Zahradníkův rok

Zahradníkův rok https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183463/zahradnikuv-rok-183463.jpg 4 499 107

Zahradníkův rok je úsměvná knížka o tom, co všechno čeká na zahrádkáře v průběhu celého roku. Karel Čapek humornou formou vystihuje zahrádkářovu lásku k přírodě včetně každodenních starostí s tím, aby jeho zahrada rostla.

carbici
carbici
05.03.2024 5 z 5

Bylo těžké se při čtení ovládnout a nedělat výpisky, které květiny potřebujeme (nutně, jak jinak) vysadit na zahrádku. Úplně stačilo, že jsem každý druhý odstavec konzultovala s googlem a pátrala, jak daná rostlina vypadá a kam se hodí a kde ji sehnat. Trochu se obávám, že Čapkovy nadšené popisy zafungovaly. Jdu shánět nové gumáky, hnojivo, rýč, ...

Ran
Ran
20.01.2024 4 z 5

Styl psaní je skvělý a líbilo se mi jak byly jednotlivé příběhy vyprávěny. Celá kniha se mi četla moc dobře.


Lessana
Lessana
13.12.2023 4 z 5

Hoci sa venujem záhrade rok čo rok, pestujem ovocie i zeleninu, pliem, polievam, kosím, pričom sa nesnažím o dokonalosť, len o domáce vitamíny, hoci sa mi nesmierne ľúbi Čapkova čeština a vycibrený štýl jeho textu, hoci sa mi páči jeho zmysel pre humor a kresba jeho brata, nevraciam sa k tejto knihe opakovane. Potešila som sa raz a darovala som ju pre potechu druhým.

kallisto
kallisto
24.09.2023 5 z 5

Nejhlubsi na tehle, na prvni (a kazdy dalsi) pohled ciste humoristicke knizce, je presah spodniho proudu samotne uvahy nad "pestovanim zivota". Jak nesmirne humanni, a zivot a cloveka oslavujici, je kazdy odstavec. Zdanlive psani o tvoru, ktery "ponejprv zacina nahore zadkem a posleze se rozsiruje do ctvera koncetin pevne zakotvenych v zahonu", vysila poklonu zivotu samotnemu, lidske existenci vubec. Doporucuji, pokud jste na knizku narazili v ramci povinne cetby, zkusit nahlednout za tu uzasnou (a mozna i zdlouhavou, pokud vam vsechny ty nazvy kyticek nic nerikaji) popisnost zahradnikova pinozeni a cetli i mezi radky. Ta utla knizecka je oslavou zivota samotneho, s nadhledem, humorem a misty i zcela otevrene :) Pokud jste tohle precetli i se vsemi temi vsuvkami az sem, date to! :)

Rawen616
Rawen616
31.07.2023 4 z 5

Vtipně napsaný průběh roku z pohledu vášnivého zahrádkáře. Z knihy se toho o pěstování zase tak moc nedozvíte, ale rozhodně se v tom pozná každý, kdo má zahradu a snaží se aby nějak vypadala. Byť teda typický zahradník jakého popisuje tato kniha je spíše pološíleným fanatikem toužícím zaplnit veškerý volný prostor rostlinami, hnojivem, skalkami atd. :-)

JiříŠkorpík
JiříŠkorpík
08.07.2023 3 z 5

První kniha od Čapka, kterou jsem dočetl, snad to bylo tím jemným humorem. Nicméně ty přívlastky na půl stránky stále považuji za zbytečné a nudné.

Petra-Nela
Petra-Nela
07.07.2023 5 z 5

Nádherná knížka, jsem vystudovaná zahradnice, takže mě ta knížka i pobavila.

radimch
radimch
03.07.2023 4 z 5

Roztomilá knížka, hlavně ze začátku opravdu zábavná.

Kackac77
Kackac77
02.07.2023 5 z 5

Na poličce v knihovně jsem narazila na tuto knížku, a tak jsem si řekla, že si zase po nějaké době přečtu Čapka. Je to hezká knížka. Mně se na něm líbí, jak popisuje, kolik výrazů použije. Tady teda i latinských, jak mluví o různých rostlinkách a květinách. Čapek popisuje zahradníkův rok od ledna do prosince a přitom dokáže i poodhalit lidské povahy a dělat si u toho z lidí legraci. Taky u něho miluje jak umí přirovnávat. Přečtěte si, jak přirovnává rytí zahrady a jídlo. Obdivuji jakým jednoduchým a krásným způsobem to dokáže napsat.

Naďa2411
Naďa2411
03.05.2023 5 z 5

U této aknihy stupnice hvězdiček nestačí, je velmi krátká... Čtení je vhodná pro každého zahradníka, kde nám spisovatel úsměvně podává rady, jak se starat o naše políčka. Díky knize jsem zjistila, že jsem i alpinista - zahradník a sběratel, který pěstuje skalky. Kdo nerozumí, až si přečte tuto báječnou knihu.

VaKam
VaKam
19.04.2023 5 z 5

Čapek krásně košatou češtinou podává kompletní návod pro spokojený a naplněný život. Zahradník nezahálí, je třeba řízkovat, mrvit, zalévat, přesazovat, závidět sousedovi, ještě mnohem více zalévat, zlořečit počasí, navštěvovat bratry zahradníky, pomlouvat s nimi košťálníky a pěstitele kaktů... po celý rok má zahradník co dělat, a navrch má na vše odpověď: Copak o to, ale zapršet by mělo.

Po přečtení jsem pevně rozhodnutý začít se spořením na důchod. Ne snad proto, abych si koupil na stará kolena okázalý letní byt, či se jezdil placatit do přeplněných resortů, já budu spořit na zahrádku. Člověk totiž při čtení Zahradníkova roku podlehne pocitu, že krásnější záliby není.

MatBla
MatBla
03.03.2023 5 z 5

Moc pěkné.

Filomena1961
Filomena1961
06.02.2023 5 z 5

Propadla jsem před x lety zahradničení a mám ráda Karla Čapka, takže je pochopitelné, že se opakovaně vracím ke knize Zahradníkův rok. Čapek užívá nádhernou češtinu, má neobyčejné množství synonymních slov, dokáže popsat situace laskavým a vtipným humorem, nadčasová kniha nad kterou se budou usmívat zcela jistě další generace. Knížku doplňují jedinečné ilustrace Josefa Čapka.

Lac
Lac
05.02.2023 5 z 5

Mistr slova, humoru a rozumu si pohrává s tématem nípání do značné hloubky:o)
Útlá knížka, která jistě pobaví.

666Jitka
666Jitka
02.02.2023 4 z 5

Další Čapkova vtipná oddychovka, ve které jako vždy autor zúročí nejenom svou slovní zásobu, ale také svůj smysl pro humor. Ráda jsem si prošla s úsměvem na tváři celým Zahradníkovým rokem. Ilustrace Josefa Čapka dodají knize další šťávu. Karel Čapek patří k mým srdcovkám.

Kabuky
Kabuky
06.01.2023 5 z 5

Nádhera, krásná čeština.

Doubravka1975
Doubravka1975
02.12.2022 5 z 5

Vtipný průvodce celým rokem v zahradě, doplněný jedinečnými ilustracemi. Dokonalá souhra bratrů Čapkových. První kapitoly mě vždy vrátí zpět v čase , když jsme zakládali naši zahradu.
V zahradě si s pokorou uvědomuješ bezmoc člověka: pochopíš, že trpělivost je matka moudrosti - Ostatně se nic jiného dělat nedá

Vidlička
Vidlička
24.08.2022 5 z 5

Jedním slovem DOKONALOST!

Vera Silent
Vera Silent
13.08.2022 4 z 5

Skutečně milé čtení plné krásného jemného humoru. I kdyby vám zahradničení nic neříkalo, tak vás kniha zaručeně pobaví a bude se lehce číst. A to je dost co říct, neboť kniha nemá specifický děj ani hlavního hrdinu - ona skutečně popisuje zahradničení. Jelikož mám také (balkonovou) zahrádku, tak jsem se v mnohém jednání i poznala.

Corso
Corso
26.07.2022 4 z 5

Davno som si chcel tuto knihu precitat. Nie ako zahradkar, to nie som, len ako Čapkov citatel. Su mi cudzie tie cinnosti a javy ktore tu s takou laskou a vtipom glosuje. V podstate opovrhujem krasne strihanym travnickom, skalkami bez kuska buriny, hnusia sa mi zahony mrkvy a hrachu, a vyhybam sa debatam so zahradkarmi, lebo ako podotkol Karel, su to ludia trpiaci, vecne nespokojni s pocasim, s hmyzom, s neurodou, so susedmi :) Ale!!!
Milujem stare opustene zarastene huste zahrady, plne duchov minulych cias. Kde si priroda berie nazad svoj kus priestoru a vy sa tam mozete az stratit. Vabi ma tajomstvo skryte za zanedbanym zivym plotom, polouschnute opustene pokrutene jablone ktore nik neoberie a ony svoju urodu pustia len na zem do buriny, a tam si na nej pochutnavaju len osi, jezko, mozno slimak. Mam rad fantazirovanie nad tym, ako to kedysi bolo, aki ludia do nej chodili, kto bol posledny co sa o tu dzunglu zaujimal. To mam rad a take miesta vyhladavam. Tam sa da snivat. Za mna je ozajstna zahrada kus dzungle, nepristupnej, zo vsetkych stran ukrytej pred zrakmi ludi, s popraskanymi kvetinacmi, ribezlim, malincim hustym a plnym pavukov, zabudnutou hojdackou na ceresni, zhrdzavenymi hrackami a nastrojmi, sudom hnijucej dazdovej vody. Detstvo som stravil v takej poloneudrziavanej zahrade, hrou na vojaka, indiana, skumanim mravenisk. Nafukovacim bazenikom a utekom pred srsnom. Nijake postreky, mozno obcas hnojivo do hriadok, vinic sa tahal po tujach, nik neriesil kam sa az potiahnu jahody, ked sa slivky urodili a boli zdrave, zavaril sa kompot. Ked boli maliny samy cervik, urobil sa sirup :) Zabudnuta nevytiahnuta redkovka palila v ustach ako cert, dolezitejsie ako skalka bolo, kde dat metrovinu dreva na kurenie na zimu a aby sa sliepky nepodhrabavali pod pletivo a nesli do susedov. Divocina uprostred mesta. Ked dnes vidim tie bazeny, altanky, krby, grily, chodnicky z dlazby, krutim hlavou. My sme si ohen robili v takom kruhu kamenov, ako ked si niekde na cundri. Tam sa palilo listie na jesen, tam sme opekali spekaciky ked sme si chceli urobit akoze peknu veceru vonku. Pred vecernickom samozrejme.

Na...a zase to nebolo o knizke :)

Štítky knihy

příroda rostliny, flóra

Autorovy další knížky

Karel Čapek
česká, 1890 - 1938
1948  89%Bílá nemoc
2004  85%R.U.R.
2017  86%Válka s Mloky
2009  90%Dášeňka čili Život štěněte
2004  89%Matka

Kniha Zahradníkův rok je v

Právě čtených12x
Přečtených775x
Čtenářské výzvě165x
Doporučených61x
Knihotéce330x
Chystám se číst108x
Chci si koupit21x
dalších seznamech3x