Za přísahu a lásku

Za přísahu a lásku https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70068/bmid_za-prisahu-a-lasku-fF1-70068.jpg 4 33 9

Historický román ze staré Anglie první poloviny dvanáctého století s ústřední postavou normanského rytíře Humphrey Visdeloua. Po smrti anglického krále Jindřicha I. v roce 1135 vzniká spor mezi potencionálními následovníky trůnu . Štěpánem Anglickým, královnou Maud a vévodkyní Matyldou z Anjou. K nelítostnému zápasu o moc se připojují skotský král David, který vtrhne do Anglie ze severu, a Geoffrey de Mandeville, starosta Londýna, ctižádostivý šlechtic, který sní o tom, že se stane jedním z nejmocnějších, možná samotným králem. Román Za přísahu a lásku je tedy historickou freskou s dobrodružným dynamickým dějem, který jako strhující sled filmových záběrů skutečných událostí věrohodně přibližuje méně známé období britských dějin.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Knight in Anarchy , 1969


více info...

Přidat komentář

Nofar197
23.11.2022

Skvělý obraz tehdejší Anglie v té nejsyrovejsi - a nejsurovejsi - podobě.

fénix56
07.06.2022 4 z 5

Období války Matyldy a Štěpána o anglický trůn je sled bitev se všemi brutálními detaily. Zároveň poznáme i běžný život rytířů a obyčejných lidí v syrovosti té doby. I intimní chvíle mezi hlavními postavami byly zpestřeny likvidováním vší u milovaného protějšku. Praktičnost převládá nad romantikou, ale odpovídá to těmto časům...


Janadvorackova
11.11.2021 4 z 5

Nefalšovaná středověká řezničina, nepřikrášlený pohled na dobu - realističtější, řekla bych.
Nepředstavujte si nekonečný popis bitev, i když těch, i jiných potyček, je tam spousta. Počtete si i o klasických věcech doprovázejících život ve dvanáctém století.
Jak přežívat zimu a léčit hnisající rány a v bolestech volat temná "božstva," ve víře, že nějak pomohou.
Tohle mi ve všech těch načančaných příbězích jiných autorů fakt chybělo :), čímž ale netvrdím, že ostatní neodvedli dobrou práci.

braunerova
06.06.2021 5 z 5

Tak tohle je nefalšovaný středověk, tak jak ho znám z knih Dietera Breuerse. Zatímco v Anglii zuřila občanská válka a panovala anarchie, drobní rytíři jako byl Humphrey Visdelou museli řešit, kde končí hranice jejich přísahy věrnosti a začíná zápas o jejich duši. Útlá knížka mě chytla od první stránky.

broskev28
02.01.2020 3 z 5

Jen postřeh čtenářky, která nedočetla: asi je to dobré, ale nějak mi to nesedlo. Nevadila mi syrovost a realita středověku, ale ve srovnání s knihami Rebeccy Gablé, které popisují dobu jen o něco dřívější, mi tahle historie připadala méně zajímavá i méně čtivá. Anglie Viléma levobočka a časů bitvy u Hastingsu se rozhodně s lidmi "nemazala", spíše naopak, ale všechny postavy byly tak nějak lidštější. Některé jsem nenáviděla, jiné obdivovala, ale téměř bez výjimky všechny ve mně tyhle pocity vyvolaly. Tady jsem zůstávala nezúčastněným divákem . . .

Vlk.kh
30.12.2017 5 z 5

Knihu mi kdysi doporučil tatík, když jsem začal projevovat vážnější zájem o historii a prskal jsem nad tím, že historické romány, co se mi dostali zatím pod ruku jsou příliš idealizované, zromantizované a naivní a že si to zkrátka představuji trochu jinak. Tak to u této knihy opravdu nehrozí! Syrovost raného středověku a drsnost oněch časů sálá z každé stránky. Doporučuji všem, kteří chtějí číst realistický historický příběh a ne romantizované rytířské love story.

Vidlička
17.10.2017 4 z 5

Chardon řekl vše...
Je opravdu příjemné číst knihu, kde autor středověk romanticky nepřikrašluje a snaží se ho čtenáři vykreslit se vší tou špínou a krutostí (nebo pudem sebezáchovy?), ale ani ho zbytečně "nezhnusuje". Velmi povedené a čtivé.

chardon
23.06.2015 5 z 5

Neuvěřitelná kniha. Od první řádky Vás vtáhne do děje a zcela pohltí. Vypravěčské schopnosti autora a jeho smysl pro detail (místy až krutý detail) jsou zcela vyjímečné. Autenticky vystihuje dobu ve vší její středověké krutosti, kde lidský život neměl valnou cenu a rytířská čest a manská povinnost byly alfou a omegou smyslu života každého rytíře. Autorův popis míst, bitev, intrik, soudů či poprav je natolik realistický, že Vám zákonitě přijde na mysl, že v té době musel žít a Vy mu to rádi uvěříte. Nic si ve svém vyprávění nepřikrašluje romantickými výlevy, ale zároveň z této knihy nedělá bezdůvodnou řezničinu s potoky krve.
Krutost a násilí patřily k této době a autor si je toho plně vědom, což dává naplno pocítit již v úvodu svého románu.
Pro čtenáře to má ovšem svou výhodu. Má na výběr dvě možnosti. Buď po dočtení prologu na straně 8 zaklapnout knihu a s žaludkem na vodě ji dát zpět do knihovny, a nebo se nedočkavě zakousnout do první kapitoly a probíjet se nástrahami života normanského rytíře Humphrey Visdeloua na jeho cestě za přísahou a láskou.

Smiragl
04.02.2015 3 z 5

i po letech se mi okamžitě vybaví začátek této knihy, ten opravdu stojí za to!

Štítky knihy

Anglie středověk rytíři Normané středověká Anglie feudalismus historické romány souboje

Autorovy knížky

George Shipway
anglická, 1908 - 1982
1979  87%Za přísahu a lásku

Kniha Za přísahu a lásku je v

Přečtených40x
Doporučených3x
Knihotéce58x
Chystám se číst17x
Chci si koupit2x