Za svobodu

Za svobodu https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421598/bmid_za-svobodu-MmK-421598.jpg 4 10 4

Váchův román se obrací k příběhu československých legionářů ve Francii, kteří bojovali za českou svobodu, a každý z nich se hlavně toužil konce války dožít. A nezapomenout na svou osudovou ženu. Děsivá cesta mladého sochaře Petra Michalce světovou válkou, po kolena v krvi, po pás v bahně zákopové války ve Francii, s neustále se vracející neodbytnou vzpomínkou na jedno osudové setkání. Krysy, smrt a utrpení na milion způsobů. Bojové plyny, rvačky na nože v bahnitých zákopech. A ten jeden skutečný milostný vztah, kdy začátek je koncem a konec začátkem. Stojí za svobodu umírat? A zabíjet? Krvavé boje československých legionářů za první světové války ve Francii. Příběh československých legionářů, kteří krváceli nejen v Rusku, ale i ve Francii. Příběhy bezejmenných hrdinů, kteří nesmějí být zapomenuti. I v posledních dnech války se umíralo…... celý text

Přidat komentář

jan.para
08.09.2022 5 z 5

Dle mého názoru nejlepší Váchova kniha o legionářích. Krásně zpracovaný příběh československého legionáře za 1. světové války ve Francii. Kniha kniha prolíná frontu a vzpomínky hlavního hrdiny. V knize ze skutečně přenesete do hrůzy zákopů 1. světové války.

Pítrs85
23.05.2022 4 z 5

Není to nic převratného, ale zatraceně dobře se to čte, a to i přes všechny ty hektolitry krve, utrhané údy a vyhřezlé vnitřnosti. Dalibor Vácha ví, jak psát záživně a nebojí se nás o tom přesvědčovat. Někomu by možná mohly vadit často se měnící časové roviny, ale podle mě je odlehčení těch zákopových hrůz v podobě románku hlavního hrdiny se zrzavou femme fatale velice dobrý nápad. Takže Vácha napotřetí (po M+B+M a Smrt na kůru) a opět velice dobré. Těším se na jeho scífka, co mě čekají příště- Šedá a Rudá.


ondrej.b
17.08.2021 5 z 5

Skvělá kniha se syrovým příběhem, který už jsem poznal z knihy Hranice. Tady jsme ale v první světové válce, takže je to trochu jiné, ale vlastně stejné. Válečný masakr je podobný, hlavní hrdina a nejbližší postavy jsou vykresleny tak, jak mají být. Nikdo neznal dne ani hodiny, či dokonce minuty a vteřiny, kdy to vedle něj (nebo do něj) práskne a je po něm. Zaměření na francouzskou frontu je zajímavé, většinou ale ne moc známé. Vhodným oddechem od příběhu jsou flashbacky do Paříže 1914, kde se čtenář alespoň na chvíli oprostí od válečného bahna, smradu, mrtvol, krys a pozná tak seznámení hlavního hrdiny s Evou. Ten kontrast večírku a čistoty oproti válečné vřavě a špíně je maximální. A já jsem s knihou rovněž maximálně spokojen!

cori
12.02.2020 3 z 5

Román přibližuje poslední měsíce války očima českého vojáka sochaře Michalce, který jako ostřelovač slouží v nově založené čs.armádě ve Francii. Prožijeme s ním období od května do října roku 1918 a boje na alsaské frontě a později pětidenní bitvu u Terronu. Petr v retrospektivách vzpomíná na svou milenku maďarskou Slovenku, majitelku pařížského módního salónu, od jejich posledního setkání až po jejich seznámení v dubnu 1914.
Autor líčí drsný život vojáků v zákopech, obklopených mrtvými, ostřelovaných nepřátelskými děly a bojujících s hladem, věčným mokrem, jedovatými plyny, vešmi, krysami, propukajícím šílenstvím i strachem.
Nejvíc mě asi zaujal konec, kdy se Petr vydává na lov německého záškodnické ostřelovače.