Zadrátovaný svět

Zadrátovaný svět https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367554/bmid_zadratovany-svet-KjR-367554.jpg 4 28 9

„Zabili mi mámu. Máminy ruky bych se nikdy nepustila ... Musela jsem utéct, ale máma mě držela... Moc silně. Nevím, jak se mi to povedlo, ale nakonec jsem se vysmekla. A utekla jsem do stodoly. Věřil bys tomu? ... Já jsem tam mámu nechala. Věřil bys tomu?“ Chtěl jsem jí říct, že to chápu. Jenomže co jsem mohl chápat? Když jsem ty příběhy poznával, trýznily mě jen málo, a při oživování minulosti jsem cítil hlavně napětí. Ale věřil jsem tomu. A přesto stále nevěřím, že se něco takového mohlo stát. Že lidstvo mohlo klesnout k takovým ohavnostem. Kdo by mohl být tak zlý? Kdo může odpustit takové ničemnosti? Věděl jsem jen jedno: chci se o minulosti své rodiny dozvědět víc. Autor knihy Noah Lederman se rozhodl odhalit tajemnou minulost svých židovských prarodičů pocházejících z Polska. Jako jediní ze svých rodin přežili druhou světovou válku, přežili ghetto v Otwocku, koncentrační tábory Majdanek, Osvětim, Bergen Belsen, Ravensbrück. Po válce založili rodinu a emigrovali do USA. Lederman vyrostl v míru v Americe ke konci dvacátého století. Ale cítil, že potřebuje znát své kořeny s rozumět tomu, co babička s dědečkem prožili. Po několik let tak skládá střípky z vyprávění své babičky, ze svých cest po Evropě po místech, kde byly koncentrační tábory, z návštěv památek holokaustu a ze vzpomínek pamětníků, které při svém hledání objevil. A hrůzná minulost ožívá.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , BizBooks
Originální název:

A World Erased , 2017


více info...

Přidat komentář

japam
10.05.2021 2 z 5

Kniha se mi moc nelíbila i se mi huře četla.

Nedomova.em
30.12.2020 3 z 5

Nevím proč, ale tato kniha se mi moc nelíbila. O holocaustu jsem toho přečetla už hodně, ale do této knížky jsem se nejdříve nemohla vůbec začíst, potom to už šlo, ale často jsem nechápala různé výrazy v jidiš (některé nebyly přeloženy) a příběh se občas zadrhával. Na druhou stranu si cením toho, že se autor i po mnoha neúspěších nevzdával svého pátrání a otázek ohledně života svých prarodičů v koncentračních táborech a rozhodl se napsat jejich příběh, aby lidé nikdy nezapomněli.


LBZ
26.05.2019 4 z 5

Holokaust pohledem třetí generace. Tím kniha do určité míry výjimečná. 40 stran méně by dle mého názoru knize prospělo.

Ramsgate
08.12.2018 5 z 5

Kniha střídá silné okamžiky se slabšími. Zkrácením by zůstala jenom ta síla
a emoce. Nikdy více! Pozor, opět jsou mezi námi jedinci, kteří by byli schopni
to vše zopakovat Čím více lidí si tu knížku přečte, tím menší budou mít šanci.

cori
01.07.2018 3 z 5

Vnuk se snaží od prarodičů vypáčit informace o holocaustu, který přežili, ale bezvýsledně - vždy toto téma zamluví. Teprve po smrti dědečka se mu podaří na základě svých cest po Evropě (Polsko, Maďarsko, ČR) babičku trochu rozmluvit. Kniha je hlavně vyprávěním vnuka o tom, jak se snaží vypátrat minulost svých prarodičů a jak si začíná uvědomovat souvislosti celé rodinné historie. O konkrétních osudech jeho prarodičů se čtenář dozví jen střípky, což mě trochu zklamalo.

ČR očima amerického Žida: Praha byla hvězdou České republiky, země, která visela jako drobek lejna na konečníku, jenž se táhl mezi hýžděmi Německa a Polska.

Polsko očima amerického Žida: Stovky obytných domů byly natřeny pastelovými barvami, vypadalo to vesele jako v Miami Beach. Z balkónů byly vidět černé baráky, plynové komory a krematorium. Každý den tam snídali v Majdanku. Nedokázal jsem pochopit, jak někdo mohl postavit domy jen kousek od tábora. Ale Poláci přece museli někde bydlet. V této zemi bylo tolik míst, kde se vraždilo. A kdyby parlament dovolil stavět jenom tam, kde nebyla genocida, Poláci by mohli žít snad jen v cizině.

Sotek43
14.06.2018

Knížka byla skvela, pokud se to vzhledem k tématu hodí napsat.

TerezaJágrová
02.06.2018 4 z 5

Ze začátku jsem se do knihy nemohla začíst,ale později mě to začalo bavit a knihu jsem neodložila. Kniha je napsaná formou vyprávění. Znám asi lepší knihy na toto téma,ale i přes to se mi kniha líbila.

Iwíček
27.05.2018 5 z 5

Autorův styl je svěží a ryze výpravný. Kniha se dá použít coby skvělý pramen, jenž monitoruje smutné události a pobyt v koncentračním táboře. Nedočtete se tu žádné odborné informace. Autorovým zdrojem byly ryze prameny orální historie (tj. vyprávění pamětníků).

Missynka
22.03.2018 3 z 5

Zadrátovaný svět se mi nečetl zrovna nejlépe. Děj hodně přeskakoval a já nebyla schopná se pořádně začíst. Je určitě dobré nezapomínat a obdivuji autora za to, že zanechal odkaz svých prarodičů. Za mě se ale v knize nic moc neudálo a nejedná se o jednu z těch zajímavých knih tohoto žánru. Rozhodně znám lepší, čtivější a takové, které vás skutečně vtáhnou do děje.

Štítky knihy

Židé antisemitismus zkreslování vzpomínek holokaust, holocaust přeživší holokaustu

Autorovy knížky

Noah Lederman
americká
2018  74%Zadrátovaný svět

Kniha Zadrátovaný svět je v

Právě čtených2x
Přečtených44x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce64x
Chystám se číst77x
Chci si koupit23x