Zadná izba

Zadná izba https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401496/bmid_zadna-izba-Pbf-401496.jpg 4 100 28

William Wisting série

< 13. díl >

Keď náhle umiera bývalý minister zahraničných vecí Bernhard Clausen, zavolá si inšpektora Wistinga samotný generálny prokurátor. V chate špičkového politika sa totiž po jeho smrti niečo našlo. Niečo, čo je v absolútnom rozpore s tým, ako Clausen žil a pracoval. Nebol azda tým angažovaným a poctivým politikom, za akého ho všetci mali? V hre je nielen jeho povesť, ale aj povesť krajiny, a preto treba pristupovať k vyšetrovaniu diskrétne. Tajným vyšetrovaním poveria práve Wistinga, ktorý do tímu prijme aj svoju dcéru Line. Ako novinárka sa môže pýtať na veci, na aké sa on ako policajt pýtať nemôže. Okrem znepokojujúceho nálezu v chate politika začne všetkých zaujímať predovšetkým jedna vec: Čo sa stalo s mladíkom, ktorého videli naposledy živého pri Gjerskom jazere? Po odpovedi na túto otázku pátra aj Adrian Stiller, špecialista na otváranie starých prípadov. Wisting a Stiller rýchlo zisťujú, že nemajú na výber – ak chcú rozlúsknuť tajomstvo zadnej izby, musia spolupracovať.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Premedia
Originální název:

Det innerste rommet , 2018


více info...

Přidat komentář
BohyněKuchyně
BohyněKuchyně
07.02.2024 4 z 5

Mám trochu problém s knihami, které vycházejí v sérii a nečetla jsem je v tom pořadí, ve kterém vycházely. Jenže Horst jich vydal s komisařem Wistingem tolik, že už se mi nedaří je všechny sehnat. Tak jsem začala postupně těmi, které jsem sehnala. Wistingovy případy mě moc baví, autorův rukopis je pro mě dobře čitelný a příjemný.
Případ s názvem Zadní pokoj startuje smrtí úspěšného politika a Wistingovou tajnou misí. Na jeho chatě se totiž našel fakt balík peněz a Wisting má za úkol odhalit odkud peníze pocházejí. Kostlivce z minulosti mu pomáhá opět odhalit vyšetřovatel Adrian Stiller, z oddělení dlouhodobě nevyřešených případů. A nejen on, ale i Wistingova dcera Line, kterou teda nemám ani trochu ráda. Z mého pohledu se chová nezodpovědně a totálně kašle na svou malou dceru. A to já fakt nesnáším.
Každopádně případ je super, žádný krvák (to mi nevadí, spíš naopak).

85098211
85098211
07.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Série případů s Williamem Wistingem má tak trochu kolísavou kvalitu, proto mne tato kniha zaujala o něco méně než ta předchozí, která se mi do rukou dostala před časem. I přesto je to ale hodně zajímavé čtení. A o co tam tedy vůbec půjde? ;-) Bývalý politik Bernhard Clausen sice zemře přirozenou smrtí, ale na jeho chatě je nalezena obrovská částka peněz, o které nikdo neví, jak se tam dostala a hlavně, proč by ji měl někdo takový potřebovat? Wisting se tedy ujme vyšetřování a brzy vyjde najevo, že k loupeži došlo již v roce 2003 a tenkrát byl případ odložen jako nevyřešený. Do všeho se zapojí i jeho dcera Line, která (samozřejmě) nesmí zůstat stranou ;-). Záhy je jasné, že zemřelý Clausen ztratil brzy po sobě dvě blízké osoby - a sice po tragické nehodě syna a posléze také manželku, která zemřela na zákeřnou nemoc. Wisting i Line tedy musí odhalit, zda tyto události nějak s krádeží peněz souvisí...
Kniha je bohužel lehce zdlouhavá, a proto jednu hvězdičku ubírám. Ale jinak se mi moc líbí nejen samotné vyšetřování, ale (a to hodně) osobní linka s Wistingem, jeho dcerou Line a malou vnučkou. To jsou opravdu milé vsuvky v jinak vážném příběhu. No a i z tohoto důvodu si další setkání určitě ujít nenechám ;-).


manteca8619
manteca8619
05.12.2023 3 z 5

Musím říct, že já si hlavního hrdinu Williama Wistinga fakt oblíbila. Jeho další případ je obalen politickými vlákny. Zemře bývalý ministr zahraničí a Wisting je povolán aby okoukl jeho chatu u jezera. Náhodou se v ní najde par krabic plných peněz a tak se rozjíždí vyšetřování. Do toho na povrch vyplouvají i informace o dávno odleženém zmizení mladého rybáře. Souvisí spolu oba případy?
Upřímně já u detektivek prostě mám raději klasické vraždy, než ti politicky zaměřené, takže kniha mě nadchla tak na půl. Co ale musím autorovi vypíchnout je, že prostě píše tak dobře, že i tak sem ji přečetla až do konce. A taky i když se jedná o sérii tak autor krásně popisuje veškeré vazby a vztahy mezi postavami, takže vlastně vůbec nevadí když některou z knih vynecháte.

Mabie
Mabie
22.02.2023 3 z 5

Knihu jsem si vybrala kvůli ČV a i když děj je dobře promyšlený, všechno logicky navazuje a na náhodu se tu moc nehraje, politiku v literatuře většinou nemusím. A té tu bylo na moje gusto hodně. A nejsem ani příliš velký fanda severských detektivek. Trochu mi vadilo velké množství vedlejších postav a také nelibozvučná jména, takže celek byl nepřehledný.
Zhruba od poloviny knihy to sice získalo spád i větší čtivost, ale konec mě neuspokojil - motiv byl “skoro” reálný, ale čekala jsem prostě víc.

tereza_p
tereza_p
11.01.2023 4 z 5

Druhá kniha ze série Odložených případů se mi četla výrazně lépe než kniha první a také se mi víc líbila. Děj odsýpal svižně, sice se také trochu dalo odhadnout, jak to asi dopadne, ale rozhodně to nebylo tak očividné jako v případě první knihy. Ocenila jsem i napínavější a akčnější závěr knihy. Těším se na další knihu ze série.

Vikk
Vikk
15.09.2022 4 z 5

Taková Horstova klasika. Na jeho knížkách je nejlepší, že jsou uvěřitelné, krásně popisují vyšetřovací proces a nekoná se žádná za vlasy přitažená a přehnaná akce. A to je bohužel i jejich největší slabina, protože občas ta akce trochu chybí. Já ale čtu jeho knížky ráda, i když si z nich člověk třeba nesedne na zadek. Co nemusím je postava Wistingovi dcery novinářky, která mi není moc sympatická a připadá mi, že se chová nelogicky a nezodpovědně... Jinak konkrétně u tohoto dílu se mi moc líbí zamyšlení nad tím, čeho všeho je "spořádaný a bezúhonný" občan schopen, pokud se dostane do nešťastné životní situace.

Simstr
Simstr
12.09.2022 5 z 5

Pro mě jeden z nejlepších norských krimi spisovatelů. Příběh Wistinga a jeho dcery Line mě vždycky krásně vtáhne do děje na první dobrou. Mohu jen doporučit veškeré knihy této série.

Benny215
Benny215
02.05.2022 4 z 5

Napínavé a čtivé, bohužel jsem se trochu ztrácel v postavách

MiskaMa
MiskaMa
26.04.2022 5 z 5

Druhá kniha ze série Odložené případy se mi líbila o něco méně než Katharinina šifra. Ale pořád je to dost dobrá detektivka, napínavá a jak se píše v předchozích komentářích, nijak drastická. Hlavní postavy vyšetřovatele a jeho dcery jsou mi sympatické. Už se těším na další díl.

Kanimůra2
Kanimůra2
26.02.2022 4 z 5

První díl se mi líbil, druhý taky. Je to poklidná detektivka, není tak drastická jak tu někdo psal. Mimo jednoho případu vlastně dost klidná. Na dnešní dobu... Mě se četlo dobře. A rozhodně budu pokračovat

Anasa
Anasa
01.01.2022 4 z 5

Druhý díl v sérii Odložených případů. Zůstávají hlavní postavy, současný případ se prolne s jiným a celý Wistingův tým se snaží spojit nitky a najít souvislosti. Tenhle díl je napínavější než předchozí Katharinina šifra. Ovšem také brutálnější, to mne poněkud zklamalo. Trochu jsem se také ztrácela v postavách podezřelých a svědků, skoro bych potřebovala nástěnku jako novinářka Line. Neuspokojil mne závěr, konkrétně dedukce vyšetřovatelů ohledně motivů pachatele. Možné to je, ale trochu přitažené za vlasy.

ennlady
ennlady
20.12.2021 3 z 5

No tak bohužel, tohle nebylo nic pro mě. Sice poměrně napínavé a pěkně psané, ale asi nejsem v té správné cílové skupině.

ctenarkaEva
ctenarkaEva
14.12.2021 3 z 5

Knihy tohoto autora se mi líbí, i když tento díl se mi zdál trochu slabší než jiné.

konicekbily
konicekbily
13.11.2021 4 z 5

Očekávaným stylem mne autor zasvětil do dalšího případu rodinného tandemu pana Wistinga a jeho dcery Liny při objasňování původu nalezených zahraničních peněz. Zápletka je chytře vymyšlená a hezký popis postupného vyšetřování ve spolupráce policisty a novinářky se mi líbil. Možná je tam až mnoho vedlejších postav, ale to se při vyšetřování běžně stává, že musí být prověřeno spousta osob při získávání nových, k případu se vztahujících informací.

zdendula31
zdendula31
18.08.2021 5 z 5

Dost dobrá kniha,přečetla jsem během dne.

Lenny33
Lenny33
15.07.2021 4 z 5

Ne tak zdařilá detektivka jako první díl této série, ale stále velmi dobrá kniha.
Na mě byl děj místy až moc chaotický, hlavně kvůli nespočtu jmen, které si čtenář musí zapamatovat. Byly jich vážně desítky a navíc norská, takže jsem povětšinou ani nevěděla jak je přečíst, a tudíž bylo obtížnější si je i zapamatovat pro další vývoj děje - a že autor se alespoň párkrát vrátí snad ke každému jménu, které v knize zmíní.
Jinak opět vše skvěle promyšleno, napětí postupně graduje až k dechberoucímu závěru, kde se všechny dílky skládačky spojí dohromady.

magnolia
magnolia
17.06.2021 5 z 5

Mohla bych okopírovat komentář uživatelky alžběta4340, včetně poslední věty.
Detektivky čtu málo a když už, tak mám ráda takové, kde vyšetřovatel není alkoholik a neřádí v nich sadističtí vyšinutci. Takže - moc dobré to bylo (četla jsem, kde se dalo a nemohla přestat).

Vilma232
Vilma232
04.06.2021 4 z 5

První kontakt s tímto autorem, ale určitě ne poslední. Zajímavá zápletka a vyšetřovatel neoplývá žádnými mimořádnými schopnostmi ani vlastnostmi.

astra3
astra3
20.05.2021 4 z 5

Pomalejší detektivka. Na konci mi trochu vadilo, že W. Wistingovi některé naprosto jasné věci nedocházely a ohrozil dceru i vnučku.

alzbeta4340
alzbeta4340
20.05.2021 5 z 5

Detektivka, která se hodně zaměřuje na popis vyšetřování. Autor si drobně vypomáhá podrobným popisem běžných činností všech zúčastněných - děj je ale dobře promyšlený, logicky navazující a náhoda zde hraje jen podružnou roli. Postupně se spojují dva kriminální případy, aby se společně objasnily.
Zadní pokoj je teprve má druhá přečtená kniha od J. L. Horsta, všechny ostatní plánuji dočíst.