Zahrada

Zahrada https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516431/bmid_zahrada-6460f9334b34f.png 4 1686 453

Jak žít, když člověk dostane do vínku danajský dar? Dlouho neobývaná stará vila se zanedbanou zahradou. A jedna velká životní prohra navrch. Pětatřicetiletý Jaroslav Havlát se vrací do domu svého dětství ve chvíli vážného životního zlomu. Po zpackané „církevní kariéře“ hodlá začít nový život, poprvé konečně sám za sebe. Snad také s trochou naděje, ale především s nákladem vyhoření, samoty, s pocitem odcizení vůči všem a všemu. Jedinou laskavou náručí se mu stává zanedbaná zahrada a práce v ní. V odloučení mezi stromy, keři a květinami se pokouší znovu najít sám sebe a dát životu ještě nějaký smysl. Postupně se seznamuje se sousedy a stále víc začíná svému zvláštnímu odcizení přicházet na kloub. A s tím se dostavují i tísnivé konflikty, protože poznání sebe sama je děsivější, než dřív mohl snad jen tušit. Kudy vede hranice mezi odmítnutím a přijetím nepřijatelného? Najde se aspoň někdo, kdo mu porozumí a podá ruku? Existuje z této temné noci cesta ven?... celý text

Přidat komentář

soupik2012
17.04.2024 audiokniha 5 z 5

Petra Dvořáková umí opravdu tnout do živého. V knize je hned několik tíživých témat. Církev, ostatně tak jako každá organizace, pouze zneužívá důvěřivosti lidí. Bylo zde krásně popsáno, jací tito lidé ve skutečnosti jsou. Víru musí najít každý sám v sobě. Všeobecně nemám příliš velkou důvěru v kněží, protože celibát považuj za něco nepřirozeného, což se ve velké míře projevuje jejich určitou deviací. To procento takto postižených kněží, bude podle mě obrovské. Ačkoliv byl Jaroslav obviněn neprávem, určitě není bez viny. Na konci jsem měla slzy v očích. Příběh mi nebyl lhostejný a za to vděčím paní autorce, kterou tímto prohlašuji za naší nejlepší spisovatelku. Audiokniha je také velice vydařená a načetl ji pan Ondřej Novák.

aishimizu
17.04.2024 4 z 5

Autorka se ve čtenáři snaží vyvolat otázky ohledně morálního postavení hlavního hrdiny a zanechala otevřený konec, který nás nabádá k zamyšlení nad tím, zda je hlavní postava spíše obětí či viníkem... Osobně vnímám, že by kniha mohla lépe prozkoumat různé aspekty zmiňované problematiky - ale to bych pravděpodobně měla zvolit jiný typ literatury.


Damaj
16.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Autorčiny knihy jsem si moc oblíbila, stejně jako jiné jsem Zahradu přečetla jedním dechem. Musím říct, že první část knihy mně mluvila z duše, To rozčarování hlavního hrdiny z církve, kam lidé přijdou, vyzpovídají se a mohou hřešit dál a klidně ještě víc, pomlouvají se mezi sebou, nejsou schopni pochopit nějakou odlišnost, chodí do kostela jen z nutnosti, Jindřichovo a biskupovo nucení a naléhání, že nemůže jen tak z církve odejít, že všechno dělá špatně.
Přesto, že mi hlavní hrdina byl sympatický, nějak jsem cítila, že ani s ním není všechno v pohodě, život se sním nemazlil a měl v sobě ukryté nějaké démony. Po provalení se s démony pere statečně, avšak lidi okolo ho odsuzují, nikdo ho nedokáže pochopit, pomoci mu. Autorka zde opět mistrně vystihla vnitřní svět postavy i uvažování okolí.

Natty
13.04.2024 4 z 5

Už od začátku knihy bylo cítit, že je tam něco špatně. Kniha je o sebepoznání, vnitřních démonech a nepochopení. Oceňovala jsem to vlastní sebeodsouzení a snahu o sebenápravu - a díky tomu se následně s hlavní postavou i trápila, když byl ostatními odsuzován _vlastně neprávem_. Zpětně se mi zdá až neuvěřitelné, že jsem dokázala s takovým člověkem soucítit a litovat za úděl, který mu byl do vínku vložen, už jen to značí, jak dobře je kniha napsána.

ropotamo
12.04.2024 3 z 5

Téma je neotřelé, ale neřekla bych, že ho autorka správně uchopila. Hlavnímu hrdinovi jsem nerozuměla a rozhodně mi nebyl sympatický. Celkově se mi nelíbílo, že se jeho sexuální orientace zlehčuje. To, že doteď nikomu neublížil, není zárukou, že se tomu tak nestane v budoucnosti. Sexuální pud je velmi silný a skoro nikdo ho nedokáže ovládat. Léčba u psychologa a sexuologa mi v tomto případě přijde nezbytná. Rozhodně bych tedy nechtěla mít pána za souseda, zvláště pokud bych měla 2 malé děti. To, že zatím nikomu nic neudělal, by mě asi neuklidnilo.

Adell-ka
07.04.2024 5 z 5

Když jsem se pustila do čtení této knížky, vůbec jsem netušila, o čem je. Sáhla jsem po ní hlavně kvůli autorce, protože Petra Dvořáková je sázka na jistotu a její knihy mám moc ráda.
Námět kněze, který opustil kněžskou službu a chce začít nový život, mi přišel zajímavý, ale pak jsem se začala trochu nudit. Do okamžiku, než autorka odhalila pravý námět knihy. Slovy hlavního hrdiny autorka velmi citlivě, uvěřitelně a lidsky popisuje, čím si takový člověk kvůli svému "údělu" prochází, jeho pocity beznaděje a nepochopení a pohrdání ze strany společnosti.
Tahle knížka je sice tenká, ale téma hutné a k zamyšlení.

Scheila
03.04.2024 4 z 5

Kniha vypráví příběh o muži, který dostal dům po babičce a dědovi. V tomto domě a ještě více na jeho zahradě se odehrávalo dětství hlavního hrdiny. Po x letech se vrací zpět a nechává za sebou svůj dosavadní život.

Toto jeho rozhodnutí se zdálo jako to nejlepší co mohl udělat, jenže co vše objeví v něm samém zahrada a tento dům? Jaké pocity probudí sousedovic děti a nevinné hry?

Musím říct, že tento příběh se mě dotkl mnohem více než třeba kniha Vrány.
Moc se mi zde líbil pohled onoho muže jak pomalu odhaluje své vnitřní démony a jak moc se jim snaží bránit. Jak sám si uvědomuje, že je něco špatně.

Svět nám ukazuje predátory jen z jednoho úhlu pohledu a to toho nejhoršího, ale to že vlastně muže být takový i náš soused, který s tím celý život bojuje a my o tom nemáme ani páru, to nám nikdo nepoví.

Kniha se mi nečetla lehce, ale moc se mi líbilo jakým stylem byla zpracována, že se z hlavního hrdiny nestal záporák.

Evaho73
26.03.2024 3 z 5

Kontroverzná téma, ktorá vždy dokáže vyburcovať reakcie, ale to je asi všetko, čo ma na knihe zaujalo. V tomto prípade sa autorke nepodarilo dostať mňa ako čitateľku do hlavy hlavnej postavy tak, aby som úplne pochopila jej postoje alebo konanie. Má to byť obvinený alebo obeť ?
Mám pocit, akoby ani sama autorka nevedela rozlúštiť túto otázku.
Ťažký námet, ktorý sa podľa môjho názoru nepodaril autorke dostatočne spracovať tak, aby bol pre mňa presvedčivý a hlavne uveriteľný.

lennyd
24.03.2024 4 z 5

Když jsem dočetl předchozí knihu, chtěl jsem ať mi žena zapůjčí něco "z její knihovny", něco odpočinkového. Čekal jsem (nejen podle růžového obalu) nějakou romantickou povídačku, a tak jsem byl hodně překvapenej, o čem vlastně knížka byla. Ze začátku na mně knížka působila tak nějak depresivně optimisticky (ruku na srdce, kdo z nás dostane možnost začít "nový život"), ale postupem příběhu se optimismus těžce vytrácel, až k (částečně) hořkému konci.
Nic to nemění na tom, že se kniha velmi dobře čte, autorka dávkuje příběh tak poutavě, že jsem knihu přečetl takřka "na posezení" (známe to všichni, teď to nemůžu odložit, ještě se musím dozvědět, co bude na další stránce, že ano)... K plnému počtu hvězdiček mi ale přece jen něco chybělo - možná happyend? Kdoví..

Jana2424
24.03.2024 4 z 5

Po přečtení zdejších komentářů jsem měla z knihy trochu strach. Obávala jsem se nějakých podrobných, nechutných popisů. Ale ne. Kniha je napsána právě bez těchto věcí a přesto je zde naprosto přesně popsán pocit samoty, nepochopení, úzkosti...Už od začátku člověk tak nějak tuší, že tohle bude hodně špatné...že hlavní "hrdina" nedopadne dobře. Uff! Silná knížka.

Ristridin
22.03.2024 4 z 5

Takový krátký příběh, který stačí pojednat o tom, o čem má, ačkoliv konec je hořký a vlastně bych si vnitřně přál nějaké větší (možná i pro Járu pozitivnější) vyústění.
Docela mi vadí zde autorkou přijatý stereotyp - obtloustlý, zpocený muž, bývalý kněz, který má jakýsi "problém". Asi proč ne, ale s těmito atributy bývá často popsaný "problém" spojován.
Viděl bych to i na 3/5, ale k postavě jsem si dokázal vytvořit vztah a trápil jsem se společně s ní. "Problém" citlivě popsán, každý ho ale z těchto lidí prožívá jinak a je jiný. Někdo si ho užívá, někdo ne, někteří si soucit zaslouží, někteří ne.

Kopretina
20.03.2024 3 z 5

Někteří pod mým komentářem píší, že od druhé půlky knihy je zvrat a ne pro každého přijatelný. Pro mě však byla horší první polovina, kdy jsem s tím chtěla praštit. Autorka, podle mě, vůbec nemá šajn o víře a o církvi, je to podle ní jen vymílání mozků, věřící jsou fanatici.. Téma je daleko, daleko hlubší. Druhá půlka mě zaujala, nové téma, nová těžká dilemata, moc hezké vyústění - snad jen na tomto místě jsem mohla zahlédnout něco hlubšího, poodhrnutí duše člověka a Boží přijetí.

klarca1993
10.03.2024 5 z 5

Wau - ohromně těžký příběh, ale tak skvěle napsaný, že musí dostat plný počet. Když jsem s knihou začínala, tak jsem si nedovedla představit úplně, o čem vlastně je. Nikdo si to nedokáže ani představit, jak těžký ten život může být.

Klobouk dolů před zpracováním!

Lupis
26.02.2024 3 z 5

Po precteni mam strasne smisene pocity. Pani Dvorakova psat umi, cetlo se to jednim dechem.

katerina.marko
24.02.2024 5 z 5

Velmi náročné téma. Díky pohledu do myšlenek a pocitů hlavní postavy se sami zamotáte do toho, jestli je vám ho líto nebo jste jím naprosto znechuceni

Petra21
23.02.2024 3 z 5

Já nějak nevím, jak správně vyjádřit své pocity, já vlastně asi opravdu nevím... netuším, zda-li autorka chtěla být kontroverzní a pak už zase ne, nevím, proč se vydala formou novely a vlastně tak nějak celkově postrádám smysl této knížky právě v takovéto nepropracované podobě. Logicky emoce vzbudila a chvíli nebylo snadné překročit práh hnusu, nicméně... já zkrátka nevím, snad jsem očekávala víc psychologicky vrstvený román a mám dojem, že si čtenář podobného žánru ono "víc" zkrátka zaslouží.

Hedvikasm
23.02.2024 2 z 5

Netušila jsem, o čem tato kniha je a za mě nevím, co k tomu napsat. Ne. Za mě ne. Musela jsem se donutit ji vůbec dočíst.

marketa7
22.02.2024 4 z 5

Uf, to byl náročný příběh, navíc na tak ožehavé téma. Ta marnost a zoufalství hrdiny, která se dostavila po první známkách naděje. Nešlo se odtrhnout, přestože jsem se bála, co bude následovat. Pohled z druhé strany na něco, na co mají všichni jasno. Díky za konec příběhu, kéž by každý našel "svého" doktora.

Lenoulinka
19.02.2024 5 z 5

Ze začátku jsem se nudila, že jsem chtěla odložit. Nakonec se to zlomilo, že jsem druhou polovinu zhltla, ani nevím jak. Obsah není pro každého. Rozkvetlou zahradu rozhodně nečekejte. Kdo čte Petru Dvořákovou, tak ji ani nemůže očekávat...

čtenářka76
19.02.2024 5 z 5

Napsat knihu na toto téma, klobouk dolů, ale rozebrat tuto knihu si musí každý sám. Nebudu psát, že ji doporučuji, protože chápu, že toto téma není pro všechny.