Za obzor totalitarismu - srovnání stalinismu a nacismu

Za obzor totalitarismu - srovnání stalinismu a nacismu https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119159/bmid_za-obzor-totalitarismu-srovnani-sta-VfJ-119159.jpg 4 8 2

V esejích, které psali společně specialisté na sovětskou a německou historii, se autoři pokoušejí znovu promyslet a přepracovat podstatu obou systémů - stalinismu a nacismu. Spolu s tím usilují o vytvoření nové metodologie pro studium obou režimů, která by překonala dnes již zastaralé přístupy z minulého století, týkající se teorie totalitarismu, ideologie či osobnosti. Komparativní způsob práce nabízí prostředky k zjištění historicity obou těchto režimů, vymykajících se dosavadní zkušenosti, a problematického odkazu, který po sobě zanechaly. Po skončení studené války a zániku SSSR již evropští badatelé nejsou dále omezováni politickými hledisky, která postihovala výzkum a podmiňovala interpretaci. Navíc se otevřel přístup k řadě nedostupných archivů. Je vhodný čas pro vytvoření nového pohledu na obě podivuhodné diktatury 20. století a novému promyšlení interpretací totalitních režimů, včetně spojitého vývoje socialismu a nacionalismu v evropském, resp. globálním kontextu.... celý text

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Academia
Originální název:

Totalitarianismus - Stalinism and Nazism , 2010


více info...

Přidat komentář

JurijMilkovic
07.01.2020 5 z 5

Moje oblíbená spisovatelka, co vezme do ruky kvete. Plný počet hvězd a zasloužených.

Jackjelly
06.04.2019 5 z 5

Výborná kniha, která mi udělala trochu jasněji v náhledu na rozdíly a podobnosti dvou nejšílenějších a nejkrvavějších společenských systémů moderní doby. Srovnává oba režimy ve všech možných oblastech a výsledky tohoto zkoumání jsou pro mne, jako obyčejného zájemce o moderní dějiny, hodně přínosné.

Dílo je rozděleno do 4 sekcí:
I. Vládnutí
II. Násilí
III. Socializace
IV. Transnacionální historie

Vzájemný vztah obou režimů, definovatelný zjednodušeně jako vzájemný obdiv a nenávist na život a na smrt, mi částečně osvětluje současné "padnutí si do náruče" pravicových extrémistů, ultranacionalistů a komunistických pohrobků. Stejně jako oba posuzované režimy nenávidí liberální demokracii a touží po jednoduchém světě, který se vyznačuje černobílým viděním přítel/nepřítel. Nic mezi tím. A nepřítele je třeba mít na očích neustále. Dokud se tento problém týká pouze extrémních okrajů politické scény, nic dramatického se neděje.
Velmi zajímavá byla část, srovnávající využívání teroru a násilí k usazení společenského řádu. Také rozbor válečného násilí, nárůst jeho extrémních projevů a příčiny tohoto nárůstu, odlišné na obou stranách, je velmi poučný.
Pokud Vás zajímají totalitní režimy, příčiny a mechanismy jejich vzniku, je to kniha pro Vás. Samozřejmě, že základní historický přehled je nutný, nicméně kniha je napsána poměrně čtivě a ne přehnaně odborně.
Vadou na kráse pro mne bylo, na tak prestižní vydavatelství, několik zbytečných překlepů a pravopisných chyb.