Záblesk paměti

Záblesk paměti https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26343/zablesk-pameti-26343.jpg 4 67 11

Rekall – výrobce syntetických vzpomínek za několik miliónů dolarů. Na konci jednadvacátého století udělají jeho zkušení specialisté nemožné možným a dodají tak lesku všedním existencím svých klientů. Avšak živé sny o Marsu stavebního dělníka Douglase Quaida skrývají smrtící tajemství: jeho pravou osobnost. Její majitel je pak štván zabijáky ze své minulosti, kterou objeví, a která se náhle stane hrůznou skutečností… 1. vydání. Literární zpracování slavného filmu Paula Verhoevena Total Recall.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , AG Kult
Originální název:

Total Recall , 1989


více info...

Přidat komentář

burianek
17.04.2023 5 z 5

Film (tedy ten původní se Švarcikem, ne tu novou blbost) miluju, knížku jsem dostal od švagra a několik let mi ležela v knihovně nepovšimnutá, protože jsem netušil podle názvu, o co jde. Ale nedám na ni dopustit, četl jsem ji tedy po shlédnutí filmu a tak nějak se mi to všechno perfektně spojilo dohromady, že jsem si to parádně užil. Navíc oceňuju konec, kde je vysvětleno víc, než ve filmu.

knihyKeMne
29.01.2023 4 z 5

Kupodivu jsem si název knihy pamatovala, ale děj už zase ne. A když jsem v tv zhlédla novější zpracování filmu (ne to s Arnoldem), neobtěžovalo mě tím pádem srovnávání s knižní podobou ani prvním filmem. Zato mě to spolu s čtenářskou výzvou pošťouchlo, abych tuto knížku přečetla znovu. No jo, oproti novějšímu filmu je to úplně něco jiného, ale díky zajímavému námětu a nesmírně čtivému sepsání (až na ty vykřičníky) mě to znovu chytlo :-D


knihyKeMne
02.07.2021 4 z 5

Knížky napsané podle filmů ráda nemám, jsou takové umělé a bez umělecké hodnoty. Tady jsem si ale dlouho myslela opak. Film jsem viděla tak dávno, že se mi jeho děj vykouřil z hlavy, a měla jsem za to, že naopak film vznikl podle téhle knížky. Ale víte co ji prozradilo? Ve chvíli, kdy je děj nejnapínavější, sklouzne autor ke stručným větám končícím vykřičníkem, který má umocňovat moment překvapení. Chytré. Ale jak říkám, bez umělecké hodnoty.

Přesto mě knížka do děje rychle vtáhla a nepustila. Líbily se mi hlavně scény, kdy jde těžko rozlišit, co je realita, a pravda může být to i to. I když závěr byl trošku přeakčnělý, v knižní podobě na mě působil trochu směšně.

Škoda toho názvu, proč se prostě nejmenuje jako film? Až si ji budu chtít přečíst znovu, určitě ji podle názvu nepoznám.

Grepp
15.03.2019

Táto kniha mi utkvela v pamäti ako jedno z najlepšie napísaných sci fi, taká správne kvalitná komercia.

mzko
03.03.2018 5 z 5

film mne baví, tak i kniha

Richie1
20.10.2016 5 z 5

Kniha je zpracována podle scénáře k filmu Total Recall, který se mi svého času velmi líbil. Tím pádem i kniha je pro mě dostatečně napínavá a čtivá, protože velmi přesně kopíruje děj filmu. Podkladem pro film byla krátká povídka Philipa K. Dicka (We Can Remember It for You Wholesale).
V knize je pár podrobností navíc oproti filmu (např. poselství cizí civilizace), které kvalitu příběhu ještě vylepšují. 90%

Terva
15.11.2015 4 z 5

A nakolik skutečné jsou ty vzpomínky? Tak skutečné jako každá jiná vzpomínka ve vaší hlavě. Jak pak tedy zjistíte, že vám někdo ukradl paměť? Total Recall je vskutku perfektní film a toto je jeho zrcadlová psaná podoba. Ne, není to stoprocentní četba, ale pro milovníky Arnold Schwarzeneggera je to skoro povinností.

hnusák
22.10.2015 3 z 5

Ale jo, docela to ujde, stejně jako film.

Finskej
11.02.2014 3 z 5

Bál jsem se zbytečně, vcelku se to dá číst. Příjemná oddychovka pro vyznavače žánru.

HTO
04.11.2013 5 z 5

Napsat hned na začátek románu třístránkovou milostnou scénu mezi Quaidem a Sharon Stoneovou, kterážto scéna ve filmu vůbec není, tomu říkám skandál!

Rawen616
23.09.2013 2 z 5

Literární přepis filmu. Samozřejmě jsem si původně chtěl pujčit originál od Dicka ale nedošlo mi, že ten je součástí nějaké povídkové sbírky. Jinak tenhle přepis vám trochu rozšíří původní film a dovysvětlí některé motivace postav, přidá scény navíc atd. Bohužel napsané to není kdovíjak uchvatným stylem a autor dost opakuje informace a je celkově velmi nekreativní a popisný. Ale jako oddechové čtení pro ty co film neviděli nebo jsou naopak jeho fanoušky to je dobré ( samozřejmě, že když mluvím o filmu mám na mysli ten původní skvělý s Arnoldem, nikoliv ten pitomý remake )

Autorovy další knížky

Piers Anthony
britská, 1934
1994  83%Na bledém oři
1995  84%Dvojí nekonečno
1991  78%Záblesk paměti
1995  88%Modrý adept
2000  77%Chameleon a zaklínadlo

Kniha Záblesk paměti je v

Právě čtených1x
Přečtených98x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce95x
Chystám se číst13x
Chci si koupit5x