s příběhem, který by se ubíral od narození Eleonoře, ale až od chvíle, kdy se setkává s o 11 let mladším Jindřichem Plantagenetem. Za něj se později, po rozvodu s francouzským králem Ludvikem, provdává. Jindřich následně získává anglickou korunu, a jejich společná moc a říše nemá obdoby. Jindřich má ale milostné aféry, a k manželce, která podporuje jeho syny proti němu, je později víc a víc krutý, až ji nechává na dlouhé roky zavřít.
Pro mě to bylo další zklamání, nic uchvacujícího, opět spíše horší oddych.

veronika3072
02.06.2019 5 z 5

naprosto užasná kniha přibližujici dobu krále Jindřicha II Plantageneta a jeho ženy anglické královny a akvitánské vévodkyně Eleonory. Poukazuje na neštastné role žen v minulosti a co vše museli vydržet v rámci udrženi manželstvi a sveho postaveni zakomponované v užasně napsaném románu od velice schopné autorky A. Weir.

Rozmarýna Rozm
16.03.2019 2 z 5

Opět jsem se nachytala. Ze začátku to bylo zajímavé a dobře se to četlo. Po smrti Becketa už byla kniha psána nudně a čím víc se blížil konec, byl to nudnější a nudnější. Příběh úplně ztratil spád. Jako první jsem od této spisovatelky četla Janu Seymourovou - Laskavou královnu, která se mi moc líbila. Ale už Kateřina Aragonská - Pravá královna mě zklamala. Myslela jsem si že Zajatá královna bude lepší, ale kniha trpí stejnými neduhy jako Pravá královna. Spisovatelka chce do knihy vměstnat 37 let manželství s Jindřichem a tak kniha začne být po určité době historicky popisná, aby se do ní všechno vešlo. Takže začne chybět přímá řeč, což já považuji za velký nedostatek. Dočetla jsem jen s velkými obtížemi, protože mě zajímají anglické dějiny. Nevím, jestli je špatný překlad, ale strašně mi drásalo nervy oslovování krále "Pane králi" místo Vaše Veličenstvo.

Nef18
14.11.2018 5 z 5

Stojí za přečtení... Nelehká doba, výborně vykreslená.

Jana38
08.07.2017 5 z 5

Moje oblíbená autorka,doporučuji každou její knihu,pro milovníky historických románů úžasný zážitek

Silmarien
18.05.2017 2 z 5

Musím povedať, že na to, ako si vážim Alison Weir ako autorku, tak toto bolo veľké sklamanie. O Eleonóre mám načítané stohy a stohy strán od renomovaných historikov, venovala som sa jej na škole, písala som o nej seminárku a preto si dovolím tvrdiť, že mám aký-taký prehľad. Rozumiem, že toto je román, ale spraviť z nej ľahkú ženskú a ponaťahovať to, čo nie je zaujímavé do dlhých etud... nuž, neviem. Weirová vie písať, Eleonóra je zaujímavý námet na historický román (stačí sa pozrieť na Chadwickovej trilógie, dokonca aj dvojdielny príbeh od Mireille Calmelovej mi prišiel čitateľnejší), ale toto jednoducho veľmi nevyšlo. 2,5*

orinka3
09.05.2017 5 z 5

Nic lidského mi není cizí. Proto mě nepohoršuje královnina živočišnost a nevyrovnaná Jindřichova povaha. Na autorce oceňuji, že se jí podařilo oživit historické postavy tak, že nám přijdou až současné. Eleonora byla osobnost. Zvládla se ctí všechno, co musela prožít a přežít - už jen ty neustálé porody. Jindřich bohužel nechával často cloumat hněv svým majestátem, a škodný byl nejvíce sám. Působivý příběh dvou nekonvenčních lidí a všech, kteří je obklopovali.

M.Hawking
18.04.2017 2 z 5

Velké zklamání. Hlavní postava se chovala jak coura a není úplně pravděpodobné, že by jí to společensky prošlo tak hladce. Kniha je neskutečně rozvleklá, postavy se chovají divně, iracionálně. Neměla jsem pocit, že mám co do činění se silnou ženou, ale spíš osobou, zmítanou svým libidem, střetávající se s manželem, který na mě působil jako hysterický, nevyzrálý vztekloun. Weirová nepopírá inspiraci filmem Lev v zimě, ale proč z toho šmankote udělala tohle? S bídou dvě hvězdičky, pokud je venku ošklivo, člověk má silnou rýmu, malá očekávání a není nic jiného po ruce.

akdar72
20.01.2017 5 z 5

Moc se mi to líbilo. Byla to úžasná a silná žena. Krásný příběh. Určitě se podívám na film Lev v zimě. A těším se na další knihu Alison Weir.

Modrina
26.08.2016 4 z 5

Neskutečná ženská! Vládla, rodila jedno dítě za druhým, dožila se požehnaného věku - a že i toho špatného zažila ažaž. Příjemné počtení.

zuzana2599
03.05.2016 5 z 5

Velkolepý historický román líčí dlouhý život Eleonory Akvitánské, matky známého anglického krále Richarda, Lví srdce. Román je velmi pečlivě propracován, Eleonora porodila 11 dětí a prožila velkou lásku s o jedenáct let mladším manželem králem Jindřichem II., která sice časem ochladla, no nikdy si nebyli úplně lhostejní... Velmi doporučuji, překrásná kniha pro milovníky historie!