Záhada rukopisu

Záhada rukopisu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503733/bmid_zahada-rukopisu-xO5-503733.jpg 4 71 25

Zmizelý rukopis může odhalit dávná tajemství a změnit přítomnost. Vězení Fresnes, rok 1940: Margot, bývalá komorná z luxusní vily na Riviéře, skončí ve vězeňské cele s novinářkou Joséphine. První dostala trest smrti za vraždu, druhá je členkou protinacistického odboje. Když později společně strádají v pracovním táboře, vzájemná náklonnost a důvěra jim pomohou přečkat nejhorší okamžiky. Domů se však vrátí jen jedna z nich. Paříž, současnost: Evie žije s dospívajícím synem v Paříži, kde provozuje obchůdek s vzácnými knihami a botanickými tisky. Život by byl skvělý, jenže ona právě oplakává lásku svého života. Z truchlení ji vytrhne příprava výstavy o manželově pratetě Joséphine Murantové, slavné autorce detektivních románů. Evie se zalíbí myšlenka strávit poslední krásné léto se synem, a tak spolu odjíždějí do Joséphininy vily na Azurovém pobřeží, kterou zdědili. Tam Evie začne rozplétat nitky dávné vraždy a s nimi i málo známý příběh Francouzek, které byly během nacistické okupace vězněny v Německu. Román, který umně splétá minulost s přítomností, je zároveň něžný a jímavý příběh ženského přátelství, obětí, ztrát, ale i příslibů nových lásek.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The French Gift , 2021


více info...

Přidat komentář

SumýšIrena
03.03.2024 3 z 5

Kniha je lepší než Nefritová lilie, ale na 4* to podle mě není. Hlavní zápletku jsem uhodla hned na začátku. Podle mě v knize mohlo být víc odboje a mnohem méně příběhu ze současnosti.

JaninaV.
29.11.2023 5 z 5

Tato kniha mě bavila více, než Ztracené klenoty. Oddechový román se odehrává ve dvou liniích - součastnost a minulost (válka) - ta mě teda bavila více. Vždy mám problém se čtením, pokud se prolíná více etap, ale tady mi to nevadilo. Kniha se krásně četla a byla to taková oddechovka do vlaku.


DericCaster
02.11.2023 4 z 5

Záhada rukopisu je spíše oddechový román, který nás zavede z části do současnosti k pozůstalosti slavné spisovatelky. A z části do válečné minulosti.

Ta historická linka mne bavila mnohem více, než ta současná. Také mi přišlo, že na můj vkus má příběh moc kudrlinek, ale cílová skupina budou spíše ženy a těm to asi přijde fajn. Z počátku mi dělalo trochu problém se začíst, ale tak od třetiny už jsem otáčel stránku za stránkou.

Celkově se mi ale knížka líbila a určitě ji můžu doporučit ke čtení.

Aghatte
28.10.2023 2 z 5

Opět střídáni postav a časových dějů, noví autoři už jinak ani psát neumí. Dost mi to vadí.
Už při čtení anotace bylo jasné, co se asi stane, a stalo.
Nic originálního, ale budiž. Současná linka mě nebavila vůbec, ta tam ani být nemusela, stačila by léta válečná.
Přátelství v nelidských podmínkách je vždy čtivé téma, a neoprávněně odsouzeni bojující za rehabilitaci bezmoc a beznaděj, když všichni vědí, že to neudělala, a lžou a lžou, na to nemám nervy.
Šlo to. Ale znovu bych už knihu nečetla, ani si ji nekoupila. Vracím do knihovny pro další čtenářky.

Szilvia1
06.08.2023 5 z 5

Třetí knížka autorky je napínavý,i když to není detektivka.Je to příběh o dvou dívkách,které se navzdory krutostem okolo nich odehrávájí spřátelí na život a smrt.Autorka umí pěkně napsat příběhy tak,že nás čtenáře vubec nepustí(musíme číst a číst).Líbila se mi v příběhu jak minulá ale i ta součásná část,ale ta minulá byla zajímavější-napínavější(podle mě).

Čenichnaknihy
29.07.2023 5 z 5

Je to sen snad každého knihomola. Váš milovaný nežijící autor napsal svůj první rukopis pouze do šuplíku, nakladatel ho totiž tehdy odmítl a nikdo teď neví, kde je záhadné prvotině konec, ani co v ní tehdy bylo. A vy máte šanci po ní pátrat.

Hlavní hrdince příběhu Evie se tohle poštěstí. Sice nepátrá v minulosti své oblíbené autorky, nýbrž v životě manželovy pratety Joséphine, která byla slavnou autorkou detektivních románů. K ruce má dokumentaristu Clementa, takového Indiana Jonese ve světě literatury.

Kromě toho, že společně čmuchají v poznámkách svérázné spisovatelky a hledají tajné skrýše v podlaze i v nábytku, noří se stále hlouběji do minulosti.

Autorka tak rozvíjí příběh ve dvou časových rovinách. V přítomnosti i v krutých časech druhé světové války, kdy ti nejstatečnější Pařížané organizují odboj proti nacistům a Joséphine se dostane do vězení, kde sdílí celu se služebnou Margot, která je obviněna z vraždy.

Knížka je tak kombinací detektivky, protože se společně snažíme přijít na to, jak to bylo s případem Margot, historického románu a pro čtenářky se tu najde i jemná romantická linka. Všechno ale skvěle vyvážené a nutno říct, že v závěru i výborně vypointované.

alexis818
16.07.2023 5 z 5

Moc hezký příběh.

stesti.s.knihou
10.07.2023 4 z 5

Záhada rukopisu je přesně takový ten styl románu, který já můžu. Jediný problém je, že knížek s podobným schématem mám načteny, troufám si říct, desítky, proto mě už nepřekvapí tolik, jako čtenáře, který na něco podobného není zvyklý.
Něco málo k obsahu:
Současnost - Evie řeší pozůstalost po zesnulém manželovi. To zahrnuje i dořešení majetku po manželově pratetě Joséphine, slavné francouzské spisovatelce. Čím více informací o minulosti Evie odhaluje, tím více si uvědomuje, že vše, čemu s manželem věřili, je jinak.
Minulost: Joséphine se během svého pobytu ve vězení velmi sblížila s Margot, služebnou odsouzenou za vraždu. Proč Joséphine byla ve vězení? Proč se z vězení nakonec dostala jen jedna z nich? Jak celá historie Margot a Joséphine ovlivnila současnost?
Tyto dvě dějové linky se prolínají a postupně skládají celkový obrázek. Příběh může zpočátku působit lehce zmateně, po pár kapitolách ale vše začne zapadat na své místo. Grandiózní vyvrcholení (mě to tedy, přiznám se, napadlo už v průběhu čtení) oslazené třešničkou na dortu, tedy zasazením příběhu do mé milované Paříže. Moc mě bavily kapitoly z ženské věznice a pracovních táborů - mám ráda, když romány přináší i nějaké historické informace a rozšiřují tak můj přehled.
Sečteno podtrženo, líbilo se mi to moc; pro mě je tenhle koncept už tak nějak lehce odhadnutelný, ale věřím, že pokud toho nemáte načteno více, kniha vás nadchne.

Len2očka
17.05.2023 4 z 5

Knížka,která se opravdu povedla,knížka,která vás chytí za srdce.

Ellis03
16.05.2023 5 z 5

Za mě to bylo pekne a velmi zajimave čtení. Sice tam bylo par okamžiku, kdy prechod mezi vzpomínkami a soucastnosti byl tak rychlý a nejasný, ze mi chvíli trvalo se zorientovat, ale to je jen detail. Jako celek jsem byla spokojena. Určitě zkusím i další knihy autorky.

josska
03.04.2023 5 z 5

Moje první kniha autorky a moc se mě líbila,dvě časové roviny,láska,těším se na další knihy autorky.

TheMelorry
01.04.2023 5 z 5

Od autorky je to pro mě v pořadí třetí kniha a u každé další nepatrně zvyšuji hodnocení. Tentokrát si kniha vysloužila plný počet, a to proto že jsem z ní naprosto nadšená. Propojení současnosti, minulosti za 2. světové války ve francouzském odboji a pracovních táborech... pátrání po nepatrných stopách, detektivní motiv. To vše knihu ozvláštňuje. Navíc hlavní postavy, které přirostou k srdci se zajímavými životními osudy.
Autorka prostě umí skvěle, čtivě a zajímavě psát. Je vidět, že si s danou dobou a dobovými reáliemi dává velkou práci a její rešerše jsou opravdu důkladné.

bábuška
21.02.2023 4 z 5

Zajímavě podaný příběh tří žen, Margot, Evie a Joséphine, pouze dvě svede osud během války ve věznici Fresnes, poté při deportaci do Německa do továrny na viskózu. Další osudy všech tří s časovou odlišností se odehrávají na Azurovém pobřeží a v Paříži. Dějová linka celé knihy se zaobírá knihami v různých podobách. V celém románě převládá od prvních stránek láska ke knihám.

ydnac
20.02.2023 5 z 5

EVIE ODHALUJE TAJEMSTVÍ MINULOSTI

Chystá se na výstavu slavné spisovatelky Joséphine (prateta jejího zesnulého manžela), poskytuje dosud nezveřejněné materiály a nachází staré dokumenty, poznámky a dopisy, které mnohé osvětlují.
Současnost se prolíná s rokem 1939. S osudem Margot – mladé dívenky pracující ve vile Sanara. Je odsouzena za vraždu a ve vězení se potkává právě s Joséphine, tehdy bývalou novinářkou, spolupracující s odbojem.
Jejich životy prošly utrpením, ponížením, byly vystaveny krutosti a nebezpečí.

JEJICH SETKÁNÍ BYLO OSUDOVÉ.

Kniha se velice dobře četla, ráno jsme začala a do večera jsem prostě musela vědět, jak to dopadne J
Vždycky mě velice dojmou osudy silných a statečných žen.
Znovu a znovu žasnu nad nezdolností a velkou vůlí přežít válku.
Doporučuji.

veruptackova
10.02.2023 4 z 5

V nejnovější knize australské autorky Kirsty Manning najdete typ příběhu, který funguje: dvě časové linie, srdceryvný příběh a snahu vyrovnávání se se ztrátou blízké osoby. Tentokrát je však osvědčený koncept ozvláštněný záhadou, která je potřeba odhalit a má až detektivní prvky.

Musím říct, že mě mile překvapilo, že se jedná poměrně o útlou knihu, která však rozhodně neskrývá jednoduchý a zbytečně krátký příběh. I když jsem ten pravděpodobně nejzásadnější zvrat odhadla, absolutně mi to nevadilo a kniha měla moji pozornost od začátku do konce. Přiznávám, že více si mě získala linka z minulosti, která byla podle mě skvěle vymyšlená, propracovaná a jejíž hrdinky mi více přirostly k srdci.

Paja1709
01.02.2023 4 z 5

Opět pěkná kniha.Mam rada knihy kde jsou dve casove linie.Od autorky mam přečtené všechny tři knihy,ale pořád u mě vede Nefritová lilie.

Renike
19.01.2023 5 z 5

Jo..to bylo krásné! Dám šanci i dalším 2 knihám autorky :)

zuzana2599
11.01.2023 5 z 5

Záhada rukopisu mě nadchla ! Možná nejvíc ze všech tří autorčiných knih. Je to skvěle namíchaný koktejl minulosti i přítomnosti, jedinečný, originální i důmyslný příběh ! Příběh, který čtenáře zavede nejenom do krásné vily na Azurovém pobřeží, ale i do vězení Fresnes, kde skončily obě hrdinky, Josephine i Margot. Kdo je ve skutečnosti úspěšná spisovatelka Josephine ? Jaké skrývá tajemství ? Vynikající čtení !
Příběh o odvaze a statečnosti, ale i o síle přátelství ! Neodložitelné a poutavé čtení !

bookcase
11.01.2023 5 z 5

Tak já půjdu proti předchozím komentářům, ve mně Záhada rukopisu zanechala asi největší dojem ze všech tří autorčiných knížek, proč, to netuším, i tu jednu věc jsem tušila už od počátku. Dotkla se mě hodně, příběh Margot a Josephine asi víc než ten Eviin, bylo mi líto všech zmařených nadějí a toho, co se jim dělo. Těším se na další počin Kirsty Manning.

Mlsnákočka
03.01.2023 3 z 5

Po přečtení Nefritové lilie jsem měla asi přehnané očekávání a Záhada rukopisu mě zas až tak nenadchla. Připadalo mně to nějak plytké a neuspořádané. Musím říci, že tady mě více bavila linka ze současnosti a vlastně až na posledních sedmdesát stran jsem byla hodně zklamaná.