Záblesk v temnote

Záblesk v temnote https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501554/bmid_zablesk-v-temnote-weW-501554.jpg 4 183 42

Keď mala Chloe Davisová dvanásť rokov, z malého mestečka v Louisiane zmizlo šesť dospievajúcich dievčat. Koncom leta sa k zločinom priznal jej otec a dostal doživotný trest. Chloe a ostatní členovia rodiny tak čelili krutej pravde, no napriek nepríjemným následkom museli žiť ďalej. O dvadsať rokov neskôr pracuje Chloe ako psychologička v Baton Rouge a pripravuje sa na svoju svadbu. Pokoj a šťastie, o ktoré roky tvrdo bojovala, má zdanlivo konečne nadosah. Škrie ju však pocit, že nemá pod kontrolou vlastný život, podobne ako jej pacienti v dospievajúcom veku. Odrazu zmizne jedno miestne dievča, potom ďalšie a spomienky na hrozivé leto z jej detstva sú späť. Je to iba paranoja, že Chloe vidí neexistujúcu paralelu s minulosťou, alebo druhý raz v živote odhalí vraha? Strhujúci debut Stacy Willingham je až do posledného riadka plný prekvapení, napätia a nezodpovedaných otázok. Jednotlivé súvislosti tak ostávajú záhadou do absolútneho konca.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Motýľ
Originální název:

A Flicker in the Dark , 2022


více info...

Přidat komentář

boeink
24.03.2024 5 z 5

Hodně mi to připomínalo Za zamčenými dveřmi, knihu, kterou jsem shodou okolností četla nedávno, ale tato vznikla dříve, takže pokud někdo opisoval, byla to Freida. Shodných prvků tam bylo víc než dost.Tahle kniha byla ale podle mého názoru promyšlenější a propracovanější, postavy mnohem plastičtěji vykreslené, uvěřitelnější.
Moje teorie o vrahovi byla opět těsně vedle, ale hezky to celé do sebe zapadlo, takže jsem spokojená. Akorát happyend tedy na konci žádný není.

Katuska88
21.03.2024 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, i když po přečtení několika desítek thrillerů už začínají být děje ohrané a opakující se. To ale není chyba knihy jako spíš moje. Během první třetiny už jsem tušila, co za tím bude. I když několik zvratů, které mohou čtenáři zamotat hlavu, tam bylo také.
Celkově hodnotím kladně, kniha se čte dobře.


Keporkakyně
18.02.2024 2 z 5

Po přečtení knihy jsem si řekla, že si taky napíšu svůj vlastní thriller. Zdá se totiž, že k psaní už není potřeba žádný talent, natožpak originální a chytré nápady.

Olous1
03.02.2024 5 z 5

Vzhledem k nízkému hodnocení čtenářů,tak mě se to moc líbilo. Čtivé, napínavé, propracované a závěr skvělý. Už od začátku mě to vtáhlo do děje a četlo se to samo. Za mě doporučuji 90%.

Michelleta
22.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Z knihy jsem byla velmi nadšená i přes pomalejší rozjezd se mi dostala pěkně pod kůži. Postava Chloé byla z mého pohledu lehce schizofrenií a nenechala mě rozhodně v klidu - občas iracionální cvokařka, co ujíždí hezky na pilulích a má věčné flash backy připomínající stín trýznivé minulosti? Velmi lákavý námět! Konec knihy byl více než strhující a z rozuzlení jsem byla překvapená. Jediné, čeho mi bylo velmi líto, ale hrdinka si to vlastně zasloužila byl konec vztahu s dokonalým Taylorem, kterého jsem celou dobu neprávem podezřívala...

Gracinka
04.10.2023 4 z 5

Po přečtení prologu jsem vůbec neměla chuť číst dál. Ten byl příšerný.
Zbytek knížky byl prima, i když Chloe mi mi c sympatická nebyla a Taylor mě vyloženě štval. Jediný sympatický mi byl Cooper.

Makůvka
24.09.2023 4 z 5

Čtivý, napínavý thriller a na prvotinu velice propracovaný a promyšlený, klobouk dolů.
Musím se přiznat, že začátek knížky mě moc nebavil a občas mě přepadla i myšlenka, že knihu odložím. Naštěstí jsem vydržela, i díky komentářům zde. Pak se příběh konečně rozjel a nabral rychlost. Jediné, co mě občas mátlo, bylo přeskakování z přítomnosti do minulosti třeba v půlce odstavce, když se hlavní hrdinka najednou v myšlenkách vrátila o dvacet let zpět.
Konec celého příběhu byl na můj vkus v tom všem trošku utopený.
Ale i tak hodnotím hodně vysoko, protože celkový dojem ze čtení byl dobrý a knížka určitě stojí za přečtení.

Varjohukka
14.09.2023 5 z 5

Tohle mě hodně bavilo a dokonale splnilo mou chuť na nějaké to napětí. Měla jsem své teorie, ale ne vše jsem trefila, takže i překvapení nakonec bylo.

beruska
04.09.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila, krásně to popsala v komentáři uživatelka Mandlevest. Hlavní hrdince jsem fandila a čekala, jak vše dopadne...
Až autorka napíše něco dalšího, ráda si příběh přečtu :) ...

Maky806
11.08.2023 5 z 5

Knížka určitě stojí za přečtení, četlo se to dobře. Napínavé od začátku do konce.

Mandlevest
15.07.2023 4 z 5

Souhlasím s většinou komentářů, hodně zamotaný thriller, pořád se něco děje, ale leckdy za cenu, že hlavní hrdinka sem tam musí podlehnout touze zapít xanax vínem, aby občas něco zaspala, případně trpěla chorobnou podezřívavostí a kniha mohla být o několik desítek stran delší :-). Něco jsem uhodla, něco ne, ale je pravda, že kniha, byť dějem trochu schizofrenní, se četla moc dobře a já přesně tohle potřebovala. Něco čtivého, napínavého a nepříliš složitého. A tak hodnotím poměrně vysoko, sedlo mi to tak dokonale, že autorce dám určitě šanci v avizované novince. Navíc mám pro tyhle jižanské romány slabost, ta atmosféra, když se povede popsat, mě vždycky baví:-).

knihyKeMne
29.06.2023 4 z 5

Klasický thriller, kde nic není, jak se zdá. Jak už psali jiní, část lze poměrně brzy uhodnout, ale rozhodně ne všechno. Hlavní hrdinka vykreslena jako psychická troska tak dokonale, že jsem cítila tu únavu ze života během čtení i na sobě (tfuj). V knize neustále prolínají časové roviny, použito je i skončení kapitol nějakým překvapením a pak zas střih o nějaký čas dál a co se dělo bezprostředně po předchozím ději, se dozvíme zas až zpětně.

Začátek knihy technicky vzato neměl chybu, po malých dávkách se dostáváme do obrazu, ale nějak mě to neuspokojovalo. Možná předsudek, protože šlo o debut? Kniha mě zaujala až později, ale konec me opět moc neuspokojil, možná to vyvrcholení přišlo moc brzo a to co bylo pak už nemělo takový efekt.

klarinka9974
31.05.2023 4 z 5

Nebylo to vůbec špatné, určitě jsem četla lepší thrillery ale i tento se řádí mezi povedené. Kniha se skvěle četla a jelikož v knize vystupuje poměrně málo postav, je jasný, že jeden z nich je vrah. Jenže, i když si myslíte, že víte, tak vůbec nevíte. Rozhodně mě to překvapilo a jestli bude mít autorka další knihy, určitě si ráda přečtu.

chrudas
30.05.2023 4 z 5

Kniha se četla dobře, autorce se povedlo po celou dobu udržovat napětí. I když čtenář brzy tuší kdo je padouch je tam stále to ale ...... není to přeci jen jinak?

Evule *
21.05.2023 4 z 5

Temný, čtivý a napínavý příběh. Tušila jsem správně a stejně jsem byla na závěr překvapená.

Komaeda
12.05.2023 4 z 5

Dobře se to poslouchalo,ale příliš natahované. Zápletku jsem uhodla

Agata1988
26.04.2023 5 z 5

Jestli byla Chloe psycholožka, tak já jsem čínskej bůh srandy. Taková tupaňa by snad měla vrátit diplom. Jako psycholožka by měla mít větší odhad na lidi a předpokládat jejich jednání.

Hella
18.04.2023 4 z 5

Dobré a to překvápko na konci? Vážně dobré. Doporučuji.

Lenka0007
13.04.2023 2 z 5

(SPOILER) Hlavní postavou je narušená paranoidní psycholožka, která se tak trochu ujme vyšetřování vražd a metodou pokus omyl označuje za vraha téměř každého, kdo jde kolem. Její otec mezitím sedí nevinně ve vězení, kam se dostal hlavně jejím přičiněním. Tak nějak jsem doufala, ze by ho mohla zajít navštívit a vše by se vyřešilo, ale protože to hlavní hrdinku nenapadlo, musela jsem si na ,,překvapivé,, odhalení pachatele počkat až na stranu 370. Nebavilo.

veronika9143
08.04.2023 5 z 5

Dávám plný počet hvězdiček, hlavně proto, že je to autorčina prvotina. Kniha je dobře zpracovaná, vrah může být kdokoliv a zároveň nikdo. Byla jsem napjatá od začátku až do konce. Nepřipadalo mi, že by se kniha nějak táhla a měla hluchá místa. Je tu dobře vykresleno, jak události poznamenají ostatní. Rodinné vztahy, láska, nenávist.
Myslím si, že určitě stojí za přečtení a budete u ní příjemně napjatí.