Záhada v Haut-Brion

Záhada v Haut-Brion https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106305/bmid_zahada-v-haut-brion-106305.jpg 3 16 7

Krev na vinici série

1. díl >

Záhada v Haut-Brion uvádí sérii detektivních příběhů Krev na vinici, jejímž hrdinou je odborník na pěstování vinné révy a výrobu vína Benjamin Cooker. Ten je často vyhledáván ke konzultacím. Při této práci se setkává nejen s mnoha problémy, ba záhadami odborného charakteru, ale také s takovými, které mají kriminální podstatu. A tak jeho příběhy poskytují nejen napětí očekávané od detektivního žánru, ale též seznamují se staletou kulturou i moderními metodami výroby vína a tradicemi nejznámějších vinic Francie. Ve skladu panství Moniales Haut-Brion se dějí podivné věci. Ve stínu slavných zámků zde zraje velká záhada.... celý text

Žánr:

Vydáno: , Baronet
více info...

Přidat komentář

Ira13
20.12.2021 2 z 5

Útlá knížka s lehkou detektivní zápletkou. Občas trochu zbytečné popisy, takže v závěru by byla ještě kratší. Přečíst se dala, ale nijak zvlášť neupoutala

soukroma
17.09.2021 3 z 5

Autoři se snažili v útlé knize představit Haut-Brion ze všech možných úhlů - nejen z hlediska vinařství, ale historie, zeměpisu, kultury (včetně místních malířů či spisovatelů)... Záhada byla jen doplňkem, protože se odehrála uvnitř některých sudů s rodícím se vzácným vínem. Čte se rychle, obsah zajímavý, byť ne obzvlášť napínavý.

Poslední slova knihy:
"Dobré knihy jsou jako dobrá vína. Je třeba jich být hoden a zasloužit si je."


Hobo
06.08.2018 3 z 5

Víc než o detektivku jde o vinařskou novelu. Zvlášť mě zaujaly pasáže o moderní době, ničící tradiční vinařskou krajinu. Jedna ukázka:
"Plnou hubu teorií, slavný Le Corbusier, ideologický podvodník, komunistický nadutec, který se prodával majitelům, aby nastavěl králíkárny pro proletáře. Kašlu na ty prodavače iluzí, kteří kážou sociální spravedlnost, psance této země, lidský rod a všechno to svinstvo a kteří se přitom cpou a plní si kapsy penězi. A navíc nám, pane, pořád kážou morálku a dávají nám lekce o tom, jak máme žít. Nikdo nikdy neposlouchá ty, kteří opravdu myslí, protože myslet, to vždycky znamená škodit. ….. Bylo by potřeba vyhodit do povětří všechny ty univerzity a školy, kde už nikdo neumí latinsky a kde si všichni myslí, že Roland Garros byl tenisový hráč. ….. Le Corbusier miloval slávu, medaile a peníze. Ten zmetek nenáviděl obyčejné lidi. Nic o nich nevěděl. Protože lid, to smrdí, je to cítit potem, nadělá to spoustu dětí, neumí to správně mluvit."

jarin58
07.12.2017 4 z 5

Knížku bych nebral ani tak jako detektivku,ale příjemné čtení to je.

woodward
04.12.2017 5 z 5

Moc příjemná detektivka, zvlášť když člověk má rád víno a dobré jídlo. Pak vám ani nevadí, že tam jaksi chybí mrtvola - jedinou obětí je víno, dobrá pověst a prosperita dobře zavedeného vinařství. Ale k zaujetí příběhem bohatě postačí i záhada bez krve. Pro vyznavače akčního běsnění a temných surovostí to ovšem asi není to pravé. U mě osobně zpočátku vyvolávala obavy nutnost číst tohle ryze francouzské vyprávění v angličtině, ale člověk si zvykne. Už se těším na další pokračování.

TeaPeter
01.01.2016 3 z 5

Ta kniha byla hodně krátká a jednoduchá. Zápletka velmi nepřekvapivá - velmi brzo předvidatelná. Ale jako nenáročné čtení o vinařích na francouzském venkově to bylo příjemné.

Selinute
03.10.2012 4 z 5

Přijemné čtení pro volný čas s popisem nádherných francouzských vinic. Seznamuje nás s pěstováním a výrobou vína a jelikož je to i detektivka, poskytne nám i chvilky napětí.

Autoři knihy

Jean-Pierre Alaux
francouzská, 1955
Noël Balen
francouzská, 1959

Kniha Záhada v Haut-Brion je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce6x
Chystám se číst3x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x