Záblesk světla

Záblesk světla https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291530/bmid_zablesk-svetla-sZR-291530.jpg 4 128 47

Léto roku 1990. Jones Riddell nedávno zbankrotoval a po neshodách s manželkou se rozhodli pro dočasné odloučení. Teď přivádí svého syna Trevora do Riddell House, monumentálního rodinného sídlo vypínajícího se nad rozlehlém pozemku nad Pugetovým zálivem u Seattlu, jehož výstavbě kdysi padl za oběť čarokrásný les. Jones sem přichází s jediným cílem – přesvědčit svého otce, trpícího Alzheimerovou chorobou, aby sídlo prodal. Záhadný a trochu i strašidelný dům je plný tajemství, a tak Trevor při zkoumání tajných schodišť a podzemních katakomb narazí na ducha, který má s domem své plány – přírodě vrátit to, oč byla obrána. Chlapci však nikdo krom jeho dědečka nevěří. Jeho odvaha postavit se tváří v tvář temné minulosti svých ziskuchtivých předků se však ukáže být jedinou možností, jak celou rodinu zachránit…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Thrillery

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

A Sudden Light , 2014


více info...

handpa
handpa
21.05.2023 1 z 5

Pro mě jedna z nejhorších knih co jsem kdy četl plná Deus ex machina momentů - aneb když nevíte co se zápletkou, pošlete tam ducha. Postavy v průběhu knihy několikrát mění své charaktery, chovají se nelogicky a iracionálně. Stejně tak celý příběh je postaven na nanejvýš nepravděpodobných základech. Přeskakoval jsem celé pasáže popisů, kniha je opravdu natahovaná, napínavá jen místy.
30% jen za to, že jsem ji zvládl s vypětím sil dočíst.

Luigi1
Luigi1
19.05.2023 3 z 5

Tak to bylo moooc prodlužovaný které této knize vůbec nepomohlo naopak


Kexina
Kexina
24.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Kniha s velkým potenciálem, kterého ale autor nedokázal využít. Škoda. Prvních cca 250 stran je doslova o ničem, jen bezmyšlenkovité opakování "je tu jakési tajemno, které tu ale být nemůže, ale já vím, že tu je a něco znamená ". Zpočátku je to zábavné, po čase to bohužel hodně omrzí. Celkově se autor nemohl rozhodnout,jestli chce psát duchařinu, nebo psychologický román, nebo něco úplně jiného, a podle toho styl taky vypadá.
Naštěstí druhá polovina knihy je mnohem živější a zajímavější,takže přečtení nelituji.
Spoiler:
Jen natvrdlost bratra Jonese mi lezla na nervy celou knížku a jeho "hrdinné sebeobětování" na konci bylo až trapné. Aspoň Serena měla dost prostoru a hodně jsem ji fandila.

speciale88
speciale88
22.04.2022 5 z 5

Hezké čtení, zajímavý dej. Konec mě trochu zamrzel ale i tak pěkná oddechovka.

marus123
marus123
24.11.2021

fanj kniha ,pekna obalka

latanya34
latanya34
16.11.2021 5 z 5

Záblesk světla je kniha, která vás na začátku jejího příběhu vtáhne a až do poslední stránky nepustí. Míchá se v ní humor, tajemno a dětská naivita, čímž vzniká pro čtenáře ojedinělá kombinace příběhu, na který bude ještě dlouho vzpomínat.
Díky velkým částem kapitol, které byly věnované popisu prostředí či pocitům, se můžeme do vypravěčovy role ještě více vcítit a vše si realističtěji představit a ponořit se tak víc do samotného příběhu. V knize po celou dobu panuje velmi zvláštní atmosféra, takže budete kolikrát napjatě očekávat, když se už po dlouhém klidu něco zásadního odehraje – děj tak bude mít rychlý spád.Dále pak tu nebude nouze o nečekané zápletky a situace, kdy si budete na sto procent myslet, že znáte odpověď na otázku, která se vám honí hlavou, ale budete úplně vedle. Příběh rozhodně patří mez originální četbu, kterou uděláte radost každému milovníkovi napínavých a inteligentních knih. Gart Stein si bude po celou dobu zahrávat se čtenářovou myslí a připraví pro něho příběh, který z hlavy jen tak nedostane.

solange
solange
08.11.2021 5 z 5

Tuto knihu mi půjčila kamarádka s tím, že při čtení mívala mrazivý pocit, tak ať si ji rozhodně přečtu. No, upřímně první částí jsem se celkem těžko prokousávala. Zbytek knihy jsem však přečetla jedním dechem. Zvědavost, jak vše dopadne, vítězila. Hlavním hrdinou je 14 letý chlapec. Dle jeho chování, myšlení bych řekla, že bude starší. Přišel mi vyspělejší, vnímavější na svůj věk. V knize je celkem dost detailních popisů ale jinak je příběh napínavý s prvky tajemna. Setkáme se zde s rodinnými tragédiemi, duchy a láskou. Do poslední chvíle člověk netuší, jak kniha dopadne.

hol58186
hol58186
03.11.2021 5 z 5

Obvykle sice duchařské příběhy moc nečtu, ale jednou sem si řekla proč ne, a půjčila jsem si Záblesk světla. Autor píše se sympatickou lehkostí, a slova na papíře působí silně naléhavým dojmem, až to ve vás vyvolá tíživý dojem. Postavy autor vykreslil mistrně, a neméně dobře s nimi zacházel. Během čtení jsem byla v nestálém napětí, a prostě jsem potřebovala vědět, jak to dopadne. Je to skvělá rodinná sága.

Kimmy69
Kimmy69
23.09.2021 2 z 5

Bohužel mě příběh nebavil, konec divný, ale pěkná čeština

pavlusa025
pavlusa025
08.11.2020 4 z 5

Hezké čtení :)

růžovámakrela
růžovámakrela
09.10.2020 4 z 5

Jako kdyby autor nevěděl jak začít, první polovinu se děj vlekl od ničeho k ničemu, pokusů o hlubokou filozofii bylo už trochu moc. Závěr mě ale dostal - dočkala jsem se mrazivě gradujícího příběhu o posedlosti, postavy přestaly žvanit a začaly jednat, kolečka se rozhýbala, všechno do sebe zapadlo a já nestačila zírat. Doporučuju.

pejty
pejty
12.09.2020 3 z 5

Celkem zajímavě pojatá kniha, která bohužel neudrží kvalitu po celou dobu. Kdyby autor příběh trochu osekal a zkrátil, myslím že by udělal dobře, protože přeci jenom tak obrovské záhady okolo domu se neděli a mě to jako čtenáře přestalo v půlce knihy bavit a musel jsem si dát na pár týdnů od knihy odpočinek. Celkově ale musím uznat, že se mi příběh líbil a zase jsem jednou také přečetl něco trochu odlišného od zaběhnutých žánru.

kercah
kercah
13.05.2020 3 z 5

Jako u spoustu komentářů ani já jsem od této knihy moc neočekávala. Poslední dobou se mi do rukou dostali takové ne moc čtivé knížky, proto tato byla příjemnou změnou. Dobrá tematika s vyvíjejícím se dějem. Kniha se velice dobře četla. Za mě příjemná oddechovka .

michaela.22
michaela.22
07.04.2020 5 z 5

Od knihy jsem příliš nečekala, ale velice mne překvapila. Snadno se četla, děj napínavý od samého začátku, fascinující ukázka lidských vztahů i povah. Duchařina, kterou rozhodně doporučuji.

menalinda
menalinda
03.03.2020 4 z 5

Tajemství rodu Ridellů s napínavým dějejem a tajemnem.Prima oddechovka.

Gweny
Gweny
09.10.2019 5 z 5

Nečekala bych, že kniha, která tu nemá kdoví jak skvělé hodnocení, mě zasáhne takovým způsobem, jako tahle.
Začátek mě sice nijak neoslovil, ale pak jsem se do knihy začetla vždy na dlouhé hodiny a musela se přemlouvat, abych ji odložila a šla spát.
Chvílemi mi sice trošku vadilo lazení větné skladby (problém překladu), ale nebylo to nic, co by mě při čtení rušilo neustále.
Je to krásný román s minimálním počtem postav. Svět popsaný očima 14 letého chlapce, který je svým intelektem i duchovním laděním úplně jinde, než jeho vrstevníci a všichni ostatní lidé. To, co prožívá, by většina z nás po psychické stránce asi úplně nezvládla.
Samotný příběh je ale strhující a nečekala bych, že dopadne tak, jak dopadne. A kdo chce, najde v něm i velmi hluboké myšlenky a životní moudra, jako třeba tohle: "Přirozenost člověka pochází zevnitř jeho duše, ne z vnějšku. Ohavné je odvracet se od vlastních instinktů kvůli tuhým zákonům, které sepsali jiní lidé. Když se budeš snažit hrát roli, která neodpovídá tvé duši, zlomí tě to." (s. 185) Je to něco, co všichni ve skrytu své duše víme, a přesto nebo možná právě proto je to pro nás tak strašně těžké pochopit.

betulabi
betulabi
23.09.2019 1 z 5

Myšlenka byla dobrá, ale vůbec mi nevyhovoval styl vyprávění. Bylo to takové unylé a musela jsem se nutit to dočíst, přestože zápletka byla zajímavá.

Mindy
Mindy
21.09.2019 2 z 5

Kniha je strašně zdlouhavá, moc mě nebavila. Trevor je na čtrnáctiletého chlapce až moc chytrý, jeho otec zase hloupý, Serena nesympatická. A to věčné oslovování "bratře Jonesi" mi šlo příšerně na nervy.

NathalieVerdun
NathalieVerdun
02.09.2019 5 z 5

Keď som začala čítať, nevedela som do čoho idem, dokonca som si ani vopred neskontrolovala recenzie a hodnotenia, ako to mám vo zvyku, a tak som si to mohla užívať plnými priehrštiami s ničím neskalenými očakávaniami. Prvé a jediné moje zakolísanie nastalo, keď som zistila, že hlavným hrdinom a zároveň rozprávačom je 14-ročný chlapec, ale autor ho opísal ako bystrého chlapca a vnímavého pozorovateľa, takže dej rozprávaný a videný jeho očami naozaj nesklame. Veľmi sa mi páčilo to prepojenie histórie, človeka a prírody, lebo nič z toho bez toho ďalšieho nemôže existovať a autor nám to nevtieravým spôsobom vysvetlil veľmi citlivo a pútavo. Stromy sú živé bytosti a tiež boli k niečomu predurčené. Starý drevený dom so všetkými svojimi skrýšami a životnými osudmi sa raz opäť navráti prírode. Ďalšou úžasnou postavou je duch domu Riddelovcov, syn jeho staviteľa, drevobaróna Elyjasa Riddela (Trevorovho pra-pradeda), Benjamin Riddel, mladík tak múdry, empatický a odvážny, no s tak smutným osudom. Trevorovho dedka Samuela mi bolo nesmierne ľúto, ako mu mohla vlastná dcéra vykonať niečo takéto?! Ale Serena sa nám predviedla ako pekná mrcha, nesympatická od začiatku do konca. Jones, Trevorov otec, hmm, čo povedať - boli chvíle, kedy ma pekne naštval - poľahky skočil na lep intrigám svojej sestry, no taký koniec som si nepredstavovala...
Príbeh je tajomný, miestami vtipný, miestami dojímavý, núti človeka zamýšľať sa, námet je netradičný, dozvedela som sa veľa zaujímavého a vďaka pútavej, napínavej a nepredvídateľnej forme som sa doň úplne pohrúžila.

petgona
petgona
08.08.2019 5 z 5

Podla mna super. Dobre napisane, nenudila som sa ani chvilu, autor velmi dobre odkryval jednotlive casti pribehu - nemala som vobec pocit, ze by to bolo roztahane, pekne vsetko na seba logicky nadvazovalo.