Za sklem

Za sklem https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18910/bmid_za-sklem-1vC-18910.jpg 4 71 11

Průběh jednoho revolučního dne roku 1968 na pařížské univerzitě viděný očima několika studentů. Mezi smyšlenými postavami tvořícími děj se doplňkově vyskytují i skuteční protagonisté popisované doby, např. dnes známý „zelený“ Xavier Cohn Bendit.

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Svoboda-Libertas
Originální název:

Derrière la vitre , 1970


více info...

Přidat komentář

Lenka4
22.01.2024 3 z 5

Kde je optimismus mládí? Asi ho těžko hledat v depresivním prostředí novostavby university, kde se sice pohybují tisíce osob, ale každý je v jádru sám. Snad se tam kromě příznivců různě ideologicky zaměřených skupinek a nespokojených asistentů vyskytovali studenti a pedagogové, které zvolené obory zajímaly, a studiu se opravdu věnovali.

madem
22.08.2023 3 z 5

Mám ráda knihy Roberta Merleho, chystám se přelouskat jeho dědictví otců. Tak mě přece nerozhodí taková malá, útlá knížka. I když jsou se pokoušela několikrát začíst, tak nic. Nějak jsem se nutila, vždyť určitě na přísti stránce se to otočí, bude zvrat, nebo něco. Přeci tak jsem u Merleho zvyklá. A nic, jen se povídalo a diskutovalo, a nějak mi chyběl děj.
Tak snad ta sága to spraví.


Hobo
12.03.2020 5 z 5

Politologicko-psychologická "čítanka" o zdrojích tzv. studentských revolucí, nejen v r. 1968 ve Francii, ale i v tomtéž roce či v r. 1989 v Československu. O skutečných hlubinných motivacích, o tápáních a černobílém vidění. Snad nikdo jiný než Merle to neumí takto popsat. Kniha vydá za tisíce politologických studií a na rozdíl od nich se i dobře čte. Jako zřejmě každý, i já tam našel sebe; naštěstí v sedmdesáti se už nemusím stydět, jen se shovívavě usmívat.

TipsyChipsy
06.06.2018 5 z 5

Tato kniha se týká studentského hnutí roku 1968 na univerzitě v pařížské čtvrti Nanterre, ale myslím, že je to spíše studie o mladých lidech obecně. Ukazuje, že mladí už chtějí život měnit, ale zatím ho vnímají "za univerzitním sklem". Merle citlivě a jako inteligentní spisovatel zobrazil intelektuální tápání mladých lidí. Ukázal pestrou mozaiku názorů na politiku, filosofii, kde mladí hledají sami sebe. Mají pochybnosti o sobě, o svém vztahu k opačnému pohlaví, k rodičům, ke konzumní společnosti. I když kniha vlastně nemá děj, přeci je úžasná v tom, jak vidí mladého člověka nadčasově, pravdivě.

Citát: "Studentský život se mi oškliví... Co tu v Nanterre vlastně dělám? Nic. Čekám, až mi začne život."

Jája92
26.05.2018 3 z 5

Byla to má první kniha, kterou jsem od autora četla a docela mi to dalo zabrat. Sice zajímavé téma, ale pro mě zpracované poněkud těžkopádně. Přesto jsem zvědavá na jeho další díla.

marimari
05.03.2016 3 z 5

Knihu jsem četla snad před patnácti lety, ale přiznám se, že toto téma mě od mého oblíbeného autora moc nenadchlo.

alef
22.02.2016 4 z 5

Merle v tomto příběhu zaujal pozici spisovatele-historika, který chce zachytit povahu jednoho „revolučního dne“.

On sám o tomto příběhu píše: „ ... snažil jsem se jenom zůstat věrný svým pocitům vůči nanterrské skutečnosti a o těch se dá povědět jedině to, že byly smíšené, spojoval se v nich souhlas s odporem a nesouhlas se shovívavostí. … Osobně bych býval raději událostem, jichž jsem byl svědkem, poskytl ovšem jasnější odpověď. Na druhé straně však nevím, proč – z jakého oficiálního důvodu – bych měl předstírat, že mám jasné stanovisko, když to není pravda.“

Souhlasím s komentářem "eraserhead" níže - a ano, příběh mě zaujal, jak formou tak obsahem děje.

„Dělníci jsou ostatně teď pár metrů ode mne, přemýšlím o nich, ale popravdě řečeno se na ně vůbec nedívám. Davida zaplavil pocit viny ... Za sklem univerzity pozoruje, jak v jejím okolí dělníci kladou asfalt. Pak se dokonce odhodlá s jedním promluvit:
David ukázal prstem na asfalt.
– Je to dřina?
– Normál. Hlavně je to špinavé.
– Proč ty rukavice?
– Kvůli rakovině.
Abdelaziz se usmál.
– Ale pořád s asfaltem nedělám. Jsem lešenář.
– Lešenář?
– Stavím bednění na beton.
– Jsi tesař?
– Bednění není ze dřeva, ale z kovu.
– Bednění z kovu?
– Vždycky taky ne. Ze dřeva pro drsné plochy, z kovu pro hladké.
Abdelaziz se vesele rozesmál.
– Vůbec nic o tom nevíš!
David zakroutil hlavou. To je pravda, vůbec nic o tom neví. O myšlenkách ano. O těch, které našel v knihách. Ale o věcech neví nic.
– Co studuješ? zeptal se Abdelaziz.
– Sociologii.
– Sociologii? opakoval Abdelaziz ztěžka.
– Studuji společnost.
Abdelazizovy živé oči zajiskřily.
– A co potom? řekl dobře naložený. Studuješ společnost, a až ji prostuduješ, tak ji změníš?
– Doufám.
Abdelaziz se rozesmál. David ho objal pohledem, byl uchvácen radostí a energií, které z něho vyzařovaly. Alžířané obvykle mívají hrozně smutné oči.
– Jsi aktivista? zeptal se David.
Abdelaziz svraštil obočí a David dodal:
– Myslím politicky.
– To víš, odpověděl Abdelaziz a pokrčil rameny, aktivista! Když tu člověk není doma.
A pokračoval:
– Na každý pád pro mne existují věci důležitější.
– A co to je, ty důležitější věci? zeptal se David. Tak ho to překvapilo, že se mu z hlasu vytratila barva.“

iva23
07.01.2015

Bohužel jsem nedočetla, nebavilo mě to. Koukám na komentář Jossie, tak já to zkusím někdy znovu..

Jossie
04.02.2014 4 z 5

Tahle útlá kniha mi dala zabrat, začínala jsem to číst několikrát s tím, že je to kruci můj oblíbený spisovatel, tak to musím přece přečíst. A jednoho dne se to zlomilo a přečetla jsem to jedním dechem.

eraserhead
07.09.2011 4 z 5

Merle ve svých knihách několikrát přistoupil k tzv. beletristickému výkladu jistých historických událostí (např. Útok na kasárna, historická sága o Petru ze Sioraku, Mým řemeslem je smrt apod.) a ač k nim Za sklem patří, přesto z nich trochu nějak vybočuje, respektive dalo by se říci, že je z nich jaksi nejvěrnější svému historickému předobrazu. Což ale může zároveň způsobit, že neberou-li vás zrovna částečně mladicky naivní a idealistické intelektuálské debaty mladých rebelujících a celým světem ublížených (a to nemyslím nijak kriticky, ono to tak prostě mnohdy je a i ta kniha s tím výborně operuje) studentů, kteří kromě sexu přemýšlí nad tím, jak se na všechno vykašlou a půjdou do továrny, protože jim dochází, jak celý ten systém, v němž fungují obyčejné pracující jen a pouze vykořisťuje a stojí na jejich bedrech, tak vás to asi bavit nebude. Ale na druhou stranu, i když s nimi třeba nemusíte souhlasit (a škála názorových proudů je, i když se to z běžného pohledu nemusí zdát, opravdu velká - trockisti, bolševici, anarchisté) náhled od brzkých ranních hodin až po pozdní hoční hodiny do jednoho "ne"normálního dne mladých francouzských studentů a studentek vás může i tak zaujmout formou i obsahem děje.

slavahajek
13.03.2011 5 z 5

Docela zajímavý pohled na dění při revolučním hnutí francouzských studentů v roce 1968. Je to již dávno, co jsem ji četl a jednotlivé postavy se mi ztrácí v mlhách, ale vím, že jsem ji četl s chutí.

Štítky knihy

rok 1968 anarchismus levice

Autorovy další knížky

Robert Merle
francouzská, 1908 - 2004
2005  92%Smrt je mým řemeslem
1974  89%Malevil
1989  89%Dědictví otců
1974  79%Až delfín promluví
1989  91%V rozpuku mládí

Kniha Za sklem je v

Přečtených105x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených6x
Knihotéce90x
Chystám se číst22x
Chci si koupit2x