Záhady experimentální psychologie

Záhady experimentální psychologie https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99736/mid_zahady-experimentalni-psychologie-wGN-99736.jpeg 4 44 5

Vědecká studie a kontrolované experimenty popisuje autorka jako fascinující dobrodružství při odkrývání našeho prožívání a chování. Ačkoli kniha splňuje nároky odborné publikace, je srozumitelným pojednáním o experimentální psychologii, která po desetiletí ovlivňuje kulturu, školství i úvahy o zdravém životě člověka.

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

The Other Side of Psychology: The Way Experimental Psychologists Learn How and Why We Think Feel... , 1995


více info...

Přidat komentář

LivN
30.01.2024 5 z 5

Celkem náročné čtení u kterého si jistě neodpocinete. Ale super knížka.

jatox
28.01.2024 5 z 5

Tak tohle je pecka. Velmi doporučuju všem, který se zajímaj o fungování psychiky i člověka ve společnosti. Kniha je velmi dobře napsaná. Není to odpočinková četba, nicméně je to napsáno dost srozumitelně a stravitelně. Co je důležitý uvýst, tahle část psychologie vlastně není tolik zpopularizovaná, a je to škoda, protože má jakejsi punc exaktnosti, nebo o to alespoň velmi usiluje. A z jejího zkoumání plyne nemálo zajímavejch závěrů.

Publikace začíná pěkně zostra. To ostatní je většinou „jen“ zajímavý, i když mnohdy i podnětný, ale ta úvodní kapitola je fakt mazec. To by si měl přečíst opravdu každej. Aby si byl vědomej toho, co může způsobit takovej - na první pohled nevinnej - sklon lidí ke konformitě. Přečtěte si to a mějte to na paměti při výchově svejch dětí.

A jinak je to opravdu slušná sbírka vlastně všech možnejch zajímavostí, který se týkaj toho, jak funguje naše psychika. První kapitola je o zmíněný konformitě, nebo chcete-li, jak druhý ovlivňujou naše chování, následuje kapitola o mozku, dál o tom, proč se nám věci jeví tak, jak se nám jeví, následujou kapitoly o paměti, o vědomí, o emocích, o dvou důležitejch adaptivních mechanismech, o řeči a o myšlení.

Kdybych se k napsání komentáře dokopala hned po dočtení, asi bych se rozepsala víc. Ale ono to vlastně asi ani moc nejde. Vypsala jsem si nahusto namačkanejch 12 stran ve wordu poznámek. A tak se spíš jen pokusim vás trochu nalákat ((:

Pokud jste si někdy kladli otázku, jak je možný, že se našlo/najde tolik lidí schopnejch páchat totální zvěrstva, např. v koncentračních táborech, i když to jsou jinak v zásadě „normální a slušný“ lidi, přečtěte si to. Ale nemusíme jít ani do žádnejch extrémů. To, co plyne z Milgramovejch experimentů popsanejch v první kapitole, se dotýká každý lidský bytosti a běžnýho života. Neučte děti „poslušnosti“. Ne, to opravdu není nic, co by světu pomohlo.

A co se ještě třeba dozvíte?
- proč se vyplatí před zkouškou se pořádně dospat a kdy je nejefektivnější se učit
- jak funguje anestezie, a že může bejt zotavování pacientů po operaci velmi ovlivněno tím, co si říká lékařskej tým během provádění zákroku
- co za bizarní následky působěj různý dílčí poškození mozku v určitým místě
- proč je důležitý, aby si dítě budovalo s někým silný emoční pouto plynoucí i z tělesnýho kontaktu
- co by společnost měla dělat v usilování o redukci zločinnosti nebo konkrétně násilí na ženách
- proč se chováme agresivně
- na jakým základě „funguje“ drogová závislost a tolerance, a proč dochází k předávkování, i když je dávka většinou obvyklá
- jak během vedení lidí/dětí nakládat s odměnama vzhledem k motivaci
- jak jsme schopný si třeba snížit krevní tlak a zkrátka že umíme svý těla ovlivňovat ve skutečnosti mnohem víc, než si myslíme
- jak se učíme řeči (celý plný zajímavostí)
- jakou má evoluční exploze souvislost s rozvojem řeči
- jak se tenkrát stalo, že lidi začali znázorňovat množství abstraktníma symbolama

Fakt skvělý. A i kdyby se vám do toho zas tak moc nechtělo, udělejte službu lidstvu i sobě a přečtěte si aspoň tu první kapitolu.


lukes2424
25.02.2017 5 z 5

Skvělá kniha. Nemůžu než vynachválit.

valkyrja
21.11.2015 5 z 5

Nejsou to jen "suše" popisované kauzální studie. Autorka píše velmi poutavě, má smysl pro humor a vtipné narážky.

yanyska
13.03.2012 5 z 5

Psychologické experimenty jsou v knize D. Cummins popisovány jako napínavé a vzrušující příběhy. Kdo se zajímá o lidské jednání a psychiku, neměl by si nechat tuto knihu ujít.

Štítky knihy

experimentální psychologie

Autorovy knížky

1998  88%Záhady experimentální psychologie

Kniha Záhady experimentální psychologie je v

Právě čtených3x
Přečtených68x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených5x
Knihotéce14x
Chystám se číst51x
Chci si koupit22x
dalších seznamech2x