Zachráňte Amelie

Zachráňte Amelie https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384771/mid_zachrante-amelie-eqt-384771.jpg 4 16 3

JEDEN LIST, JEDNA PROSBA… Rachel Kramerová dostane počas pobytu v Nemecku záhadný list s prosbou od dávnej priateľky. Kristine, manželka dôstojníka SS Gerhardta Schlicka, si uvedomuje meniacu sa situáciu v spoločnosti a obáva sa, že manžel považuje ich dcérku Amelie, ktorá je od narodenia hluchá, za škvrnu na svojom árijskom rodokmeni. … ODHALÍ TEMNÚ PRAVDU… Rachel, ktorej Schlick kedysi dvoril, vie, že je nebezpečný rovnako ako hákové kríže, ktoré visia na berlínskych budovách ako čierne pavúky. Má podozrenie, že jej otec, popredný odborník v eugenike, vie o Hitlerových plánoch s ľuďmi, ako je Amelie, ktorých režim považuje za nehodných života. Keď sa odváži preskúmať jeho tajné dokumenty, odhalí aj šokujúce tajomstvá o vlastnej minulosti a rodine, ktorú nikdy nepoznala. … KTORÚ SA ROZHODNÚ VYNIESŤ NA SVETLO ZA KAŽDÚ CENU. Rachel, ktorú si SS vezme na mušku, sa obráti o pomoc k Jasonovi Youngovi, ambicióznemu americkému novinárovi a pochybnému spojencovi, ktorý jej a Amelie pomôže utiecť z mesta vďaka kontaktom v odboji. Všetci traja sa ukryjú v bavorskom mestečku Oberammergau, známom svojimi pašiovými hrami, kde Jason a Rachel riskujú životy – a pozývajú k tomu aj iných –, aby zachránili neznámych ľudí, ktorých si tak veľmi obľúbili.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , i527.net
Originální název:

Saving Amelie , 2014


více info...

Přidat komentář

bábuška
04.04.2021 5 z 5

Příběh nám začíná v roce 1939, američanka Rachel je vychovávaná jako ve vatičce. Až ji její otec, vědec výzkumného ústavu vezme na cestu do Německa a tam zjistí, že otec pracuje společně s Němci na výzkumu "eugeniky" a ona sama je obětí. Dozvídá se o Hitlerově plánu zbavit se mimo Židů i dětí s jakoukoli vadou jak tělesnou tak duševní, aby nezabírali místo silným a zdravým, kteří jsou národu prospěšní pří budování nového Německa. Po zjištění že na ní samé je rozpracován v Mengeleho ústavu pokus s dvojčaty, od otce uprchne a ukrývá se na venkově pod bavorskými Alpami, spolu s malým děvčátkem, které mělo skončit v ústavu pro nepotřebné děti. Ve vesnici se setkává s Leou. svým identickým dvojčetem i se svou babičkou. Gestapo je jí stále na stopě, hranice jsou neprodyšně uzavřeny a není žádná možnost útěku. Podaří se to až v červnu 1940, za pomoci nekolika vesnických kněží, odvážných obyvatel a amerického novináře, kdy jí i jedné židovské dívce pomohou přejít horskými stezkami do Španělska a dál do Portugalska a lodí do Ameriky. V knize se setkáme a mnoha osobami jak z řad gestapa, vesnickými obyvateli i jejich krušnými dny v té době. Kniha je to krásná, škoda, že nebyla přeložena i do češtiny.

Jurajovamaka
05.02.2021 4 z 5

Slabé....knihu som si podľa názvu a tematiky predstavovala úplne inak...autorka ma sklamala na plnej čiare...dej chaotický, autorka rozvíja príliš veľa bočných dejov a ďalších postáv, vďaka čomu ide hlavná téma knihy do úzadia...na konci autorka rýchlo dej ukončí, čo je škoda, pretože tam by som si vedela predstaviť rozvinúť dej do detailov, čím by stúpla jeho napínavosť. Pri čítaní som mala pocit, akoby som čítala učebnicu z dejepisu a taktiež mi vadilo prílišné zasadenie náboženskej tematiky do deja, ktorý tvorí 80% príbehu, čo je na škodu..


Jacinda123
29.11.2019

Celkom dobra kniha. Námet zaujímavý. Len mi vadilo strašne nesympaticka hlavná hrdinka. Buď sa správala ako kôň s klapkami na očiach alebo ako rozmaznané sebecké decko.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) sluchové postižení eugenika hluchota

Autorovy knížky

Cathy Gohlke
americká
2018  81%Zachráňte Amelie

Kniha Zachráňte Amelie je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce46x
Chystám se číst10x
Chci si koupit4x