Zadní dvorek Ameriky: USA a Latinská Amerika od Monroeovy doktríny po válku s terorem

Zadní dvorek Ameriky: USA a Latinská Amerika od Monroeovy doktríny po válku s terorem https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68309/bmid_zadni-dvorek-ameriky-usa-a-latinska-WiM-68309.jpg 4 8 3

USA a Latinská Amerika od Monroeovy doktríny po válku s terorem. Spojené státy zasahují do záležitostí Latinské Ameriky už téměř dvě století. Jejich zásahy na obranu bohatých a mocných podkopávaly demokracii a brzdily hospodářský rozvoj. Kniha Zadní dvorek Ameriky vypráví dějiny těchto intervencí. Grace Livingstoneová je novinářka specializující se na problematiku Latinské Ameriky. Byla reportérkou Guardianu ve Venezuele, pracuje pro BBC World Service a je dopisovatelkou listů Observer, New Statesman a Tablet.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Politologie, mezinárodní vztahy

Vydáno: , Grimmus
Originální název:

America’s Backyard: The United States and Latin America from the Monroe docrine to the war on terror , 2009


více info...

Přidat komentář

ondra2
09.03.2019 3 z 5

Jako hlavní nedostatek bych viděl značně jednostranné protiamerické pojetí a přístup autorky, která všude vidí imperialistický přístup. V řadě případů má nepochybně pravdu, ale trochu odstupu a občasný neutrální pohled by neškodil. Ten se dostavuje až v závěru knihy v souvislosti s otázkou kulturních vlivů USA a Latinské Ameriky na sebe navzájem. Kniha se věnuje i vlivu USA na protidrogovou politiku států na jih od nich a v negativním hodnocení se shoduje se závěry knihy Honba za zapomněním.

Hobo
03.03.2015 5 z 5

Není divu, že má český národ poněkud zmatek v pohledu na světové dění po komunistickém vymývání mozků. Vše, co nám bylo vštěpováno, jsme okamžitě zavrhli a své hodnocení obrátili naruby. K tomu přispěla ještě invaze v r. 1968, která záporný vztah k Rusku jako říši zla ještě umocnila. Nicméně platí, že sovy nejsou tím, čím se zdají. RF není SSSR a nedivím se, že se nechce stát "zadním dvorkem Ameriky".
Vyplatí se proto tuto knihu pečlivě přečíst. A ačkoli jsem měl takový slabý pocit, že autorka fandí levicovým myšlenkám, nelze zpochybňovat fakta, která uvádí. Bezesporu užitečná publikace pro naše zmatené české duše.
Druhý důležitý poznatek, který jsem při četbě učinil, je fakt, že se nevyplácí hodnotit z pozice levice-pravice. Jakkoliv se považuji za "pravičáka", jediné relevantní hodnocení může být učiněno jen z jedné pozice: z pozice pravdy. Neboť pravičáci lžou stejně jako levičáci, učiní-li svou pozici z hlediska ideologie. Takové vidění pak vědomě i nevědomě oklešťuje pravdu, jen aby si ideolog udržel tu svou. Ideologie je pak cesta k fanatismu. Tak tomu Livingstoneová nepodlehla.


Thrawn89
02.02.2015 5 z 5

Vždycky mě pobaví, když v souvislosti s krizí na Ukrajině naše média vykreslují Rusko jako říši zla, která nedá svým sousedům pokoj a vnucuje jim svoji politiku i vojenskou silou, zatím co dobrodinci zpoza velké louže šíří svoji svobodu a demokracii. Mezinárodní politika je a vždy bude pouze střetem velmocí, ať jde o Rusko nebo Ameriku účel světí prostředky. Hra na hodné a zlé je pouhopouhou ideologií.

Štítky knihy

USA (Spojené státy americké) zahraniční politika Latinská Amerika

Autorovy knížky

2011  88%Zadní dvorek Ameriky: USA a Latinská Amerika od Monroeovy doktríny po válku s terorem

Kniha Zadní dvorek Ameriky: USA a Latinská Amerika od Monroeovy doktríny po válku s terorem je v

Právě čtených1x
Přečtených10x
Doporučených2x
Knihotéce2x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x