Záchytný bod

Záchytný bod https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488916/bmid_zachytny-bod-TKf-488916.jpg 4 22 11

Štěstí si tě najde... když si na něj počkáš. Aneta se právě nastěhovala do nevalného pražského bytu, rozešel se s ní kluk a vyhodili ji z práv. Teď se její dny skládají z monotónního kolotoče směn v butiku, donáškového jídla a dost pochybných schůzek. Její dospělý život zkrátka vypadá úplně jinak, než jak si ho malovala. Přesto se nevzdává a snaží se zase přiblížit snu o právničině a teplém rodinném krbu. Najde své místo ve světě a smíří se s tím, že máloco vychází podle plánů?... celý text

Přidat komentář

Emma27
05.08.2023 2 z 5

Takový zvláštní normalní příběh ze života. Pusobilo to na me až moc depresivně.

sypalek
15.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Je to autentické, čte se to svižně. Půjčil jsem si ji náhodou, vhled do hlavy trošku trhlé hrdinky, na kterou se v počátcích jejího mládí sesypaly první větší problémy tak nějak všechny zaráz baví.

SPOILER: Čekal jsem, že hlavní hrdinka udělá razantní krok, nějakou velkou změnu ve svém životě. Že jí dojde, že ty její úzkosti můžou být způsobeny právě tím, jak se drží špatného člověka - partner, který sice peníze má a na povrchu se jeví jako fajn člověk pro život, ale reálně si ji do života vůbec nepustí a ona ač se snaží, každým svým pokusem o sblížení mu spíše narušuje soukromí, které si on tak střeží. A taky jsem čekal, že ji dříve dostihne pravidelné pití, které v začátku knížky je jen na párty a ve společnosti, ale pomalu prosakuje i do pravidelného pití po domácku.
Končí to tak jako v životě, kde taky často nejsme schopni udělat razantní krok a spíš se přizpůsobujeme změněným okolnostem.


SynD
25.06.2023

(SPOILER) hlavní hrdinka je uvěřitelná a živoucí, neexistující příběhová struktura ji ale bohužel postrkává od ničeho k ničemu a odnikud nikam. když jsem se blížila konci této (tlusté) knihy, zajímalo mě, jak na tak malém prostoru autorka příběh smysluplně zakončí - a čím?

k žádnému smysluplnému konci, neřku-li pointě ale nedošlo. proběhne peripetie se sestřiným těhotenstvím, které jako kouzlem změní rodiče z pitomců v pečující dospělé. následuje výlet do Rakouska, končící na psychiatrickém oddělení. pak sestra porodí v rámci jednoho velkého vypravěčského klišé (prasknutí vody ve výtahu, prvoporod hotový za 2 hodiny). a o něco později jede hlavní hrdinka s kočárkem, jí zmrzlinu - a šlus. kniha končí, jakoby autorce doslova vypadl počítač z ruky rovnou do kanálu.

tedy se nedozvíme, co je za vlažností a neustálými absencemi partnera hlavní hrdinky, ani zda v zoufalém vztahu vytrvá... nedozvíme se nic!

nechápu, a proto taky snižuju hodnocení o 1 hvězdu. plus mě nakrklo, že po detailním popisu, jak se musela hrdinka svlékat u návrhářky a jak ji tato zálibně osahávala, už o šatech na samotné party nepadlo jediné slovo.

AndreaP.
15.01.2023 3 z 5

Rozhodně nejsem cílová skupina této knihy, neb hlavní postava je ve věku mých dětí. Nechápu, jak se mi kniha vůbec připletla do hromádky v knihovně, nicméně asi to tak mělo být. Četla se velmi dobře, je to prostě oddychovka, u které jsem naprosto vypnula, krátké kapitoly, stylově ironický humor tomu dodává šmrnc. A navíc se člověk i poučí, jak vlastně panická ataka ze života může udělat peklo. Takže shrnuto a podrženo, "naivní" literatura pro mladé, která ale při dobrém načasování chytne i starší čtenářky.

Danago
10.09.2022 1 z 5

Dost sama sebe nechápu, že jsem knížku dočetla. Rozhodně nejsem cílová skupina a opravdu jsem nepochopila, co se nám autorka snažila říct. Nějak jsem postrádala smysl celé knížky, pro mě to rozhodně nebylo.

gabriela3565
01.07.2022 5 z 5

Dostala jsem jako dárek a přiznám se, že podle vzhledu bych po knížce asi sama nesáhla. Ale chytila mě hned, líbil se mi lehce ironický styl. Že máte čekat na štěstí? O tom to naštěstí vůbec není. Hvězdu navíc dávám za předčené očekávání.

Dresia
30.06.2022 2 z 5

Přišlo mi to jako přepis deníčku trochu starší puberťačky, evidentně nejsem cílová skupina a sáhla jsem vedle.

Janis060
27.05.2022 5 z 5

Svěží čtení ze života. Přečteno za 3 dny. Sympatická hrdinka se postupně pere s rozchodem s partnerem, prací v obchodě a v advokátní kanceláři a nakonec zvládá i náročné studium na VŠ, přestože trpí panickou atakou.

Ralemo
18.04.2022 5 z 5

Moc hezky napsaná kniha, od začátku vás vtáhne do děje a nejde se odtrhnout. Sympatická Aneta hledá štěstí svého života, poté co projde rozchodem, opustí práci a snaží se začít nový život. Děj byl přehledný, zajímavý, najdou se i menší dramata v životě hlavní hrdinky. Najde nakonec Aneta štěstí? Konec je takový otevřený, každý si pod pojmem štěstí může představit něco jiného. Každopádně kniha určitě stojí za přečtení a budu se těšit na další knihy od této autorky! :)

Slůník
10.04.2022 4 z 5

Nevím, jestli ho hrdinka našla, ale její hledání bylo sympatické.

Zuzulinka
03.04.2022 5 z 5

Krásně a čtivě napsaná kniha. Líbil se mi příběh mladičké Anety. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Vřele doporučuji přečíst!

Štítky knihy

pro ženy

Autorovy knížky

2022  75%Záchytný bod

Kniha Záchytný bod je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce47x
Chystám se číst20x
Chci si koupit3x