Žabí bratrstvo

Žabí bratrstvo https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64252/bmid_zabi-bratrstvo-mO1-64252.jpg 4 155 30

Detektiv Elk série

2. díl >

Druhé vydání jednoho z nejlepších detektivních románú Wallaceho.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Karel Voleský
Originální název:

The Fellowship of the Frog , 1925


více info...

Přidat komentář

DzordanoChruno
16.05.2023 4 z 5

Pekné, povedal by som "secesné" čítanie, nie podľa striktných pravidiel slohu, ale v zmysle atmosféry, mäkkosti príbehu, celé je to také zaoblené, pastelové, naivné. Čudné hodnotenie, že?-) Ale tak to na mňa pôsobí. A preto dávam aj pomerne vysokú známku, napriek faktu, že detektívka je to skutočne slabučká.

hanak_v_exilu
18.04.2023 4 z 5

Egar Wallace vymyslel zajímavé postavy a nastolil tísnivou atmosféru, ale zdá se mi, že pro všechnu tu omáčku kolem zapomněl, že píše detektivku. Pátrání je nahodilé a pokrok ve vyšetřování je spíš projevem autorovy libovůle, než aby byl logickým důsledkem mnohaletých zkušeností příslušníků Scottland Yardu. Ve výsledku tak mnoho věcí nedává smysl, případně je vymyšlených jen pro efekt. To se odráží i v závěrečném odhalení, kdy jedna z postav správně poznamená, že "je záhadou, jak vlastně Žabák svou organizaci řídil". Pasáž s filmováním jezevců je další příklad.


heavy66
08.12.2022 5 z 5

Žabí bratrstvo, moje nejmilejší wallaceovka! Gang tuláků, kteří se poznají podle vytetované žáby na zápěstí, a jejich vůdce, tajemný Žabák v masce, mě děsili, když jsem, coby dítko školou povinné, poprvé vytáhl paperback z rodičovské knihovny. Neohrožený detektiv, krásná dívka v nebezpečí, napínavý děj a nečekaná pointa, to je téměř sto let starý trhák od klasika detektivní literatury!

Luigi1
10.10.2022 5 z 5

Mně se velice líbila a doporučuji ji přečíst.

ibáG
10.08.2021 4 z 5

Příliš detektivky nečtu, ale když se mi kniha dostala do rukou, tak jsem podle názvu věděla, že tu knihu nějak mám v povědomí, že jsem o ní slyšela.

Příběh mě zaujal od první stránky. Jinak bych asi dál nečetla. Nemohu se ubránit srovnání s Šakalem od F. Forsytha, kterého jsem četla nedávno. Pachatel uniká, je o krok napřed, zkušený detektiv samotář středního až staršího věku mu je na stopě. Tady v Žabím bratrstvu je i druhý, stejnou měrou zaangažovaný detektiv. (Forsythova kniha byla propracovaná do sebemenšího detailu).

Je znát, že je to již klasika, a to myslím dobrá klasika! Někdo zde zmiňuje, že Žabáka odhalil brzy... Já stále váhala, kdo to je. Autor čtenáři dobře předhazuje možné adepty, ale pak je to zas jinak... Bavilo mě to a místy to byl tedy ten správný napínák! V průběhu čtení jsem si říkala, že napsat dobrou detektivku není vůbec snadné!

Přečtu si pravděpodobně i další jeho detektivky, které zde čtenáři doporučují: 'Mrtvé oči Londýna' a 'Černý opat'.

archivářka115
24.02.2021 5 z 5

Žabí bratrsto patří mezi moje oblíbené knížky, i když jí znám už nazpamět, tak mě stále baví.

m_martina
16.05.2020 5 z 5

Wallace je už klasika, kterou si můžu přečíst kdykoliv a vždycky budu s knihou spokojená.

Sabina335
07.04.2020 1 z 5

Wallace jsem měla ráda, ale poslední dobou zjišťuji, že to stojí tak akorát za jendo přečtení a konec. Znovu bych po knize nesáhla.

mataj
01.04.2020 5 z 5

Vzhledem k tomu, že kniha vyšla na začátku 20. století, je to jistě mimořádná detektivka. A i když jsem "Žabáka" odhalila docela brzy, kniha byla napínavá a akční. Byla jsem velice spokojena.

pavlinka0250
14.03.2020 5 z 5

Další kniha z rodinných pokladů, kterou jsem četla víc než jednou a vždy mě dokázala udržet v napětí.
Velmi dobrá detektivka plná napínavých a překvapivých událostí.
*****

ludek.n
04.03.2020 4 z 5

Wallace v Žabím bratrstvu rozehrává důmyslnou hru na kočku a myš mezi detektivy Scotland Yardu a záhadným, neúprosným a nepolapitelný Žabákem. Předhazuje nám jednoho podezřelého za druhým, aby nás svým neopakovatelným a nenapodobitelným způsobem tahal za nos až do úplného závěru. Wallace píše s lehkostí a zápalem. Nebojí se odlehčit závažnou scénu humorným skečem, ani zatemnit pravdu hned několika záhadami za sebou. Dokáže přitlačit na pilu a udržovat čtenáře v napětí, aniž by použil jakýchkoli násilných nebo přehnaně brutálních scén. Zakomponuje do děje milostný vztah, ale netoká přitom jak tetřev hlušec, jenž zaslechl vábení samičky. Wallaceho dílko je prostě bravurně zvládnutá detektivní klasika, která je dostatečně přehledná, aby se v ní čtenář neztratil, ale současně více než záhadná a tajuplná, aby se nenudil.

4444913
23.08.2019 5 z 5

Wallace můžu kdykoli,nejoblíbenější( bez určení pořadí) mám Černého opata(ať mi ČT promine ale jejich nevtipná adaptace pod jménem Růžový Hubert byla otřesná),Žabí bratrstvo a Mrtvé oči Londýna.Klasické detektivky z minulého století-láska,tajné chodby,dramatická rozuzlení která vyřeší všechno ,lásku,padouchy,finanční situaci hrdinů a všechno je správně a tak akorát.

85098211
22.05.2019 5 z 5

Edgar Wallace je opravdu výborný spisovatel, a to jsem se jeho knihám dříve z nějakého záhadného důvodu vyhýbala obloukem - aniž teď samozřejmě chápu, proč? ;-) I tento příběh je zajímavý a čtivý hned od začátku. Autor prostě umí vtáhnout do děje. A kromě toho je mi v jeho knihách sympatická romantická linka, která nikdy nesmí chybět a která kriminální případy tak trochu odlehčuje. Dávám obvyklých pět hvězdiček a doporučuji! :-)

Hotovson
05.11.2018 5 z 5

Trošku pomalejší začátek, ale jakmile se kniha dostane do tempa, tak už nepovolí a na konci jsem měl nervy jak špagáty, jak to bylo strhující.

Příběh a postavy jsou moc dobře propracovaný a kdo je číslo 1 se dozvíme až na úplnym konci. Samozřejmě jsem to nečekal :)

A celou dobu jsem si lámal hlavu, kdo by mohlo bejt to dítě :)

Eicherik
24.06.2018 3 z 5

Žabí bratrstvo je detektivní klasika. Příběh je to dobrý, ale musím přiznat, že se mi kniha nečetla nejlehčeji.

SteveP1
04.09.2017 4 z 5

Příjemná oddechovka. Svižně a lehkou rukou napsané, pěkně se to četlo, prostě stará dobrá klasická detektivní škola.

Finn123
27.07.2017 4 z 5

Oddechovka na dobré úrovni. Četl jsem několikrát a i když jsem hlavního Žabáka znal, kniha mne bavila.
Klasika žánru a když ji přečtete,začnete shánět další knihy pana Wallaceho.Stejně dobrých jako Žabí bratrstvo je mnoho ,namátkou Černý opat, Zelený rez,Signály přes údolí,Modrá ruka,Zelený lučištník,Dveře se sedmi zámky a mnohé další.

milan3144
05.07.2017 3 z 5

...ale jo, docela dobrá knížka. Ne že by mne pohltila, ale rozhodně jsem se u ní nenudil.

Olous1
25.06.2017 5 z 5

Velice pěkná detektivka,doporučuji přečíst.

CharlesWard
13.03.2017 3 z 5

Do závěrčného odhalení, jsem absolutně netušil, kdo by mohl být oním tajemným Žabákem. A to jsem měl dokonce 3 pracovní teorie. Po Smečce děsu moje druhá wallaceovka a právě díky ní jsem rád, že u mně Edgar dostal další šanci.