Za trest

Za trest https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395593/bmid_za-trest-0FP-395593.jpg 4 190 23

Benedikt Juliard je amatérský dostihový jezdec, který sní o kariéře profesionála a vítězství ve Velké národní, jenomže ze dne na den je všechno jinak – trenér ho po obvinění z braní drog vyhodí ze stájí, údajně prý není ani dostatečně dobrý jezdec. Navíc ho otec, ambiciózní mladý politik, s nímž má více než problematický vztah, byť ho Benedikt obdivuje, chce mít ve volební kampani po svém boku. Benediktovi politika nic neříká, je mu však jasné, že otec se s pouhým poslaneckým křeslem nespokojí a že přijde čas, kdy bude chtít zamířit výš. Kdosi je ovšem proti a předvolební kampaň nabere dramatický spád – tajemný noční výstřel, poškozený vůz, požár… Opravdu to byly jen náhody, které spolu nesouvisí? Ve chvíli, kdy se kampaň mění v otevřený boj o křesla, musí Benedikt dospět mnohem dřív, než by si sám přál, a dokázat, že se při dostizích naučil nejen rychle rozhodovat, ale i obratně padat...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Sport

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

10-lb penalty , 1997


více info...

Přidat komentář

Luigi1
04.08.2023 5 z 5

Tento spisovatel si vždycky najde své obdivovatelé

slunicko1958
21.03.2023 2 z 5

Pokud se těšíte na klasickou detektivku z dostihového prostředí, budete stejně jako já zklamaní. Všechno se odvíjí kolem volební kampaně a jedná se hlavně o společenský román.
Tento román mě nudil, pořád jsem čekala, "kdy to začne". Žádné napětí, docela předvídatelný děj, černo-bílé charaktery postav. Jako by to ani nepsal Dick Francis...


Jana K
30.11.2022 3 z 5

Asi se mezi top Francisovky u mě nezařadí, přesto slušné počtení.

Kakho-Oto
06.02.2022 4 z 5

Druhá kniha od Dicka Francise, kterou jsem přečetl. Stejně jako v případě Divokých koní se mi líbila, velmi dobře se četla a oceňuji vyprávění v 1. osobě. Literární postava Benedikt Juliard popisuje dramatické události, které zažil ve věku od necelých 18 let do 23 let. Z jeho otce se stal úspěšný politik, který čelí zášti několika osob, některé z nich se dokonce neštítí ani pokusů zavraždit jej. Ani obligátní prostředí koňských dostihů samozřejmě nechybí. Přečteno s chutí během tří dnů.

breughel
26.02.2021 2 z 5

Slabé. Hlavní záporák je znám od začátku. Vše se daří, politická kariéra jeho otce letí jako kometa.... Kdyby tam nebyly ty dostihy, tak by to byla červená knihovna.

BooksLoverAnn8
05.09.2020 5 z 5

I když se kniha tolik nepohybovala v dostihovém světě, jako třeba ostatní, ale v politickém, moc mě bavila!
Děj byl napínavý a čtivý.
Opět mi velice sedl hlavní hrdina (jak jen to D. F. dělal?!)
Od knihy se mi zase nešlo oddtrhnout - příklad toho, že u detektivek D. F. se opravdu ani na chvíli nenudíte.
Moc doporučuji!

Greenfingers
04.09.2020 5 z 5

Dick Francis vždy dokázal své čtenáře vtáhnout do děje, byl mistrem-vypravěčem. Román Za trest toto mé tvrzení názorně prokazuje.

Venda32
12.01.2020 5 z 5

Obdržel jsem jako dárek, bez předchozí zkušenosti s Francisem. A musím uznat, že po pár stránkách mě knížka přesvědčila, že jí chci dočíst dokonce. Dostihy a tématika koní příliš neobtěžovala, kniha je spíše zaměřená na volební kampaň otce hlavního hrdiny.

Boogie007
29.07.2019 4 z 5

Nepřijde mi to jako typická detektivka - trochu thriller, trochu paměti, reportáž. Start poněkud zpomalený, ale pak to nabírá otáčky. Dostihy přítomné jen jako doplněk, hlavním tématem je zde politika a volby ... a vztah otec x syn. Opět oceňuji "já" formu.

lubomir2914
12.07.2019 4 z 5

Kniha se mi líbila.

biki
04.06.2019 4 z 5

Minulý týden jsem v knihkupectví narazila na nové vydání této knihy a zjistila jsem, že si ji už skoro nepamatuju. Kupodivu se mi podařilo vyhrabat původní "olympijské" vydání - oproti současnému je to jen útlá knížka v ceně pouhých 109 Kč (kde jsou ty časy!), a po mnoha letech jsem si ji zopakovala.
I když nepatří k úplně nejlepším francisovkám a její pojetí je také odlišné, pořád má něco do sebe. S dostihy má tentokrát jen málo společného, ale nahlédnutí do mechanismu a zákulisí volebního boje je určitě zajímavé, rozhodně jsem se nenudila. Mám ale takový pocit, že Francise k tomuto typu knihy něco vyprovokovalo - že by odporné praktiky bulváru, který dokáže kdykoli zdiskreditovat kohokoliv? Že by se s tím setkal v rámci skutečných voleb? No, to už se bohužel nedovíme. Ještě k postavě Benedicta - možná, že byl až trochu moc vzorný. Ale na druhou stranu práce s koňmi, ve stájích a dvouleté soutěžení se staršími a zkušenějšími mu zcela jistě jen a jen prospělo a ukázalo život z reálnější perspektivy, než je pro většinu puberťáků obvyklé.

ThomasRuhe
09.03.2019 2 z 5

Příběh byl celkově slabý. Předvolební agitace v první polovině knihy mě nebavily. Napětí se nedostavilo ani s pokusy o atentát na Juliarda staršího. Pátrání po původci vyznívá do ztracena. Kromě toho, Francis hned od začátku dost okatě ukáže na hlavní záporáky příběhu. Bohužel, závěr ničím nepřekvapí...

pingu1
03.03.2019 4 z 5

Další pěkná detektivka od Dicka Francise. Líbila se mi malinko míň než ostatní, ale i tak prima čtení :-)

Mirka2778
04.10.2018 3 z 5

Z francisovek je to ta slabší ale stále dobrá.
Benedikt je vzorný syn svého otce. Touží po kariéře profesionálního žokeje, přesto bez odmlouvání pomáhá otci ve volební kampani, nastupuje na univerzitu.
Neváhá otce bránit před pomluvami i před útokem na jeho život.
Francis opět předvádí důkladnou přípravu na zvolené pozadí příběhu.

cukrovka
20.09.2018 3 z 5

Tak tato kniha mi moc nesedla. Na můj vkus to bylo nudné a bez emocí.

Jack93
18.09.2018 5 z 5

Na Dicka Francise od počátku do konce velmi netradičně pojatý příběh, který se jako obvykle neodehrává v rozmezí několika dnů/týdnů, ale pěti let. Ději to trochu ubírá na spádu, není tak kompaktní, a k závěrečnému rozuzlení dojde až příliš rychle. Chybí i trocha té tradiční romantiky. Navíc hlavním hrdinou je teenager/mladík, což je ve Francisových dílech další neobvyklý prvek. V žádném případě jsem se však nenudil. Copak je to u Francise možné? Není!
Vždycky si při čtení jeho knih odpočinu a příjemně se pobavím. A přesně tak to má být.

Disease
16.07.2018 3 z 5

Spíš společenský román než detektivka. Ale vztah otce a syna je vykreslen pěkně. Na druhé čtení bavilo o něco víc.

Rup
28.01.2018 3 z 5

Číst Za trest sice za trest není, ale mě nenadchla. Bídný zloduch je znám od začátku do konce, hrdina nic moc hrdinského nevykoná, ani duše romantická se nepokochá žádnou láskou. Děj je předvídatelný, chybí mu gradace, spád celkově. Snad z nostalgie řadím do průměru a dávám za tři, ale milovníkům Francise (detektivek vůbec) nedoporučím.

alzbeta4340
18.08.2017 5 z 5

Jedna z mých oblíbených Francisovek, líbila se mi stejně, jako když jsem ji četla poprvé před x lety. Na rozdíl od některých jiných nemám pocit, že by zastarávala. Princip primárních voleb je stále stejný.

Anet09
13.04.2016 3 z 5

Kniha mi přišla nudná, ale potom se to rozjelo :)