Záhady českých dějin

Záhady českých dějin https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193442/bmid_zahady-ceskych-dejin-DNh-193442.jpg 4 53 9

Záhady českých dějin série

1. díl >

Autor předkládá čtenáři sedmnáct témat z české historie, témat, k nimž se pojí řada nejasností, mýtů a dezinformací. Čtenářsky přitažlivou formou podává ke každému z nich shrnutí obecně více či méně známých fakt a dokládá je citací historických pramenů. Rozebírá je, nepřesnosti uvádí na pravou míru a seznamuje čtenáře s nejnovějším stavem bádání. Mnohdy nabízí vlastní překvapivé závěry a vysvětlení.... celý text

Přidat komentář

čef
01.03.2021 4 z 5

Autor se opětovně zabývá některými historickými událostmi na našem území a snaží se zde soustředit na pravdivé vysvětlení některých z nich. Oceňuji snahu o přiblížení těchto starodávných příhod dnešnímu čtenáři a přál bych si jejich opětovné oprášení., ale o to se už asi musí pokusit někdo jiný.

Nibiru
11.04.2020 3 z 5

Je to moje první knížka od pana Bauera, která rozebírá záhady některých historických událostí z našich dějin. Myslím, že se autor dost drží dobových kronik, nakonec z nich i hodně cituje, a jsem nakloněna i mnohým jeho hypotézám, ačkoliv je nemůže doložit důkazy. To ovšem tradiční historici taky ne, takže i když se s nimi v názoru na věc liší, neznamená to, že nemusí mít pravdu:-). Ať si sám čtenář vybere, se kterou verzí se ztotožní. Z mých zkušeností vím, že např. tradiční archeologové (a teď mám na mysli obecně zkoumání původu lidstva, civilizace a dávných památek), pokud se jim nějaký artefakt "nehodí" do jejich akademického klišé, tváří se, že ho buď nevidí, anebo ho označí za podvrh, a skončí někde v muzejním depozitáři. Celá dávnověká historie lidstva se odehrála jinak, než jak je psáno v učebnicích, tak proč by země Koruny české měly být výjimkou?


Macek58
27.01.2020

Klasické pohodové čtení. Stokrát odložená kniha a stokrát jsem se k ní vrátil.

Hospodyňka
13.02.2019 2 z 5

Těmto knihám říkám "čekačky" a opravdu se hodí při příležitostech, kdy sedíte nervózní v čekárně třeba u zubaře. Hlava se čtením zaměstná, byť obsah v ní neutkví a někdy se i zasmějete. Je to rozhodně lepší, než si prohlížet letáky o paradentóze.

Rup
04.05.2018 2 z 5

ad kratochwilova: Kdo má rád historii, obloukem se takovýmto knihám vyhněte, je to bulvár a jako takový se to musí číst.
Pro pobavení dobré, pro poučení nikoli. Nedoporučím, bo by to leckdo mohl brát vážně, viz komentáře níže.

kratochwilova
15.11.2017 4 z 5

Některé pasáže jsem četla opakovaně, něco ne. Kdo má rád historii, zkuste..

Vidlička
20.10.2017 3 z 5

Záhad a navíc historických není nikdy dost. A pan Bauer se jimi zabývá rád :-).

vincek1
02.10.2016 4 z 5

Témata z dějin našeho národa, která se stále objevují v podání různých autorů. Co autor, to trochu jiný pohled a proto já osobně mám tenhle druh literární tvorby rád. Doporučuji, není to sice beletrie, ani literatura faktu, ale je to pěkné čtení.

minirock
30.11.2011 4 z 5

Kniha mě docela zaujala, dozvěděl jsem se věci, které byly v učebnicích dějepisu popisovány jinak. Vražda na Tetíně, Slavníkovský masakr, ztracené panské hlavy - naše dějiny opravdu nebyly žádná idylka ale někdy docela drsný horor. Nebo proč na přelomu 16. a 17. století během třiceti let vymřely po meči nejvýznamnější české rody? A jak se mohl z jazyka Jana Nepomuckého po 6 stoletích vyklubat kus mozku, to je fakt záhada.