Zahrada pro dobrou pohodu

Zahrada pro dobrou pohodu https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452761/bmid_zahrada-pro-dobrou-pohodu-BmQ-452761.jpg 5 5 2

Obsažná zahradnická příručka ukazuje, jak naplánovat zahradu tak, aby byla nejen okrasná a užitková, ale sloužila i k relaxaci a zároveň byla úsporná na provoz. Například radí, jak odstínit zahradu od okolní zástavby, jak vytvořit přírodní větrolamy (a ušetřit i energii na vytápění domu) anebo ochladit prostor výsadbou různých dřevin, jak ji izolovat zvukově, jak šetřit vodou a přírodní cestou umenšit rizika napadení škůdci, jak vytvořit relaxační prostor pro lepší soustředění a podporu imunity a mnoho dalšího. Kniha kromě projektů uvádí i klasické postupy, jak připravit půdu, o rostliny pečovat a zpracovat je. Ojedinělá publikace poslouží jako inspirace pro úpravu zahrady v duchu nových trendů.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Hobby , Zahrada

Vydáno: , Esence
Originální název:

Your Wellbeing Garden


více info...

Přidat komentář

Sidonka3
03.07.2021 5 z 5

Praktická příručka o tom, jak si zařídit zahradu, aby byla potěchou pro oko, pro duši a přinášela i užitek. Kromě toho, že jsem se toho zase spoustu dozvěděla, byla potěchou pro oko i pro duši samotná tato knížka plná nádherných obrázků, které mě odvedou do jiného, krásnějšího světa. Už se těším na chatu, jak některé nápady z knížky uvedu do praxe. Kromě knih a výletů neznám lepší relaxaci než vylepšovat okolí svého letního obydlí a pak jen nechat odplout všechny myšlenky a klidně odpočívat v prostředí, které se mi díky podobným publikacím podařilo vytvořit vlastníma rukama. I díky praktickým radám, které všude nenajdete (jak vytvořit přírodní větrolamy, protihlukové stěny apod.) doporučuju ostatním méně zkušeným zahrádkářům, alespoň pro informaci. Případné následné zaúkolování někoho profesionálnějšího (nebo mužského) u složitějších prací samozřejmě taky není na škodu.
Je to nádherné.

knihyKeMne
20.02.2021 5 z 5

Super a přehledná příručka, navíc velmi dobře graficky zpracovaná. Nabízí praktický pohled na vše, co se udržitelné zahrady týká. Na udržitelnost je kladen velký důraz, podložený citacemi řady vědeckých studií, však jeden z autorů je právě vědec zabývající se tímto tématem.

Konkrétně se tedy nenásilnou formou dozvíte, jak pomocí zahrady předcházet záplavám, vlivy rostlin na kvalitu ovzduší, jak zahradou ochlazovat budovy v horkách, jak napomoct vsakování vody, i přínos zahrad na fyzické i duševní zdraví.

Je to ale věda. Například v rámci šetření vodou na zalejvání (neboť budou čím dál větší sucha) doporučujou zmenšit plochu trávníku, zatímco v rámci prevence záplav při přívalových deštích máte mít co nejmíň zastavěné plochy kvůli vsakování. Tedy co nejmíň trávníku ale i co nejmíň dlažby. Zároveň ale co nejvíc různých květin pro podporu opylovačů a nějaký ten strom kvůli stínu, který spolu s živým plotem bude navíc filtrovat vzduch.

Nejhorší je, že jak je to všechno podložené těma studiema, tak to člověka může dostat až do stresu, jestli teda všechno má správně a dělá pro životní prostředí maximum. No může to být sranda teď jít na svoji zahradu a podívat se na to všechno novýma očima. I když jak se znám, neudělám to, protože zahrada je pro mě relax a koníček, nikoliv vědecký projekt.

No určitě dobré si knihu přečíst, doporučuju.


Kniha Zahrada pro dobrou pohodu je v

Přečtených5x
Doporučených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst8x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x