Zahrada života paní Betty (později Boženy N.)

Zahrada života paní Betty (později Boženy N.) https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30343/bmid_zahrada-zivota-pani-betty-pozdeji-b-FLJ-30343.jpg 4 43 10

Miroslav Ivanov se pokouší demýtizovat původ a život Barbory Panklové, později největší spisovatelky českého národního obrození, Boženy Němcové.

Přidat komentář

tereza0319
03.11.2022 5 z 5

Takovou skutečně objevnou vědeckou práci o Boženě Němcové tady máme už od roku 1992, a stejně to pro většinu pořád bude „děvka, co napsala Babičku“, navíc dávno po tom, co víme, jak to doopravdy bylo, se budou točit díla typu Božena , která v tomto názoru jen utvrzují. To si ta mučednice nezasloužila.

michall17
03.04.2021 5 z 5

Skvele napsana kniha od Miroslava Ivanova spisovatele literatury faktu..autor pracuje s otazniky kolem narozeni Bozeny Nemcove a jejim udajnem slechtickem puvodu..v knize se lze dozvedet spoustu zajimavych informaci o B. Nemcove, ale i o dalsich umelcich, kteri jsou najak spojeni s jeji osobou a dilem napr. o Adolfu Kašparovi (ilustrator Babicky) nebo o sochari Otto Gufreundovi (zahada s jeho sousosim Babicka s detmi). Od Miroslava Ivanova je to druha kniha (po Novosvetske), kterou jsem precetl a i tako kniha me utvrdila, ze Ivanov je (byl) skvelym autorem


Boženka2
08.02.2021 5 z 5

Tuto knihu mám v knihovně už řadu let. Je napsaná s repektem k osobě Boženy Němcové i k dostupným informacím. Jako ostatně i další životopisné knihy pana Ivanova. Nyní jsem si ji musela znovu přečíst, abych spláchla hořký pocit z televizního serálu Božena.

Marcela52
09.06.2020 5 z 5

Život Boženy Němcové byl mnohokrát zpracován a hodně jsem o ní četla, ale v této knize jsem se dověděla méně známé skutečnosti nejen o ní, ale také dalších osobnostech, které se k její osobě a dílu vztahují. Velmi mě zaujala část věnovaná prvnímu ilustrátorovi "Babičky" Adolfu Kašparovi, také osud sochaře Otto Gutfreunda, autora známého sousoší babičky a dětí v Ratibořickém údolí a mnoho dalšího. Miroslav Ivanov svá přímo detektivní pátrání napsal tak, aby, jak on sám říká, čtenář této fascinující ženě lépe porozuměl. A to se mu, myslím, beze zbytku podařilo. Moc doporučuji nejen milovníkům Boženy Němcové, ale všem, kteří rádi objevují nové skutečnosti o známých osobnostech.

aralka
08.07.2018 5 z 5

Parádní napínavá přímo detektivní práce zjišťování faktů kolem života a smrti Paní spisovatelky Boženy Němcové a četné autentické úryvky z její bohaté korespondence..... její život byl jeden velký horor a lze těžko pochopit, jak v takových podmínkách byla schopná vůbec tvořit... je to zajímavý pohled na tu dobu, do života obyčejných lidí i uměleckých kruhů v Praze, tehdejších politických poměrů 19.století ... hrozně mě to bavilo a klobouk dolů před mravenčí pílí pana Ivanova.....!!

Jana283
02.10.2017 5 z 5

Božena Němcová je stále nedoceněná. Její život i dílo jsou velmi inspirativní a stále opředené mnoha tajemstvími.

Rade
08.04.2017 4 z 5

Zajímavý pohled na dílo a hlavně život Boženy Němcové, včetně dodnes nevyluštěné záhady jejího původu (viz zajímavá kniha Heleny Sobkové: „Tajemství Barunky Panklové“).
A taky docela zajímavé sociologické okénko do rodinného života v 19.stol. Soukromí Boženy Němcové v lecčems překvapí; že se s manželem nemuseli, je známé, ale že to byla taková „Itálie“ mě hodně překvapilo…
A smutné umírání v bídě a opuštěnosti bez jakékoliv lékařské péče či pomoci mě taky docela vzalo. To je přeci jen rozdíl, oproti dnešku, že?...

„Šťastná to žena, třebaže nešťastná až k nevíře.“

TipsyChipsy
03.02.2017 5 z 5

Myslím, že tato kniha se panu Ivanovovi povedla a já na ni nemohou zapomenout. Nečetla jsem žádnou jinou knihu o Boženě Němcové (kromě výzkumu, že byla ve skutečnosti nemanželská dcera sestry od kněžny Zaháňské), takže toto byla pro mě jedinečná příležitost podívat se jí na zoubek. Není to žádná nudná sucharka, jak by člověk myslel při četbě jejích knih v povinné četbě. Byla to svobodomyslná žena, navzdory tomu, že byla vdaná vymyslela něco jako klub lásky a měla milence, protože tak jí to přišlo přirozené... Myslím, že byla příliš moderní i na dnešní dobu. Bravo. Proč to ještě nikdo nezfilmoval? (kromě německého filmu o jejím umírání "A tou nocí nebylo žádné hvězdy")

ladyfromskye
13.04.2013 4 z 5

Dílo rozhodně zajímavé a vyčerpávající, nicméně mnoho pasáží by se dalo vyškrtnout a vůbec nic by se přitom nestalo. Dlouho jsem přemýšlela, zda dát 3* nebo 4*, ale nakonec jsem se rozhodla k lepšímu hodnocení, a to ze dvou důvodů: Za prvé práce je opravdu obšírná a je za ní velký kus práce, která se snažila nalézt pravdu. Za druhé ačkoliv se mi ke konci knihy nářky Němcové (citace z její korespondence) a autorovo vyzdvihování její osoby jako mučednice už zajídalo, tím, jak zbrojil proti jejímu manželovi Josefu Němcovi, ve mně vzbudil zájem o postavu spisovatelčina manžela a já si položila otázku, jaký doopravdy byl. Obecně známe názory Němcové a lidí kolem ní, ale neznáme jeho názor, nevíme, jak celou tu situaci viděl on. Takže já se sháním po literatuře o něm a Ivanovova práce o Boženě Němcové ode mě dostává příznivější hodnocení.

maryzka
12.05.2012 3 z 5

Člověk je překvapen tajemným životem Boženy Němcové