Začátek

Začátek https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421041/bmid_zacatek-oFB-421041.jpg 5 154 50

Psycholožka Vanda Berková slyšela za dobu své praxe stovky příběhů – smutných, veselých, zdánlivě nemožných, ale i tragických. Představuje nám šest lidí, kteří jí odkryli svůj osud… a nejde jim jen pod kůži, ale až do morku kostí, doslova na krev. Vrací je ve vyprávění na ZAČÁTEK jejich životního příběhu, a tím se dostává k jádru problému, který je zavedl do její ordinace. Příběhy čtyř žen a dvou mužů jsou sondou do každodenního chodu zdánlivě běžných rodin – a Vanda pomalu obnažuje rány, aby se mohla podílet na jejich zacelení. Hlavní postavy knihy ZAČÁTEK nechávají čtenáře nahlédnout do svých duší, emocí a pocitů. Inka byla coby novorozeně odložena v krabici od margarínu u dveří přerovské porodnice… a u nožičky měla jen lístek s telefonem na biologického otce. Halinu poznamenal příběh samotářské mámy, jež se s ní uzavřela ve svém světě – na samotě nad Děčínem. Na Borise dopadlo břímě prarodičů, kteří nedokázali přijmout ruského zetě, a on tak nese následky tragédie, kterou mu na smrtelné posteli prozradí dědeček. Jolana, milenka ženatého muže, se na sklonku života dozvídá o podvodu, což ji srazí na kolena… a navíc se musí vyrovnat se svým „hříchem“ z dětství. Frederika nezvládla svou dávnou touhu ovládat lidi jako loutky – jako ty, jež ji v dětství naučili vodit v přerovském loutkovém divadle. A Matouš žije bezproblémový život; tedy až do jistého jara, kdy mu dcera představí svou novou kamarádku, která navždy zasáhne do života rodiny.... celý text

Žánr:
Romány , Pro ženy , Literatura česká

Vydáno: , Čas
více info...

Přidat komentář

orson
22.03.2024 5 z 5

Určitě jedna z nelepších knih, kterou jsem letos četl. Z těch příběhů až mrazí a ty zvraty a pointy jsou super. Jedna povídka lepší než druhá. Doporučuji!

Ristridin
16.03.2024 5 z 5

Paní Chalupová je prostě úkaz. Kdo nečetl její trilogii Kyselé třešně, měl by to rychle napravit. Mně se líbila natolik, že jsem se pustil i do další dřívější tvorby. Začátek je kniha, která je koncipovaná jako povídky, které všechny "vypráví" končící psycholožka. V povídkách vyprávěné příběhy si odžila prostřednictvím svých pacientů, a právě těchto šest v ní zanechalo největší dojem, protože se jedná o neobvyklé prožitky. Když se oprostím od toho, že některé příběhy byly poměrně přitažené za vlasy (ikdyž třeba ne, co já vím), tak je třeba přiznat, že autorka má perfektní fantazii, dar vyprávění a logického navazování a hlavně dokáže celý příběh dovést do takového závěru, který opravdu člověk nečeká. Nebo aspoň já byl u některých překvapený, až zaražený. To stejné dokázala i u zmiňované trilogie.
Nejedná se tak sice o nějaký počin, který by měl povznést literární scénu, ale paní Chalupová zkrátka umí a mám na ni jen slova chvály.


ziriant
19.02.2024 4 z 5

Dlouho jsem nečetla lepší povídkovou knihu. Ač tento literární útvar není úplně můj šálek kávy (mám ráda delší příběhy), zde jsem se hltavě začetla a konec každé povídky byl jaksi dojemný, překvapivý a uspokojující zároveň. Rozhodně doporučuji, krásné kombinace propracovaného příběhu s originální pointou.

hannina
04.11.2023 5 z 5

Šest příběhů z ordinace psycholožky Vandy. Jak z Bakalářů. Největší mazec je Loutkoherečka. Moje první setkání s autorkou. Určitě ne poslední.

Sarah01
21.08.2023 5 z 5

Tak tahleta povídková knížka s autorce hodně povedla, nejvíc mně asi nadobro v paměti utkví povídka Loutkoherečka. Bohužel je tato knížka poslední, kterou jsem si od paní Chalupové přečetla, protože některé ty předcházející už nemůžu sehnat, můžu jen doufat, že nakladatel je třeba někdy v budoucnu znovu vydá.
Ještě bych chtěla doplnit....níže v hodnoceních jsou zmíněny hrubky a chyby, ty jsem samozřejmě zaznamenala taky, ale spíše mi to připadalo jako chyba v tiskárně, než chyba autorky.

Kiwisska
17.08.2023 5 z 5

Líbilo se mi rozplétat jednotlivé příběhy, měla jsem vlastní domněnky, které se vesměs potvrzovaly, ale i tak to bylo působivé čtení. Nejvíce mě "dostal" příběh Loutkoherečka, z toho mi bylo místy až téměř nevolno. Skvěle napsané.

Chytuš
01.08.2023 5 z 5

Jedna z nejlepších povídkových knih, která se mi dostala do rukou. Šest různých příběhů, které volně spojuje postava psycholožky Vandy. Všechny příběhy byly zajímavé, většina s šokující zápletkou. Rozhodně nečekejte žádné veselé čtení, nicméně za pozornost tahle kniha určitě stojí. Osobně mě nejvíc "dostaly" příběhy Holka z krabice a Houbař.

Mychaela
18.06.2023 5 z 5

Hned na začátek musím říct, že povídky nemám ráda. Sotva se člověk začte do příběhu a začne se vžívat do postav, je konec. Ale povídky v Začátku jsou jiné! Jsou delší a skvěle zpracované. Každá je jedinečná a skvělá jiným způsobem. Jak už bylo několikrát řečeno, každá by vydala na samostatnou knihu. Příběhy jsou silné, některé vyloženě děsivé (Loutkoherečka). Z každé na mě dýchla dávka smutku, lítosti, bezmoci nebo nenávisti. Takže žádné veselé čtení... Ale stojí za to!
A možná jsem byla nějaká "nechápavá", ale pointa/rozuzlení mě skoro u všech vždycky dostalo. Předvídatelné mi rozhodně nepřišly.
Určitě sáhnu i po další autorčině knížce, Začátek mě navnadil :)

tittanie
18.05.2023

Hned na začátku se píše, že příběhy jsou těžko uvěřitelné.
Ale kniha se mi líbila, dobře se četla. Autorka nezklamala.

lencin
19.04.2023 5 z 5

Vzpomínky psychožky Vandy na některé její klienty. Drsné příběhy nefunkčních rodin a polámaných vztahů.

Mermaid
21.03.2023 4 z 5

Asi první kniha, kterou doporučím navzdory tomu, že nakonec nedostane plný počet hvězdiček.
Snad neprozradím mnoho, když napíšu, že všechny povídky spojují krom postavy psycholožky i složité rodinné vztahy. Zápletky jsou originální a jednotlivé příběhy mají spád. Když jsem před nedávnem četla soubor Krysí ostrov od Nesbøa, zdaleka mě nevtáhl tolik jako tato kniha.
Jenže...styl psaní není úplně vytříbený a jména postav často tak románová, až to tahá oči. S tím stylem bych nicméně řekla, že se to postupně lepšilo a snad bych si i troufla tipnout, v jakém pořadí autorka texty psala. Ovšem co je dost zvláštní jsou ty semtamhrubky. Opravdu nebyl nikdo, kdo by si všiml?
Autorka má dobré nápady (nemusí tedy ani umět uplést z ničeho bič). Takže, pokud má další v šuplíku a trochu se procvičí ve stylistice, uslyšíme o ní jako o úspěšné spisovatelce nebo scénáristce.

Dela111
21.01.2023 5 z 5

Kniha Začátek obsahuje šest povídek a bez přehánění můžu říct, že to jsou jedny z nejlepších povídek, jaké jsem kdy četla. Každá z nich by mohla být rozepsána na román, jejich náměty jsou velmi zajímavé a příběhy mají potenciál k delšímu zpracování.
Povídky spojuje postava psycholožky Vandy, která zpětně vypráví pohnuté příběhy lidí, jejichž osudy jsou námětem jednotlivých povídek. Vanda musela všechny své klienty vrátit na začátek jejich traumat, aby se mohli s něčím vyrovnat...

Námětem povídek jsou různá stále aktuální společenská témata. Do každého příběhu se čtenář ponoří hned po přečtení prvních řádků, tak moc jsou zajímavé a chytlavé. Děj je vždy plný překvapivých zvratů a pointy naprosto nečekané.
Všechny povídky jsou vynikající, nedokážu určit nejlepší z nich, jen u dvou povídek bych mohla vyzdvihnout jejich nej - Loutkoherečka je nejdrsnější a nejmrazivější a povídka Malá prolhaná bestie má tak nečekanou a až šokující pointu, že mi doslova spadla brada údivem.
Kniha Začátek obsahuje neobyčejné příběhy z obyčejného života, všechny jsou reálné. Povídky jsou napsané maximálně čtivě, svěžím poutavým stylem.
Velké doporučení.

Vendyorit
17.12.2022 5 z 5

Vyborne napsane povidky, jak uz bylo zde receno, z kazde by klidne mohl byt samostatny roman.

osuška
18.09.2022

Velmi čtivé povídky. Z každé by mohl být samostatný román.

Zuzulinka
16.07.2022 5 z 5

Moc pěkné čtení!

Kerberos
03.07.2022 5 z 5

Povídky mi nikdy moc nevyhovovaly,ale tady musím říct skvělé. Silné náměty, šokující, varující.

Doubravka1975
29.06.2022 5 z 5

Šest vynikajících, ale hodně silných povídek. Nejdrsnější pro mě byla a po přečtení zůstává první příběh Inky Majerové - Holka z krabice

aralka
03.05.2022 5 z 5

Výborně zpracované, skvělý nápad s povídkami - životními příběhy, které se propojují postavou psycholožky, ke které se chodí pacienti svěřovat se svými psychickými problémy, vnitřními bloky a životními křivdami a tajemstvími, které je tíží. Kniha je čtenářsky velmi komfortní, napínavá, překvapitá, pestrá, drží pohromadě a přesto je každý z šesti příbhů originální . Postavy jsou uvěřitelné a propracované natolik, že chvílemi má čtenář pocit, že jde o opravdové reálné osoby a jejich skutečnou terapii u psycholožky. Pro mě tato kniha doplňuje trojici nejlepších knih od paní Chalupové, ještě s Kyselými třešněmi a Pátým jablkem . Prostě super počteníčko! :-)

Lena78537
14.04.2022 5 z 5

Skvěle napsáno. Doporučuji.

lapagerie
11.04.2022 3 z 5

Několik příběhů, vyprávěných formou "sezení u psycholožky". Psycholožka Vanda vzpomíná na sezení s klienty, jejichž příběhy ji zaujaly. Skrytá traumata z dětství, výčitky svědomí, zločin. Některých vyprávějících vám bude líto, jiní vzbudí odpor. Hezky psané povídky.