Zachovaj si zdravý rozum

Zachovaj si zdravý rozum https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476416/bmid_zachovaj-si-zdravy-rozum-1xh-476416.jpg 4 40 10

Zachovaj si zdravý rozum je kniha o ľudskom mozgu, ktorý sa nestihol prispôsobiť dnešnému zdigitalizovanému svetu. Dospelí dnes venujú mobilom priemerne štyri hodiny denne, u mladých sa tento čas pohybuje medzi štyrmi až piatimi hodinami. Pri písaní tejto knihy sa autor snažil zistiť, ako na nás tieto zmeny vplývajú.

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , barecz & conrad books
Originální název:

Skärmhjärnan , 2019


více info...

Přidat komentář

katakomb
03.04.2024 5 z 5

Doporučuji všema deseti. A zvlášť oceňuji výborný překlad a bravurní korekturu

kedlis
17.03.2024 4 z 5

Četla jsem nejdříve "Proč se cítíme špatně, když se máme tak dobře?", takže určité věci pro mě nebyly novinkou, ale celkově jsem to brala jako doplnění a rozšíření informací o sociálních sítích.
Hansen to umí zkrátka podat i pro úplného laika a jeho přístup k věci se mi opravdu líbil. Především informace o tom, jak nás ovlivňuje i jen samotná přítomnost mobilu na stole mě opravdu překvapily. Sociální sítě jsou zkrátka past a to tahle kniha byla psaná před obrovským boomem tiktoku v roce 2021, o jehož následních se dočteme za pár let a odvažuji se tvrdit, že vůbec nebudou pěkné. Drobným mínusem je opakování jistých informací ve vícero kapitolách.


Peace
13.10.2023 5 z 5

"Pro 99,9% vašich předků bylo extrémně nezvyklé, že by se ocitli v situaci, kdy měli jídlo, bezpečí a ochranu s vidinou do budoucna. Příroda nás nestihla přizpůsobit přebytku, který nás teď obklopuje, a tak se dál strachujeme a pátráme po nebezpečí, i když bychom už nemuseli."

Opravdu hodně zajímavé a čím dál aktuálnější čtení. Chvílemi se mi až tajil dech, jak moc nás technologie ovládají, aniž bychom si to uvědomovali, což je o to nebezpečnější. Knihu bych zařadila do povinné četby!

KaLiBi
22.08.2023 4 z 5

Jako tohle, to je bomba! Spousta nových informací a řekněme vědeckých poznatků podaných čtivou formou. Hodně super čtení, ze kterýho jsem zas o kus moudřejší.
"Po 99% času znamenal stres pro živé tvory na této planetě tři minuty hrůzy, po nichž je konec buď s vámi, nebo s vaším protivníkem. A co děláme teď? Reagujeme stejnou stresovou reakcí na třicet let trvající hypotéku."

čerweek
03.09.2022 4 z 5

Prínosná publikácia švédskeho psychiatra, ktorá je zameraná na negatívny vplyv moderných technológii na našu psychiku, výkonnosť, spánok a v neposlednom rade aj zdravie... Obálka a názov českého prekladu na jednej strane určite zabezpečia pozornosť potencionálneho čitateľa, na druhej strane môžu byť trocha mätúce. Kniha sa určite nezameriava vyložene len na Instagram, ale komplexne analyzuje vplyv nadužívania smartfónov dospelými a deťmi, či už sú to sociálne siete, emaily, smsky alebo hry. Autor počas celej knihy podkladá svoje tvrdenia výsledkami zo štúdií (rozsah použitej literatúry je na tak malú knihu naozaj široký), čím ju posúva viac na úroveň odbornej publikácie ako prostej eseje. Ako človeku, ktorý je zvyknutý čítať prehľadové práce a odborné publikácie mi to nevadí, avšak nie som si istý nakoľko bude kniha príťažlivá pre bežného čitateľa, ktorého môžu postupne začať kvantá čísel a odkazov na výsledky štúdií unavovať. Je to trochu škoda, že forma knihy nie je, ako hovoria Česi, viac "čtivá", pretože obsahuje naozaj dobré postrehy a zistenia, ktoré by mali vedieť všetci (nad)užívatelia šikovných telefónov. Otázne je či sa Instamozgu podarí cieľovú masu (zámerne píšem masu a nie skupinu) aspoň sčasti osloviť a zabezpečiť tak potrebnú osvetu...

Dresia
27.12.2021 5 z 5

Dozvěděla jsem se mimo jiné, že když jsem věčně nervózní a neurotická, tak je to z hlediska evoluce výhra, a za to autorovi děkuji! :)))

Márinka
20.10.2021 4 z 5

Jako dlouholetá trenérka paměti dávám této publikaci devět bodů z deseti. Jeden bodík ubírám za neadekvántní název a obálku. Obojí asociuje Instagram, což není hlavní téma.

hu_87
19.09.2021 5 z 5

Skvělé a zajímavé čtení zaměřené na moderní technologie, takže nejen na instagram, jak se může z obálky zdát :) Spoustu zajímavostí a zajímavých studií v souvislosti s používáním telefonům (třeba jak telefony ovlivňují naši pozornost - i když je máme třeba jen položené na stole, nebo zda se žáci s mobilem v kapse toho naučí víc nebo míň než skupina, která ten mobil dá pryč?), ale co hlavní - autor nezapomíná na evoluci, takže vše vysvětluje i z tohoto prostého hlediska. Proč se v minulosti vyplatilo být roztěkaný nebo uvažovat nad těmi "horšími scénáři" (dnes spíš náběh na generalizovanou úzkost), případně proč bylo výhodnější se nacpat potravou k prasknutí? Ve výsledku mají technologie mnoho neblahých vlivů, jak na dospělé, tak na malé děti, které jsou bohužel těmto technologiím vystatováni už prakticky odmala.
Je to celé takové hezké shrnutí toho, za co vše (potenciálně) může přemíra používání technologií a proč je reálně výhodné mobil raději nepoužívat, než ho používat.
Samozřejmě autor nezapomíná i na různé výhody technologií (učení autistů sociálním interakcím třeba), takže to není pouze ve stylu očerňování této tzv. moderní doby. Nechybí ani kritické myšlení a uvažování, co bylo dřív: slepice nebo vejce?

adorjas
15.07.2021 3 z 5

Autor je známy svojou prvou knihou Dobehni svoj mozog, ktorý som teda nečítala. Táto kniha bola fajn, ale nejako hlbšie myšlienky vo mne nenechala a preto hodnotím priemerne.
Viem, že nadmerné používanie mobilu je škodlivé? Viem.
Viem, že by som nemala čumieť na mobil pred spaním? Viem.
Viem, že by som mala filtrovať digitálne média a chrániť sa pred dezinformáciami? Viem.
Dodrožujem to? Snažím sa.

V rovnakom čase som čítala aj knihu Lži, médiá a mozek (Nutil) a tá kniha ma bavila viac. Táto kniha bude asi viac sedieť čitateľom, ktorých podobný žáner- laická literatúra faktu baví.

verka5083
14.07.2021 5 z 5

Úžasná kniha, která se čte jedním dechem. Krásné vystihuje dnešní situaci. Kniha je určena jak pro laika, tak i pro psychologa.