Záhady staré Prahy

Záhady staré Prahy https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73889/bmid_zahady-stare-prahy-gk9-73889.jpg 4 60 9

Praha - magické město, vznik slova Praha, mystické založení Prahy, Praha pohanská, astrologická, podzemní, Pražský hrad, Vyšehrad, Petřín, kamenní svědkové pražské historie, tajemství chrámových pokladů, tajemné relikvie, templáři, zednáři, alchymisté, rosenkruciáni, vše má své záhady a tajemství. Aleš Česal velký milovník Prahy se pokusil poutavě a poučeně poodhalit roušku těchto tajemství.... celý text

Přidat komentář

Naďa2411
03.02.2021 2 z 5

Kniha nám jemně připomíná historii našeho hlavního města. Odhaluje záhady, legendy i tajemství propletené se skutečnými událostmi v místech, kde stojí Karlův most, Petřín, Pražský hrad a dalších již opomenutých nebo zaniklých míst. Zaujal mě , vznik názvu města, Bruncvíkův příběh se lvem bojujícím s drakem, tajemství Zlaté uličky, legenda o Golemovi a Petřínské udásti spojené s ohněm.

Bája89
23.05.2020 3 z 5

Praha je vskutku záhadná. Tahle knížka vám aspoň na chvíli změní pohled na město, jehož sláva se hvězd bude dotýkat. Moment, už se dotýká. Tento počin si určitě zaslouží naši pozornost, i když se přiznám, že neskutečně zajímavá místa střídala ta méně záživná. Ale co, záleží na vkusu čtenáře. Byly chvíle, kdy mě doslova vtáhla do doby, o které jsem zrovna četla. Je pravda, že jsem spoustu věcí znala, ale spousta pro mě byla úplnou novinkou. Třeba zmínka o kamenické Bratrstvu obruče a kladiva si mě získala. Za mě tedy spokojenost. Jediné, co bych knize vytkla byl nekonečný doslov Vladimíra Novotného, kterému by neuškodily razantní škrty.


pismenkovyJoe
21.03.2020 3 z 5

Ale jo, nebylo to úplně špatný. Pokud máte nějaký přehled, tak se sice nic moc nedozvíte, ale občas se nějaká nová zajímavá informace nebo teorie v textu objeví. Vadilo mi, kolik informací bylo někdy naplácáno na pár stran a vlastně jen tak nakousnuto, oceňuji ale odkazy na jiné publikace a rejstřík na konci knihy.

EsoRimmer
09.09.2019 2 z 5

Nevím, nějakou historickou publikaci o Praze nečekejte, ale nějakou snůšku konspiračních teorií také ne. Česal vlastně uvádí soubor více či méně známých legend, které chronologicky váže na historii Prahy. Bohužel se ve všech těch pověstech snaží hledat nějaké souvislosti, takže prakticky pokaždé to všechno skončí u zednářů nebo magického energetického záření.
Jak už bylo uvedeno v jednom z předchozích komentářů, kniha se nečte zrovna dobře. Musím se přiznat, že občas jsem se do čtení musel nutit. Nepomáhala ani autorova snaha o humor. Věty typu „Bůh je vlastně čtverák, který to s námi myslí dobře“ působí spíš trapně než vtipně.

Atanone
16.08.2017 5 z 5

Prostě mě ty záhady baví.
Všechno je propojeno a všechno souvisí se vším.Navíc jsou legendy a historická fakta i s autorovými teoriemi podané čtivě a zábavně. Mnohé i uvěřitelně.
Pro mě bonusek v malé odbočce k panu Meyrinkovi a jeho Golemovi (kterého jsem nedávno četla) a Staronové synagoze- údajnému úkrytu Golema (jak pro změnu poutavě popisuje ve své knize „Pražský kabalista“ pan Halter)
Kniha je další bonbónek z Levných Knih ( ať vzkvétají k radosti nás knihomilců). Zařazuji do své knihovny a určitě se k ní vrátím

kej7my
10.05.2017 3 z 5

dobrá kniha pro ty, co se zajímají o Prahu a zatím o ní nic moc nevědí.

kapr
04.05.2017 2 z 5

Aleš Česal

Celkem obvyklá záhadologická publikace. Hlavní pro mne bylo, že je věnovaná městu, které je mi blízké. Na knize mne zaujaly především odkazy v textu vedoucí ke knihám Francise Bacona, a Alfréda Technika. V průběhu četby jsem váhal zhruba mezi 2 a 3. Praha je velké téma, a určitě si rád přečtu i jeho další knihy.

Tsuki
26.01.2016 4 z 5

Z téhle knížky je cítit, že autor je nadšenec Pragensie. Asi to není zrovna nejrozsáhlejší nebo nejdetalnější kniha k tématu, ale pro začátečníka a zvědavce, jako jsem já, byla celkem ideální. Obsahuje i dost zajímavostí z historie, které souvisejí s probíranou tématikou. Zabývá se hned několika záhadnými tématy Prahy a rozhodně podněcuje k vyhledávání dalších informací. Sem tam autor lehce naťukne i nějaké vlastní domněnky a podle mě se mu atmosféru tajemné Prahy podařilo trochu rozvířit... :)

Pitbullka
21.01.2016 1 z 5

Kniha se nečetla moc dobře, zpracování nebylo úplně šťastnou formou.