Záhady druhé světové války

Záhady druhé světové války https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267567/mid_zahady-druhe-svetove-valky-OcS-267567.jpg 4 42 11

Byl Hitler obětí narkomanských vizí? Proč musel Heydrich zemřít a jak se žilo v protektorátu? Chtěli nás Nacisté vyhladit? Vyráběla se v Čechách německá zázračná zbraň? Jak to bylo s vlasovci? Na tyto a další historické otazníky související s pohnutou érou druhé světové války a nacistického protektorátu nachází autor často překvapivé odpovědi.... celý text

Přidat komentář

Jacinda123
24.07.2023 3 z 5

Zaujímavá kniha o zahadach 2 svetovej. Nadškrtla celkom zaujímavé aspekty týchto záhad ako napríklad dôvody zahraničných mocnosti prečo bol práve Heydrich a nie niekto iný vybratí ako cieľ tohto atentátu.

historik_amater
06.09.2021

Zpočátku se zdálo, že autor přijde s opravdu zajímavými informacemi, přibližně do strany 40 jsem knihu četl s chutí a těšil se na to, čím mě obohatí další kapitoly, nicméně poté rapidně padla nejen kvalita slohu, ale, což je horší, p. Liška nepřinesl jedinou "novotu". Na jeho obranu je nutno říct, že téma druhé světové války, ať se zdá být jakkoli nekonečné, začíná být studnicí, co pomalu vysychá, přesto se však desítky, ba dokonce stovky autorů pořád a pořád pouští do vod nesčetněkrát probádaných a výsledkem je obrovské množství titulů, co se vzájemně podobají jako vejce vejci.

Kniha nese název "Záhady druhé světové války", autor se však věnuje jen dění v Evropě, zcela opomíjí severní Afriku, Blízký východ a zejména Pacifik, v těchto částech světa rovněž došlo k zajímavým událostem ("záhadám").

V textu chybí citace, čtenář si musí vystačit jen se seznamem použité literatury.

Záhady nejsou nikterak vysvětlené, p. Liška sice nabízí možné odpovědi, východiska, ale pořád jde jen o "možná, vypadá to, zdá se...".

Prokazatelně čerpal i z díla D. Irvinga, který je považován za jakéhosi krále popíračů holocaustu. A byť se jednalo "jen" o jeho (možná nejlepší) knihu Norimberk: poslední bitva, pořád to považuji za velice nešťastné, protože sám mnohokrát kritizuje snahu "umenšovat" dopad holocaustu, případně vůbec jeho existenci.

Některé informace nejsou zcela přesné, např. iniciátorem hromadné popravy na Švédských Šancích rozhodně nebyl K. Pazúr, šlo o pouhého vykonavatele "vyšší moci" (zřejmě šlo o rozkaz samotného L. Svobody).

Pro mě osobně je jednou z největších "záhad" druhé světové války útěk R. Hesse v květnu 1941 - co si vzal s sebou za dokumenty, proč je Angličané nikdy neodtajnili, proč se vůbec rozešel s filosofií NSDAP, resp. Hitlera apod. - pokud se nepletu, p. Liška se tohoto tématu prakticky ani nedotkl.

Obecně vzato se navíc celá kniha dá považovat za pouhopouhou rešerši dávno známých faktů. Co mi dále vadí, je neustálé opakování, říká se sice, že je matkou moudrosti, jestliže však autor zmíní po osmé, patnácté, dvacáté, že podstata nacistického režimu byla zločinná, holocaust umožnila vražedná mašinérie aj., jedná se již o zbytečnost, to totiž všichni víme.

Kapitola o všedním životě v protektorátu je zoufale stručná a jen jako by nastiňuje tehdejší život v německém područí, několik stran o tajemném "Pérákovi" považuji za zbytečné, domnívám se, že jde o látku, kterou se zabývá třeba časopis ABC, možná Enigma:-).

Když už se p. Liška tolik rozepsal o osobě Hitlera, mohl přinést i některé "maličkosti" ze života Himmlera, který s kancléřem tvořil jakousi "dvojosobu", v knize je sice nastíněné, že k sobě měli nesmírně blízko ("byli dlouho duchovně spjati"), ale ničeho bližšího se čtenář (opět!) nedopídí!

Za velikou záhadu se dá považovat i spojení SSSR a Třetí říše a jejich pakt s tajnými dodatky, rovněž i postoj Západu a "podivná válka". Proč vůbec druhá světová válka mohla vypuknout, je pro leckoho ta největší záhady ze všech...

Kdybych musel knihu ohodnotit stejně jako kantor žáka ve škole, dal bych jí čtyři mínus, na jednu stranu je mi to líto, jak jsem uvedl, úvod mě totiž nabudil - zbytek knihy však mé očekávání neuvěřitelně zklamal...


rutto45
13.06.2021 3 z 5

Kniha nie je napísana zle, uvádza mnoho dolňujúcich informácií, ktoré v iných prameňoch nenájdeme, ale autor v niektorých kapitolách kladie viac otázok a dohadov než odpovedí.

Papik.21
05.07.2020 5 z 5

Kniha se od jiných knih, které se zabývají tématikou druhé světové války, liší tím, že přináší zajímavé doplňující informace a postřehy, které dokreslují známé události. Nejedná se tedy o pouhou dějepisnou knihu.

DomYell
26.11.2019 4 z 5

Precteno behem par hodin..az tak me to chytlo a nepustilo. Troska nedavne historie zabanou formou psana a se zajimavym rozlozenim radku na strance, ktere se skutecne cte excelentne:)

Evišťátko
07.03.2019 4 z 5

Každá kniha připomínající zvrácenost nacismu je čtení hodná. Zapomínat by se nemělo.

Veríňák
10.08.2017 3 z 5

Některé kapitoly (formování Hitlerovi osobnosti, spekulace o Heydrichově smrti, ..) plus přidané výňatky z historických dokumentů byly velice zajímavé. Kniha je psaná čtivě, ovšem mnohdy jsou některé informace velice repetitivní a občas na mě styl psaní působí opravdu jako zajímavěji psaná učebnice dějepisu :)

gsjvsj
18.03.2017 3 z 5

Četl jsem od Lišky 12 knížek, z toho asi 5 o 2 sv.
Autor pouze vzal pár kapitol ze svých knížek a vytvořil z toho knížku novou.

Indysa
08.02.2016 4 z 5

Kniha je velice pěkně zpracovaná :) O druhou světovou válku se zajímám již delší dobu, ale i přesto jsem zde zjistila spoustu nových věcí :) Jedinou věc, kterou bych autorovi vytkla je, občasné opakování faktů, kde vysvětluje, či udává nějakou situaci kterou objasnil pár kapitol zpět, ale jinak velmi čtivé :)

Pablo Kral
26.07.2015 4 z 5

Hned v první kapitole jsem se údivem div nesvalil, když jsem se dozvěděl, že mladý Hitler údajně nejméně jednou užil peyotl a dostal se tak díky tomuto psychedeliku do stavu jakéhosi vytržení, od kterého již nebylo daleko k magii a zahrávání si s temnými silami. Nu budiž... vždyť efekt této drogy je poplatný osobnosti uživatele. Avšak později už to nebyl jen peyotl, co Hitlerovu osobnost formovalo, či lépe řečeno depravovalo. Těch psychotropních agens bylo spíše čím dál více. Tak mě napadá: Je zajímavé si uvědomit, že prostřednictvím vlivu nejrůznějších "psycho-látek" na Fürera byly ovlivňovány osudy Třetí Říše, celé Evropy, i vývoj největší války v dějinách. A bylo by ještě zajímavější, kdyby existovaly - a byly odtajněny - lékařské záznamy o tom, co přesně a v jakých dávkách Hitler užíval, od kdy, jak dlouho, jak často, jakým způsobem ... atd. Tolik můj šok.
Jinak autor knihy splnil moje očekávání, četba uplývala na vlně zajímavých faktů, které sice "nevoněly" novotou, ale jako opakovačka z oblasti zločinů nacismu to bylo opravdu zajímavé. Rovněž panu Liškovi děkuju za zařazení šestnáctistránkové přílohy, kde se cituje z dobových dokumentů. Autorovu tvorbu dobře znám a mám ji rád, a tak mi ani moc nevadilo, že těch záhad se v knize opravdu mnoho nepořešilo. Vidím to na 89 % a v hodnocení dávám silné a pěkné čtyři hvězdy!

cori
28.11.2011 3 z 5

Kniha by se spíše než záhady druhé světové války měla jmenovat vybrané kapitoly z dějin protektorátu a nacismu. Autor se v devíti kapitolách snaží nalézt odpovědi na otázky jako např. kdo měl prospěch z Heydrichovy smrti, kdo dal rozkaz k vyhlazení Lidic, co skrývá štěchovický poklad, zda Hitler opravdu spáchal sebevraždu, zda byl poválečný odsun Němců pomstou a další.
Tři vložená intermezza o tom, co předcházelo vzniku protektorátu, o všedním životě v protektorátu a o kauze popírání holocaustu lze použít jako studijní text např. k přípravě na maturitní zkoušku, stejně tak jako textovou přílohu, která obsahuje výňatky z dobových dokumentů (např. Mnichovské dohody, nástupnického projevu R.Heydricha, politické závěti A. Hitlera).